Kalp krizi sonucu 21 Ocak'ta vefat eden Mustafa Koç'un 13 yılda 5 kat büyütüp dünyaya açtığı, halka açık şirketlerinin piyasa değeri toplamı 100 milyar TL 'yi aşan Koç Holding'de dümeni kim devralacak?
Finans çevrelerine göre, bu konuda 3 olasılık bulunuyor:
Bir profesyonel, Ömer Koç ya da Ali Koç.
69 şirketi bünyesinde bulunduran holdingin grup başkanlıkları deneyimli profesyonellere emanet ancak profesyonel birinin yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi iş dünyasında zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Osmanlı eserlerini topluyor

Biri enerjinin, diğeri ise otomotivin patronu olan iki kardeşten birinin şirketin başına geçmesi bekleniyor. Kamuoyunda pek fazla tanınmayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 54 yaşınraki Ömer Koç, 2015 3. çeyrek itibarıyla grubun cirosunda yüzde 45 paya sahip olan enerjideki tecrübesiyle öne çıkıyor.
Ömer Koç 1985 yılında iş dünyasına girdi.
Ömer Koç, Türk Eğitim Vakfı'nın da başkanlığım yürütüyor. Koç ailesinin kültür, sanat ve tarih alanındaki atılımlarının ardındaki isimlerden biri olan Ömer Koç, dünyanın en önemli koleksiyonerleri arasında gösteriliyor. Ömer Koç'un İznik Çinileri, Osmanlı eserleri, otoportrelerin yanı sıra geniş bir kitap ve tablo koleksiyonu bulunuyor.

Zenginlere 'Adaletli olun!' çağrısı yaptı...

Halihazırda holdingin yönetim kurulu üyesi olan, grubun cirosunun yüzde 23'ünü elde ettiği otomotiv şirketlerinin patronu Ali Koç ise siyasi ve toplumsal kimliğiyle dikkat çekiyor.
2008-2010 yılları arasında grubun iletişim ve bilgi grubu başkanlığını yapan Alı Koç'un adı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanlığı için de geçmişti.
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün de eski yöneticisi olan ve 2015'teki Fenerbahçe Spor Kulübü olağan kongresinde bir sonraki kongrede başkan adayı olacağını açıklayan Ali Koç evli ve 2 çocuk sahibi.
B20 Zirvesi'nde yaptığı kapitalizm eleştirisiyle gündeme oturan Koç 'Kapitalizmin daha adaletli sisteme dönüşmesi şart.' demişti.

Üç markanın gücü

Türk Telekom 2016'ya çok konuşulacak yeni bir sürprizle merhaba dedi. Şirket'in sürpriz yeniliği, kurumun yeni logosu oldu.
Grup üst yönetimi tarafından, büyüme hızını ve verimliliğini bir üst seviyeye taşımak amacıyla satış, pazarlama, altyapı ve destek fonksiyonlarını bütünleştirme kararı alındı. Türk Telekom, TTNET ve Avea arasındaki birleşmeyi kapsayan uygulama entegrasyon yönünde yeni ve önemli bir adım olarak yorumlandı.

Rami Aslan ve ekibi

CEO koltuğuna oturur oturmaz Türk Telekom'da yeniden yapılanmayı başlatan Rami Aslan, süreci dünyadaki örneklerinden çok daha kısa sürede tamamladıklarını söyledi.
İki üst yönetici Erkan Akdemir ve Mehmet Ali Akarca da şirketin temelde ikiye ayrılan 'bireysel iş' ve 'kurumsal iş' yapısının kaptanlıklarını üstlendi.
Yeniden yapılanma çerçevesinde stratejik noktalara yeni isimler getirildi.

Türk Telekom logosu

Hız kaybetmeyen değişimde Şirketin bilinen iki renkli, iki parçalı, eski TÜRK TELEKOM yazılı logosu gidiyor, yerine tek parça, tek renk üzerine Türk Telekom yazılı logo geldi.
Yeni logonun tasarımı yazıdan işaretlere radikal değişiklikler içeriyor. Türk Telekom, yeni logosunda üçken şekillerle üç Şirket'in tek bir çatı altında toplandığını ve birleşmenin meydana getirdiği esnek, vizyoner ve dinamik yapısını vurguluyor.
Yeni logo Avea ve TTNET'ten canlılık ve enerji, Türk Telekom'dan güven ve tecrübeyi yansıtıyor.
Logo, Türk Telekom'un hayatın her alanında, her zaman, hareket halinde oluşunu, çevikliğini, enerjisini, dinamik yüzünü yansıtmak üzere yeniden tasarlandı.
Cesur karakterlere, canlı ve dinamik renklere sahip yeni logo; üç markanın bir araya gelişini, birliği ve uyumu simgeliyor.
Yeni logo; Türk Telekom'un enerjisini, inovasyon ve ilerleme ruhunu, Türkiye'ye ve Türk insanına sunacağı değerler bütününü temsil ediyor.
Yeşil renk; canlı, enerjik ve çevik yapıyı; turuncu/kırmızı renk, cesareti ve hayal gücünü, Türk Telekom ile özdeşleşen parlak mavi renk ise güvenilirliği ve köklü bir geçmişi temsil ediyor.
Bu topraklarda doğup dünyaya açılmış bir marka olarak yeni logodaki renkler, zengin bir kültürden ve Türk Telekom'un köklü geçmişinden gelen dokunuşlar içeriyor.

Tüzel kişilikler sürecek

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, Avea ve TTNET'in Türk Telekom çatısı altında birleşmesinin ardından iki markanın tüzel kişiliklerinin devam edeceğini, tek fatura sistemini vergi mevzuatı nedeniyle şimdilik hayata geçiremeyeceklerini söyledi.

Peki, TSYD'nin logosu neyi içeriyor?

Yeri değil ama bu arada bir de Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin yeni logosu aklıma geldi.
Acaba Galatasaray Muhabirliği'nden TSYD Genel Başkanlığına gelen ve önce üzerindeki Türk bayrağı bulunan logoyu, hiç kimseye danışmadan çöpe atan Oğuz Tongsir, Türk Telekom'un belirttiği gibi renklerden tutun da, çevikliği, enerjiyi, türk sporcusunu ve sporunu nasıl anlatıyor?
Futbol topununun üzerine eğreti olarak koydurduğu diğer spor branşlarının rozetleriyle mi?

KOSBİ, ortak akılla büyüyecek

Yıllık 7 milyar dolar ticaret hacmi ve 25 bine yakın istihdamı ile Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) yol haritasını üye sanayicileri ile birlikte belirlerken, ortak akılla büyümeye devam edecek.
Bölgenin 17 yıllık Yiğitler Barajı hayalini hayata geçiren, trafik sorununu Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı 18 milyon TL'lik 3 köprülü kavşak ile çözüme kavuşturacak olan KOSBİ, yeni projeleri ile sanayicilerin üretim maliyetlerini daha da düşürecek.

Önemli istihdam sağlayacak

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk bölgede 2015 yılında yapılan çalışmalar ile 2016 projeleri hakkında bölge sanayicilerine sunum yaptı.
KOSBİ'nin geçmişte yaşadığı sıkıntıları geride bıraktığını, parselasyon planlarının da tamamlanması ile 480 olan fabrika sayısının 900'ün üzerine çıkacağını dile getiren Porsuk, bölgedeki istihdamın 50 bine, dış ticaret hacminin de 10 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.
Bölgeyi Müteşebbis Heyet Başkanımız İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Bölgesi Sanayi Odamız, İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Kemalpaşa belediyemiz ve sivil toplum kuruluşlarının birlikteliği ile görüş ve önerilerini dikkate alarak yönettiklerini söyledi.

351 milyon destek sağladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçen yıl 38 bin KOBİ ve girişimciye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla 351 milyon lira destek sağlandığını belirterek, 'Bu miktarın 160 milyon lirası genel destek programı, 126,5 milyon lirası girişimcilik desteği, 54 milyon lirası Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı, 8 milyon lirası güç birliği destek programı ve 2,5 milyon lirası da KOBİ proje destek programından oluştu' dedi.
Ülkedeki girişimci havuzunu büyütmek ve daha fazla işletmenin kurulmasını sağlamak istediklerini vurgulayan Işık, çoğalan desteklerle yenilikçi ve rekabetçi KOBİ sayısını yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bank Asya'da personel kalmayacak

Bank Asya'nın TMSF'ye devri öncesi başlayan çalışan sayısını azaltma süreci devam ediyor.
Banka son bilançosundan sonra yaklaşık 600 kişiyi daha işten çıkarttı.
Bank Asya, personel sayısının 26 Ocak itibariyle 2 bin 448 kişiye indiğini bildirdi.
Banka'dan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: 'Bankamızın kamuya açıklanan son bilançosunda yer alan personel sayısı 3.067 olup, Bankamız finansal büyüklüklerinde meydana gelen değişim doğrultusunda, 26.01.2016 tarihi itibariyle personel sayımız 2.448 kişidir.'

DİP EKSPRES

İran bankası Türkiye'ye geliyor


Ambargoların kalkmasıyla birlikte finansal özgürlüğüne kavuşan İran'da bankalar da kolları sıvadı. Dünyanın birçok ülkesinde milyarlarca doları bloke olan İran'ın en büyük ikinci finans şirketi Bank Pasargad, dünyaya açılmak için rotasını çizdi. İranlı bankanın yönünü çevirdiği ülkelerin başında ise Türkiye var. Pasargad Bank'ın Yönetim Kurulu Üy
esi Mostafa Beheshtirooy, 'Türkiye, Almanya, İspanya ve Çin'e bakıyoruz' dedi.
Bu ülkelerle ilgili araştırmalara başladıklarını dile getiren Beheshtirooy, 'Bu ülkelerde şube açmayı düşünüyoruz. Ancak yerel bir ortakla ya da kendi başımıza bir bankayı da satın alarak bünyemize katabiliriz' dedi.
Beheshtirooy'un verdiği bilgilere göre, Bank Pasargad'ın toplam aktifleri 19 milyar dolar.