Yatırım hedefleri doğrultusunda hazırlanan '2017 Yılı Yatırım Programı'nda proje tutarı 636 milyar lira, 2016 sonu kümülatif harcaması 251 milyar lira, 2017 ödeneği 80 milyar lira olan 3042 proje yer aldı.
Program, Onuncu Kalkınma Planı'nda, 2017-2019 Orta Vadeli Programı'nda ve 2017 Yılı Programı'nda öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlandı.
Yatırım programında proje tutarı 636 milyar lira, 2016 sonu kümülatif harcaması 251 milyar lira, 2017 ödeneği 80 milyar lira olan 3 bin 42 proje yer aldı.2017 Yılı Yatırım Programı'nda, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, kamu payı yüzde 50'nin üzerindeki iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıkları, özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları, döner sermayeli kuruluşlar, İller Bankası, dış proje kredisi kullanan büyükşehir belediyeleri ile diğer belediyeler tarafından gerçekleştirilecek yatırım projeleri sektörel bazda düzenlendi.
Yatırım projeleri; etüd proje işleri, devam eden projeler ve yeni projeler olarak tasnif edildi.
Her proje için, proje numarası, adı, yeri, karakteristiği, başlama ve bitiş tarihi, proje tutarı, 2016 sonuna kadar tahmini harcama miktarı ve 2017 yılı ödeneği ayrı ayrı gösterildi.
2017 Yılı Yatırım Programı, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması sürecinde TBMM tarafından yapılan değişiklikleri kapsıyor.
Kuruluşların 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan sermaye transferi ödeneklerinden sadece kamu yatırımı niteliğini taşıyanlar, kuruluş ve sektör yatırım ödeneği toplamına dahil edilerek kamu yatırımı niteliğinde olmayıp kamu sektörü dışına transfer niteliğinde olan ödeneklerin bir kısmı ise kuruluş ve sektör yatırım toplamına dahil edilmeden 2017 Yılı Yatırım Programı ile ilişkilendirildi. Genel ve özel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin yatırım ödeneklerine yatırımlarla ilgili personel giderleri ile gayrimenkul alımı ve kamulaştırma ödenekleri dahil edilmedi.
Düzenleyici ve denetleyici kurumların gayrimenkul alımı ve kamulaştırma ödenekleri hariç olmak üzere, yatırım nitelikli projelerine bilgi amacıyla 2017 Yılı Yatırım Programında yer verildi.
2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve/veya köylere hizmet götürme birliklerine kullandırılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili 839 milyon 808 bin lira ödenek tahsis edildi. Yatırım programı toplamına dahil olmayan ödeneğin kullanımı 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu ödenek ile ihtiyaç halinde yıl içinde aktarılacak ilave ödeneğin il ve ilçe bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin esas ve usuller İçişleri Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacak. Söz konusu ödeneklerde yıl içinde ihtiyaç duyulacak revizyonlar, 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararındaki hükümlere tabi olmayacak.
2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atıksu projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası Anonim Şirketine tahakkuk ettirilmek üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinde 676 milyon lira ödenek tahsis edildi.
Söz konusu ödenek yatırım programı toplamlarına dahil olmayıp, kullanımı 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. SUKAP için tahsis edilen bu ödeneğin belediyeler bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Yüksek Planlama Kurulu tarafından kararlaştırılacak.

Gazi Kadınlar Sokağı esnafının mesajı

İzmir'de eğlence hizmeti veren işletmeler yaşanan terör saldırısı sonrası hafta sonu 'Cenaze evinde eğlence olmaz' diyerek canlı müzik yayını ve fon müziği yayını yapmazken Gazi Kadınlar Sokağı esnafı ise kahraman şehit polis Fethi Sekin için lokma döktürdü.
Terör saldırısından ve şehitlerimizden dolayı derin bir üzüntü yaşadıklarını ifade eden Gazi Kadınlar Sokağında yer alan işletmelerin Esnaflarından Ajlan Gökalp 'Bizim memleketimizde cenaze evinde televizyon dahi açılmaz. Bundan dolayı bu tür bir karar almıştık. Şimdi de kahramanımız için Gazi Kadınlar Sokağı esnafı olarak lokma döktürdük. Hem ülkemizin bu zor sürecinde devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu hem de bu süreçleri birlik ve beraberlik içinde atlatacağımızı belirtmek istedik. Şehitlerimizin ruhları şad olsun nur içinde yatsınlar ' diye konuştu.
Polis teşkilatı ile her zaman dayanışma içinde olduklarını sözlerine ekleyen Gökalp, 'Biz Gazi Kadınlar Sokağı esnafı olarak vefa ve dikkat ile mesleğini icra eden polisimizin her zaman yanındayız' dedi.

Yakın zamanda çıkacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, 'Siber Güvenlik Yasa Tasarısı, şu an yürüttüğümüz mücadeleyi, daha net bir şekilde yasaya bağlı olarak yürütmüş olacağız.
Yakın zamanda da çıkacaktır. Hükümetimizin iradesi bu yönde" dedi.
BDDK, Bank of China Turkey AŞ'nin gerekli sermaye şartı olan 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası ödenmiş sermayeyi Türkiye'ye getirdiğini ve faaliyet izni için kısa süre içerisinde başvuru yapmasının beklendiğini duyurdu.
Turkcell, altyapı ve iş süreçlerinde çevre dostu çözümleri kullanarak 2016 yılında 104 milyon kilovat saati aşan 30 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağladığını açıkladı.

 İşsizlik için İzmir'de buluştular

Ege Üniversitesi, Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Gönüllü ol, Geliş, Geliştir!' projesiyle 8 ülkeden 36 katılımcıyı İzmir'de buluşturdu.
Projeye İzmir Kent Konseyi başta olmak üzere İzmir'deki birçok önde gelen kurum ve kuruluş destek verdi.
Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Avrupa Birliği, Erasmus+ ve Türkiye Ulusal Ajansının destek programı kapsamında gerçekleştirilen 'Gönüllü ol, Geliş, Geliştir!' projesi ile 8 ülkeden 36 katılımcı İzmir'de buluşurken projeye İzmir Valiliği, İzmir Kent Konseyi, Çiğli Belediyesi, Türk Kızılayı İzmir Şubesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Pi Gençlik Derneği destek verdi.
İspanya, Fransa, Romanya, Makedonya, Letonya, Polonya ve I·talya'dan gelen ziyaretçiler çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri ziyaret ederken Türkiye'de ve İzmir'de gerçekleştirilen gönüllü hizmetleri hakkında bilgi aldı.

Teşvik edilmeliler

Avrupa'daki is¸sizlik sorununa çözüm olmak üzere gençlerde beceri gelis¸imine katkıda bulunmanın hedeflendiği projede özel olarak gençlerin bilgi, beceri ve deneyimlerini arttırmak için topluma yönelik gönüllülük faaliyetlerine aktif olarak katılmaları ve teşvik edilmesi öneriliyor.

Ödülleri çoğaldı

Alfa Romeo'nun sportif sedanı Giulia Quadrifoglio, BBC Top Gear dergisi ve okurları tarafından 2 kategoride birden ödüle layık görüldü.
Prestijli dergi tarafından 'Yılın Otomobili' ödülüyle taçlandırılan Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, okurlar tarafından belirlenen 'Yılın En İyi Otomobili' seçimlerini ilk sırada tamamlamayı başardı.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, son olarak aldığı bu başarılarla kazandığı uluslararası nitelikteki ödül sayısını 25'e çıkardı.

Zeybekçi cari açığı bitirecek formülü açıkladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin en önemli sorunlarından olan cari açığı bitirecek formülü açıkladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 13'ünü milli para birimiyle yapar hale gelmesi halinde cari açığın problem olmaktan çıkacağını söyledi.
Dünyada haritalarının çizilmesinde silahların yerini ekonomi kalemlerinin aldığını belirten Zeybekci, büyük çoğunluğu Türkiye'nin çevresinde olmak üzere bunun sancılarının yaşanmaya başlandığına işaret etti.
Ekonomi ağırlık merkezlerinin son 30 yılda değiştiğine dikkati çeken Zeybekci, 'Türkiye bugün şunu söylüyor; 'Türkiye bugün yeni bir dünya kurulacaksa, kuran ülkelerden olur.' Başımıza gelen sancılar bundan kaynaklanıyor.' dedi.

Devlet başkanını suçladı

Güney Kore'deki siyasi skandal soruşturmasında rüşvet verdiği suçlamasına ilişkin 22 saat boyunca savcılara ifade veren Samsung'un veliahtı Jay Y. Lee, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin Park'ın dostu Choi soon-Sil'in vakıflarına para yardımı yapılması için baskı yaptığını söyledi. Savcılar şimdi Lee'nin tutuklanıp tutuklanamasına karar verecek.
Samsung Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve şirketin veliahtı Lee, Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın yetkilerinin parlamento tarafından elinden alınmasına yol açan yolsuzluk skandalıyla ilgili verdiği ifadede devlet başkanını yakın dostuna mali yardım yapılması için şirkete baskı yapmakla suçladı.

DİP EKSPRES

60 döviz bürosu yakın izlemede


Hazine'nin, İstanbul'da suni fiyat yükselmelerine neden olan döviz bürolarını incelemeye aldığı iddia edildi.
Gelen şikayet ve ihbarları değerlendirdiği belirtilen ekonomi yönetiminin ilk etapta 60 döviz bürosunu denetime tabi tutacağını ileri sürüldü.
Haber şöyle:
Dövizdeki ani artışın ardından manipülasyon yapanlara yönelik kapsamlı bir takip başladı.
Ekonomi yönetiminden gelen 'Dövizde manipülasyon var, yakından izliyoruz' açıklamalarının ardından İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde çok sayıda döviz bürosu mercek altına alındı.
Dövizdeki manipülasyon ve spekülasyon iddialarının yanı sıra şikayet ve ihbarları değerlendiren ekonomi yönetimi, ilk etapta 60 döviz bürosunu denetime tabi tutacak.
Gelen ihbarlarda gün içinde yüksek miktarda alım ve satım yapılan bazı döviz büroları üzerinden piyasaların manipüle edildiği belirtiliyor. Hazine'nin özellikle İstanbul'da suni fiyat yükselmelerine neden olan döviz bürolarını uzmanlar aracılığıyla inceleyeceği belirtiliyor İncelemede anlaşmalı şekilde döviz fiyatlarıyla oynadıkları tespit edilen döviz büroları hakkında işlem yapılacak.
Edinilen bilgilere göre döviz bürolarından piyasada manipülasyona neden olabilecek düzeyde alım satım yapanlar tespit edilecek.
İsim bazlı işlem yapılmayanlar da ise kamera kayıtları üzerinden takip yapılabileceği dile getiriliyor.
Merkez Bankası ve Borsa İstanbul'un da gelişmeleri yakından takip altına aldığı belirtiliyor.
Özellikle ani giriş çıkış yapan fonların da takip edildiği öğrenildi.