Maliye Bakanı Ağbal 'Şu anda topladığımız her 100 lira vergi gelirinin sadece 11 lirasını faize ödüyoruz. Bu bile yüksek, bunun da yüzde 3'lere, 4'lere düşmesi lazım' dedi.
Bütçe açıklarının 2002'den bu yana önemli oranda düşürüldüğüne işaret eden Ağbal, 'Bunu iki türlü sağlayabilirsiniz. Bunlardan biri kamu harcamalarında disiplini sağlarsınız. Yani israfı, yanlış kullanımı önlersiniz ve kamu harcamalarını yapmanız gerektiği kadar yaparsınız' diye konuştu.

Disiplin bırakılmayacak

Bundan sonra da kamu harcamalarında disiplinden asla vazgeçmeyeceklerini, bunu kararlılıkla uygulayacaklarını dile getiren Ağbal, şunları kaydetti: 'İkincisi de vergi dışı gelirlerde mutlaka ve mutlaka ekonominin potansiyeline uygun bir tahsilatı gerçekleştirmiş olmamız. Bu açıdan da baktığımızda 2002 yılında toplanan vergi gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 17,2 iken şimdi yaklaşık 20,9'dur. Yaklaşık yüzde 3,7 artırmışız. Dolayısıyla ekonominin potansiyelini kamu gelirine dönüştürmeyi başarabilmişiz. Bu son derece önemli.'
Ağbal, 2002 yılında faiz dışı giderlerin yüzde 19,4 olduğunu, milli gelire oranla faiz dışı giderlerin 2016'da yüzde 23,2'ye çıktığını ifade etti.

Verginizi yatırmayı unutmayın!

Emlak ve çevre temizlik vergileri için son iki gün. Belediyeler vatandaşları cezalı duruma düşmemeleri için 31 Mayıs Salı tarihine kadar vergilerini ödemeleri konusunda uyarıyor.
Emlak bildirimi için gerekli belgeler şu şekilde; Tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası), beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası.
Emlak vergisi nedir?
Emlak vergisi, taşınmaz mal varlığından alınan vergi. Genelde arazi ve bina gibi mal varlığına uygulanan emlak vergisi, bazı ülkelerde sanayi ve tarım araçları, mal stokları ile otomobil, mücevher, mobilya, zanaat araçları gibi taşınır malları, ipotekli borç senedi, irad senedi, tahvil ve hisse senetleri gibi değerli kağıtları da kapsar.
Birçok ülkede yerel yönetimlerce toplanır ve önemli bir gelir kaynağı oluşturur.

Beyaz ete yüzde yüzün üzerinde zam

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kasap esnafının yaklaşan Ramazan için zam yapmadığını, bu dönemde en yüksek zammın beyaz ete geldiğini söyledi.
Fazlı Yalçındağ, 'Mübarek ay geldiği zaman biraz işler hareketlenir, piyasadaki talep çoğaldığı noktada fiyatlar yukarı doğru çıkar. Ama esnafımız bunu etiket fiyatına yansıtmaz. Bunu yapan 5-10 bin hayvanı olan adamdır' dedi.
Yalçındağ, kışın kilosu 7-8 TL olan tavuk kanatın kilosunun 18-20 TL'ye yükseldiğine dikkat çekti. Yalçındağ, Ramazan öncesi en çok zammın beyaz ete geldiği halde bunun medyada görülmediğini öne sürdü.
Et ve Süt Kurumunun, 10 bin ton et ithalatını da değerlendiren Yalçındağ, kurumun bunu kendi ihtiyaçları doğrultusunda yaptığını, bunun azımsanmayacak ancak abartılacak bir rakam olmadığını söyledi.

Pala yetiştiremiyorlar

Dünyada, 'Türk kılıcı' olarak tanınan Yatağan palasının üretildiği Denizli'de, internet ve tarih dizilerinin sayesinde 'geri dönüş hikayesi' yaşanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan ata mesleği, ustaların sosyal paylaşım siteleri üzerinden sipariş almaya başlamasıyla yeniden geçim kaynağı haline geldi. El emeğiyle üretilen palalar, cinsine ve büyüklüğüne göre 300 ile 15 bin TL'ye alıcı buluyor. Siparişlere yetişilemiyor. Kurduğu internet sitesiyle ürünlerini satışa çıkaran kılıç ustası Hidayet Akın, bir kaç yıl öncesine kadar bıçak üreterek ayakta durmaya çalışan atölyelerin, canlanan kılıç talebi sayesinde geleceğe umutla bakar hale geldiğini söyledi.

4'ncü Sanayi Devrimi konuşulacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, BOSCH Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young'un katılımıyla bugün saat 16.00'da gerçekleştirilecek. Young, Bosch'un Dördüncü Sanayi Devrimi'ne (Sanayi 4.0) ilişkin olarak Türkiye'de yaptığı çalışmaları aktaracak.  EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmirli sanayiciler de güncel ekonomik olaylara ilişkin görüş ve değerlendirmelerini ifade edecek. EBSO, hatırlanacağı gibi Sanayi 4.0'a özel bir önem veriyor. EBSO'nun bu alanda hazırladığı başvuru kitabı Türkiye gündeminde yer bulurken, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da geçtiğimiz ay dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte Almanya'ya yaptığı inceleme gezisini kamuoyu ile paylaşmıştı.

'Hava Savunma Sisteminden Vazgeçmedik'


Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, hava savunma sisteminden vazgeçilmediğini söyledi, silahlı insansız hava aracı konusunda ise Amerika'dan artık bir istekleri olmadığı mesajını verdi. Demir, Washington'da Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunun paneline konuşmacı olarak katıldı. Washington'daki konuşmasında, 'Savunma sanayinde teknolojik bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz' diyen İsmail Demir, 'Bunun ciddi anlamda yatırım ve araştırma gerektirdiğini' sözlerine ekledi.

'Küresel büyümeye öncelik' çağrısı

Dünyanın en zengin ekonomisine sahip 7 ülkenin lideri, Japonya'da yapılan G-7 zirvesinin sonunda küresel büyümeye 'acil öncelik' verilmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca Kuzey Kore, Rusya ve Asya-Pasifik bölgesindeki uluslararası sularda yaşanan anlaşmazlıklar konusundaki endişelerini dile getirdi. 32 sayfadan oluşan açıklamada, 'Az talep ve çözüm üretilmeyen yapısal sorunların gerçek ve potansiyel büyümenin önündeki kilit faktörlerin başında geldiği" bildirildi. Kapsayıcı, iş açısından bol olan ve toplumun bütün kesimlerinin yararlanabileceği bir büyümeyi sağlamak için kararlıyız' denildi.
Para birimlerini 'rekabetçi devalüasyon'dan koruma konusunda anlaşan liderler, 'daha güçlü ve dengeli bir politika karışımı' aracılığıyla daha güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme çizgisi yakalayacaklarını açıkladı. Ancak her ülkenin bireysel ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulacağının altı çizildi. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD liderleri, yıllık G-7 zirvesi için Japonya'da iki gün boyunca bir araya geldi.

DİP EKSPRES

Şekerlemecinin hedefi ABD pazarı


Türk şekerleme sektörü Ortadoğu ve çevre ülkelerde kaybettiği payı ABD'de telafi etmeye çalışıyor. Bu kapsamda İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde 25 Türk firması ABD'nin en büyük fuarı Sweets & Snacks Expo Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı'na katıldı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, komşu ülkelere ihracatının sekteye uğradığı bu dönemde fuarın sektöre alternatif pazarların kapılarını açacağını belirtti. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise, ABD'nin Irak'tan sonra en büyük ikinci ihracat kapısı haline geldiğini belirterek, bu yıl ihracat hedeflerinin 200 milyon dolar olduğunu söyledi.