Alacak sigortası şirketi Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner, iflas eden şirket sayısındaki artış beklentilerini yukarı revize ettiklerini belirterek, 'Sene başında 2016'da iflas edecek şirketlerde yüzde 6 artış beklentimiz vardı. Artış beklentimizi yüzde 8'e çıkardık. Bu yıl 14 bin 800 şirkette iflas ve kapanma bekliyoruz' dedi.
Çok sayıda firmanın iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurduğunu belirten Özüner, 'Bunun ana sebebi bu şirketlerin aşırı borçlanmış olmaları, aşırı yatırım iştahıyla kendi boylarından büyük yatırımlar yapmış olmaları. Her birine bakıncaya bir firma satın almış, ya aşırı büyük bir yatırım yapmış, sonrasında da durgunluğa yatırımın tam onun ortasında yakalanmış' dedi ve ekledi: 'Sindire sindire büyümesi gereken şirketler, yüksek büyüme rakamları olduğu dönemde bir anda aşırı likidite ile karşılaşınca hesapsız büyüdü. Şimdi bu sermaye akımları birden kesilip, bankalar da kredi vermede eskisi kadar iştahlı olmayınca zora düştüler.'

Senetler protesto yiyor

Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı ilk çeyrek verilerine göre; ocak-mart döneminde tahsili gecikmiş alacak oranı geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 2.8 seviyesinden yüzde 3.3'e yükseldi. TBB açıklamasına göre, ilk çeyrekte yüzde 14 artışla 2.5 milyar lira tutarında 231,000 adet senet de protesto edildi. Dünyadaki büyüme oranlarının düşmesiyle birlikte gelişmekte olan ülkelere para akışının yavaşladığı belirtiliyor.

Sadece elektrikli araç satılacak

Hollanda Parlamento'su 2025 yılından itibaren benzinli ve dizel araçları yasaklayıp satışını insanları elektrikli araçlar almaya teşvik edecek yasa tasarısını meclisten geçirdi. Tasarı Hollanda Senatosu tarafından da onaylanırsa yürürlüğe girecek.
Tasarının mecliste salt çoğunlukla kabul edilmesi kamuoyunda Senato tarafından onaylanacağı beklentisini yarattı.
Hollanda'da koalisyon ortağı Hollanda İşçi Partisi karbon salınımını arttıran benzinli ve dizel araçları tamamıyla yasaklamayı önerse de, teklif yeterince destek bulmadığı için sadece araç satışının yasaklanması onaylandı.

Moody's'ten Türk bankaları analizi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının varlık teminatlı menkul kıymet (VTMK) ihraçlarının önümüzdeki aylarda artmasının muhtemel olduğunu ve bunun da toptan fonlama maliyetlerini, euro piyasasındaki olumlu şartlardan dolayı düşüreceğini belirtti. Moody's Başkan Yardımcısı Simone Zampa, Türk bankaları hakkında hazırlanan raporda, 'Daha likit bir VTMK (covered bond) piyasası Türk bankalarının vade uyumsuzluğunu azaltmasına, fonlama kaynaklarını çeşitlendirmesine ve toptan fonlama maliyetlerini azaltılmasına yardımcı olur' dedi.

Canpolat değerlendirdi

Açıklanan 2015 yılı büyüme rakamlarının ardından yılın ilk çeyreği içinde açıklanan ekonomik verileri moral verici olarak değerlendiren TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat: '2015 yılının ne denli zorlu geçtiği ortadadır. Küresel piyasalardaki durgunluklar, iç talebin yavaşlaması, ihracattaki düşüş gibi ekonomik veriler dışında başta terör olmak üzere ülkemizin yaşamak zorunda kaldığı iç ve dış tehditler ile şekillenen 2015 yılında yakalanan yüzde 4'lük büyümeye olumlu bir sinyal olarak bakmak gereklidir. Her ne kadar büyüme tüketim ağırlıklı da olsa da, bugünkü global ekonomik ortamda Türkiye'nin yüzde 4'ü yakalaması bizlere umut vermekte. Bu büyümenin artarak devam etmesi ve bu artışın üretim kaynaklı gerçekleşmesi için iş ve yatırım ortamını iyileştirecek yapısal önlemlerin alınmasını ve uygulanması önümüzdeki en ciddi beklentimiz' dedi.

Karabağlar Aşevi'ne kaynak

İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Karabağlar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Aşevinin 2016 yılı bütçesi için Aile Sosyal Politikalar Bakanlığınca 1 milyon 57 bin TL'lik kaynak aktarımı yapıldığını söyledi. Karabağlar Aşevini ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunan Necip Kalkan günde bin 500 kişiye sıcak yemek temini sağlayan kuruma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2016 yılı için 1 milyon 57 bin TL'lik kaynak aktarımı yapıldığını anlattı.

Turizm krizi alarm veriyor

Önce Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, ardından da çeşitli şehirlerimizde yaşanan bombalı saldırılarla büyük darbe alan ülke turizmi alarm vermeyi sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkemize gelen turist sayısında özellikle son altı ayda gözle görülür bir azalma yaşanırken, Interpress tarafından yapılan araştırmada turistler hakkında son bir yılda yazılı basına 125 bine yakın haber yansıdığı tespit edildi. Aynı araştırmada yabancı turistlerle ilgili 21 binden fazla haber çıkarken, yerli turistler hakkında da 5 binden fazla haberin yazılı basında yer aldığı belirlendi.

Paket açılıyor

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için kullanılması amacıyla çıkarttığı ilk 3 milyar euroluk fon paketinin uygulanması cumartesi günü, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın katıldığı törenle, Gaziantep'te başlayacak.

Türkiye'de büyük düşüş

Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton'ın 'Kadın yöneticiler 2016' araştırması sonuçlandı.
Araştırmaya göre Türkiye'de, yönetimdeki kadın yüzdesi, 11 puan düştü. Türkiye'den katılan şirketlerin %43'ünde kadın yönetici yok. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Balpet'e 10 milyon euroluk finansman sağlayacak. Bu krediyle birlikte banka, Türkiye'de bir akaryakıt dağıtım firmasına ilk kez yatırım yapmış olacak

Yüzde 67'si vergi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Mayıs Ayı Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu'nda 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatının yüzde 66,59'unun vergiden oluştuğu belirtildi.
Raporda Mart ayı boyunca uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak benzin ve motorin fiyatlarının Türkiye'de değişim gösterdi ve vergisiz bayi satış fiyatı ortalaması 95 oktan kurşunsuz benzin için 1,42 TL/LT, motorin için ise 1,38 TL/LT olarak gerçekleşti. Rapora göre 4,25 TL/LT düzeyindeki 95 oktan kurşunsuz benzin nihai litre fiyatının yüzde 66,59'luk kısmının vergi, yüzde 22,46'lık kısmının ürün maliyeti ve yüzde 10,95'lik kısmının ise piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı ile gelir payından oluştuğu görülüyor.
3,51 TL/LT düzeyindeki motorin nihai litre fiyatının yüzde 60,61'lik kısmının vergi, yüzde 25,06'lık kısmının ürün maliyeti, yüzde 14,33'lük kısmının ise piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı ile gelir payından oluştuğu görülüyor.

BeSafe 'annelerin tercihi' oldu

E-bebek kendi bünyesinde satışı gerçekleşen ürünler arasında düzenlenen oylamada BeSafe 0-18kg Oto Koltuğu Kategorisi'nde birinci seçildi. Ödül alan BeSafe iZi Combi ISOfix, 8 kademeli yükseklik ayarı, baş ve boyun koruma sistemi ve yüksek koltuk bazası sayesinde yandan gelecek darbelerin bebeklerin direkt bel kısmına ulaşmasını engellediği gibi içeriğindeki EPS/ EPP Köpük Sistemi de yolculuk esnasında gelebilecek darbe şiddetini absorbe ederek ekstra koruma sağlıyor. Bunun yanında Yan Darbe Koruması (SIP) ise kaza esnasında yan darbelere karşı koruma getiriyor.

Dört dev anlaşma...

İhracatçı sektörler, gayrimenkul ve turizm başta olmak üzere, Türkiye'nin tanıtımının yapıldığı yayınlarla tanınan uluslararası medya kuruluşu Global Connection (GC), dört büyük anlaşmaya imza attı.
Global Connection, önümüzdeki dönemde İsviçre ve dünya basınının en köklü gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung ile Birleşik Arap Eminlikleri'nin (BAE) etkili gazeteleri The National ve Al Ittihad ile Türkiye'nin tanıtımını yapacak yayınlar üzerine anlaştı. GC, Avrupa'da AB karar organları ve ABD'de Beyaz Saray çevrelerince yakından takip edilen Politico ile de Türkiye yayınları yapmak üzere anlaşma imzaladı.

Kampanyalar sürüyor

Ayakkabı sektörünün en özgün ve müşteri sadakati en yüksek markalarından BETA, ilkbaharı Nisan ayı boyunca sürecek kampanyalarla karşılıyor. Seçilmiş mağazalarda 350 TL'ye 50 TL, 500 TL'ye 90 TL ve 300 TL'ye 40, 450 TL'ye 70 TL indirimlerin yanı sıra Yapı Kredi Bankası kartlarına ve telefonlarında Odeabank uygulaması olan müşterilere de % 20'ye varan ekstra özel avantajlar sunuluyor.

Faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk faiz toplantısını gerçekleştirdi. Para Politikası Kurulu (PPK) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürdü. Piyasada ağırlıklı öngörü koridorun üst bandında yarım puan indirim olacağı yönündeydi.
PPK'nın bu son kararıyla; faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25 ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde kalırken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.00 seviyesine çekilmiş oldu.

****

DİP EKSPRES

Volkswagen tazminat ödeyecek

ABD hükümeti Volkswagen'e açtığı davayı geri çekti. Taraflar Volkswagen'in 600 bin dizel emisyon değeri hileli otomobili için 1 milyar doların üzerinde tazminat ödemesi üzerinde anlaştı. Konuyla ilgili konuşan bir Volkswagen yetkilisi, 'Hangi müşterinin ne kadar tazminat alacağı üzerinde hala çalışıyoruz. Bazı müşterilere araçlarının şirket tarafından geri alınması da önerilecek. Tamir edilecek araçlarda nasıl bir yöntem izleneceği hala net değil' açıklamasına bulundu.
Volkswagen ile ABD hükümeti arasında anlaşmanın resmi olarak duyurulması bekleniyor. Kabaca bir hesapla 1 milyar dolar dağıtacak olan Volkswagen'in müşteri başına 1.700 dolar vermesi bekleniyor.