Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yıllık üretilen 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar liralık kısmının üretimde ve kullanımda kaybedildiğini söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yıllık üretilen 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar liralık kısmının üretimde ve kullanımda kaybedildiğini belirterek, 'Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir' ifadesini kullandı.
Bayraktar, üretim ve kullanımda ürün kayıplarının önemli boyutlara ulaştığına dikkati çekti. Tahıl zararlıları, ayarsız ve eski biçerdöverler, tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda tane kaybının, gelişmiş ülkelerdekine göre çok fazla olduğunun altını çizen Bayraktar, kaybın yüzde 2'yi geçmemesi gerektiğine işaret etti. Ambar zararlıları, uygun olmayan depo şartlarının neden olduğu rutubet, taşıma kayıpları gibi nedenlerle de ürünün israf edildiğine dikkati çeken Bayraktar, 'Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yüzde 5,5'i üretimde, yüzde 2,8'i kullanımda kaybediliyor. Bunlar, büyük oranlar. Binbir güçlükle, zahmetle elde edilen ürünün neredeyse onda biri tüketilemeden kaybediliyor. Bu rakamlara evlerdeki kayıplar dahil değil' değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, geçen yıl Türkiye'de 3 milyon 620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretildiğini kaydederek, 'Bunun üretici fiyatlarıyla karşılığı 16,5 milyar lirayı geçiyor. Bunun yüzde 8,3'ü kaybediliyor. Kaybedilen ürünün değeri yine üretici fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya yaklaşıyor. Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir' ifadelerini kullandı.


TOKİ ihalesine rekor teklif  


TOKİ'nin İstanbul Kağıthane'deki Arıcılar arsasının ihalesine 527 milyon TL'lik teklif geldi. Yüzde 60 oranında kamu payına denk gelen teklif, TOKİ tarihinde bir rekor oldu.
Yüzde 60 idare payının ilk kez verildiğini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, idare payı gelirinin 316 milyon 200 bin TL olduğunu söyledi. Yapılan bu rekor teklif ile firmaların göstermiş olduğu yoğun ilginin, ülke ekonomisi göstergeleri adına da olumlu bir gelişme olduğunu belirten Turan, 'İdare payı olarak teklif edilen yüzde 60'lık oran idaremiz tarihinde bir ilk ve rekor bir orandır. Bu rekor ülke ekonomisinin sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu ve yatırım yapılabilir güvenli bir liman olduğunun göstergesidir. Bu rekor teklif Türkiye ekonomisine olan güvenin bir göstergesi' dedi.


Vodafone'dan açıklama


Vodafone Türkiye olarak IT ekibimizle yaptığımız inceleme çerçevesinde, LÖSEV için SMS ile gerçekleştirilen bağış servisimizin sağlıklı bir şekilde çalıştığı ve SMS alındığı görülmüştür. 1 SMS 10 TL şeklinde aktif olan servisimizde 23 Temmuz 2017 (Bugün) saat 13:00 itibariyle 2 SMS, 22 Temmuz 2017 tarihinde 13 SMS, 21 Temmuz 2017 tarihinde ise toplam 7 SMS alındığı görülmektedir. Bildindiği üzere, geçtiğimiz günlerde BTK tarafından SMS ile bağış kategorilerinde 'Anahtar kelime' zorunluluğu getirilmiştir. Sisteme girilen 'Anahtar kelime' uymaz ise, aboneye uyarı gitmekte ve bağış alınmamaktadır.. Birçok kurum ve kuruluştan birden fazla 'Anahtar kelime' verilmiştir. 'Anahtar kelime' belirtmeyenler için de standart olarak 'bağış veya bagis' şeklinde bir 'Anahtar kelime' belirlenmiştir. LÖSEV'e bağış SMS'i atanların 'Anahtar kelime' olarak bağış veya bagis kullanmamaları halinde, hatalı kelime yazdıkları uyarısı kendilerine gitmekte ve bağış alınmamaktadır.


Girişimci fikirler Aliağa'da


Aliağa Ticaret Odası, uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile her yıl başarılı iş fikri olan yeni girişimcileri kent ve ülke ekonomisine kazandırmaya devam ediyor. Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliği ile girişimci adaylarına yönelik düzenlenen girişimcilik eğitimi tamamlandı. 25 kişinin katılımıyla toplam 4 günde 32 saat süren 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde'; iş kurmak isteyen girişimci adayları, iş fikrinin geliştirilmesi ve iş planı yazma ile etkili bir sunum yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi edindiler. KOSGEB Eğitmeni İlhan Başar tarafından verilen eğitimde kursiyerlere iş kurma ve yürütme konuların da bilgi ve beceriler, bu süreçte başarılı bir işletmeye sahip olmalarını sağlayacak; kendi rol ve sorumluluklarını vurgulamaya yönelik bilgiler verildi.
 

Aliağa'ya 75 yeni girişimci


Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka konuyla ilgili olarak, ilçede girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Girişimcilik eğitimleri kapsamında Mart ayında başlayan eğitim programlarında 3 ayrı eğitimin tamamlandığını belirten Saka, bu eğitimlere 75 girişimci adayının katıldığını belirtti.
Yatırımın önünde engel haline dönüşen KDV sisteminde değişiklik için harekete geçildi. "Önce öde, sonra devletten al" dönemi kapanacak.
Hükümet, Türkiye'de 1985 yılından bu yana uygulanan fakat, bürokrasi için karmaşık bir sisteme dönüşürken, ihracatçı ve yatırımcıyı ise adeta bezdiren KDV sisteminde önemli değişiklikler için düğmeye bastı.
Sabah'ın haberine göre yatırımcı, üretici, ihracatçı için büyük maliyete dönüşen KDV yükünü azaltmak için çalışmalar hızlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı çalışma 6 önemli değişikliği kapsıyor. 'Önce KDV'yi öde gel, sonra devletten al' dönemi kapanacak. Dâhili işleme rejimi kapsamında yurtdışından KDV'siz getirilen malların yurt içinde üretimini teşvik edecek düzenleme yapılacak. Böylece mevcut KDV sisteminin yerli üreticiyi cezalandırması önlenecek. KDV sistemindeki oran sayısı ile istisna farklılıkları azalacak. Bir malın yüzde 18'den alınıp yüzde 8 farkla satılmasının önüne geçilecek. Böylece üreticinin aradaki 10 puanlık yükü ortadan kalkacak. Devlet bugün 100 liralık KDV'nin yarıdan fazlasını ödeyen 2 bin firmanın yükünü hafifletecek.
Gün öncesi spot piyasada bir megavatsaat elektriğin ortalama fiyatı bu hafta, geçen haftaya göre yüzde 2,88 azaldı.
Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, elektrik  piyasasında bu hafta toplam 441 milyon 400 bin 745 liralık işlem hacmine  ulaşıldı. Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin ortalama fiyatı, bu hafta geçen haftaya göre yüzde 2,88 azalarak 170,05 lira oldu. Gün öncesi spot piyasada bu hafta bir megavatsaat elektriğin fiyatı en  yüksek 20 Temmuz'da 220,41 lira, en düşük 23 Temmuz'da 90 lira olarak kayıtlara  geçti. Haftalık sistem marjinal fiyatı ortalaması ise 173,11 lira olarak  gerçekleşti.      

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek elektrik ve su faturalarının esnaf ve  sanatkarlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin ortak sorunu olmaya devam  ettiğini belirterek, 'Faturalara yansıtılan hizmet, sayaç okuma ve şube yolu bakım bedeli gibi haksız tahsil edilen bedeller kaldırılmalı' ifadesini kullandı.

Palandöken, esnaf ve sanatkarlarların yüksek tutarda elektrik ve su faturası ödediklerini savundu. Doğalgaz fiyatlarının düşmesine rağmen elektrik ve su fiyatlarında azalma yaşanmadığına işaret eden Palandöken, 'Eskiden su bedelleri elektrikten az olurdu. Son dönemde su bedellerinin elektriği geçmesi düşündürücüdür. Diğer kesimlere uygulanan indirimli fiyatlar esnafımıza da uygulanmalı.' değerlendirmesinde bulundu.      


Haksız kazanç


Palandöken, yüksek elektrik ve su faturalarının esnaf ve sanatkarlar  başta olmak üzere toplumun her kesiminin ortak sorunu olduğuna dikkati çekerek,  'Faturalara yansıtılan hizmet, sayaç okuma ve şube yolu bakım bedeli gibi haksız  tahsil edilen bedeller kaldırılmalı' ifadesini kullandı.      

Dip Ekspres

Alaçatı'da fiyatlar ikiye katlanacak


Alaçatı'nın yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi olduğunu söyleyen YV Emlak Kurucusu Yiğit Varhan, yeni ulaşım yatırımlarının bölgenin değerini artırdığını söyledi. Varhan, yapımı devam eden İstanbul - İzmir otoyolu ve Alaçatı Havalimanı'nın tamamlanmasıyla birlikte konut ve arsa fiyatlarının daha da yükseleceğini kaydetti.Alaçatı'nın 10 yıl öncesine göre değerini 10'a katladığını dile getiren Yiğit Varhan, 'Buraya yatırım yapanlar ciddi anlamda kazanç sağladı. Ege'nin tatil cenneti Çeşme Alaçatı ünlü isimlerin tatil adresi olmaya devam ediyor. Yapımı süren İstanbul - İzmir otoyolunun 1,5 yıl içerisinde bitecek olması konut ve arsa fiyatlarını daha da yukarıya taşıyacak' diye konuştu.