Cezaların yılbaşına kadar süreceği, halkın söylentileri arasında. Daha sonra yani 2019 yılının Mart ayı sonunu kadar ceza yok...
Nedenini tahmin ediyorsunuz; seçimler var...
Bu seçimlerde bir reyin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Küçük bir anımsatma yapayım:
Yalova seçimlerini uzun uzun anlatmama gerek yok...
Bu arada size bir soru sorayım, bakalım kaç kişi bilecek?
Karadeniz'de de bir kentimizde seçim sonucu tek oyla belirlendi, hatırlayan var mı?
Bu yüzden resmen olmasa da kulaktan kulağa cezaların dondurulacağı belirtiliyor. Bu arada, ülke genelinde kış lastiği takma zorunluluğuna uymayanlara yönelik denetimler kapsamında 2 haftada 2 bin 551 sürücüye cezai işlem uygulandı. En fazla ceza kesilen iller sırasıyla Şırnak, İstanbul ve Ankara oldu. İzmir'de yetkililer 'Aman kar yağsın!' diye belki de dua ederken, sürücüler ise 'Dağlara yağsın' diyorlar. Ancak bu arada eski gazetecilerden Erol Akıncılar ile Ünal Tümin'den öğrendiğime göre, Torbalı'da yıllar önce Ağustos ayında bir sürücüye 'Neden kar zincirin yok!' diye ceza yazılmış ve gazetelere manşet olmuş...

Lastiklere dikkat

Bir anımsama da Vural Bozan'dan geldi:
Belirttiğine göre; bir zamanlar araçlarda tebeşir ve çengelli iğne kontrolü yapılıyordu ve çok şoför ceza yiyordu. Tabii bu günler çok gerilerde kaldı. Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımada kullanılan araçlara, 1 Aralık-1 Nisan'da kış lastiği takılması zorunluluğu bulunuyor.
Araçların denetimi ise Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda trafik ekiplerince yapılıyor.
Bu kapsamda 1 Aralık 2018'de başlayan kış lastiği takma zorunluluğuna yönelik denetimler aralıksız sürüyor. Daha önce de belirttiğim gibi, Polis sorumluluk bölgelerinde 1-15 Aralık'ta yapılan denetimlerde, kış lastiği kuralına uymayan 2 bin 551 sürücüye ceza verildi. Söz konusu kurala uymayan sürücülere 715 lira ceza kesiliyor. Kış lastiği cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla güncellenecek. Kış lastiği takma zorunluluğu, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar için geçerli ancak kış şartlarında tüm araçlarda kullanılması güvenli seyahat için büyük önem taşıyor.

'Ekonomiyi aile şirketleri sürüklüyor'

İş İnsanı Bülent Eczacıbaşı, ekonomilerin bel kemiğinin aile şirketleri oluşturduğunu söyledi.
Aile şirketlerinde profesyonelleşmenin önemine değinen Eczacıbaşı 'Bugün profesyonelleşmeye inanmayan modern kuruluş yok. Kurumsallaşmanın başka yönleri var. Aile ile ilişkiler meselesi yani aile bireylerinin profesyonel yöneticilik görevleri üstlendiği durumlarda görev ve sorumluluk kargaşalarının ortaya çıktığı şirketler için büyük bir tehlike olabiliyor. Kuşaklar arası geçiş oldukça bu tehlikenin kuruluşlar üzerinde etkisi görülüyor. Aile şirketleri bütün ekonomilerde çok büyük bir yer tutuyor. Biz hep halka açık şirketleri duymaya alışmışız.
Özellikle batı ekonomilerinde. Zannediyoruz ki ekonomiyi onlar sürükleyip götürüyor ama aslında bu yanlış bir yaklaşım.
Aslında ekonomilerin bel kemiğini aile şirketleri teşkil ediyor. Ekonomilerin büyüklüğü içerisinde aile şirketlerinin payı yüzde 70'in altına hiçbir ülkede inmiyor. Dolayısıyla bu aile şirketlerinin sağlığı çok önemli' dedi.

"Enflasyon canavarı gözükmeye başladı"

Konuşmasında Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu ekonomik durumla ilgili de açıklamalarda bulunan Eczacıbaşı, 'Enflasyon canavarı karikatürü gözükmeye başladı, geçen gün bir mizah dergisinde uzun bir aradan sonra tekrar gördüm.
Ekonomide dengeler bozuldu. Bunun yeniden sağlamlaştırılması gerekiyor. Başarıncaya kadar sıkı bir dönemden geçeceğiz, fiyatların yeniden bir dengeye oturması, döviz kuru, faiz, enflasyon ilişkisinin yeniden dengelemesi için. Şimdi burada kaygı yaratan seçim döneminde bu tedbirlerin alınmasının çokta kolay olmadığı bir dönemdeyiz. Demokrasilerin bir gerçeği bir durum bu.
Kaygımız, eğer tedbirlerin alınması gecikirse durumun düzeltilmesinde daha güçlükle karşılaşabileceğimiz" şeklinde konuştu.

Dip ekspres

Enflasyonun önüne geçmeliyiz

Enflasyonun yüzde 9'lardan yüzde 25'lere çıkmasıyla zor bir sürece girildiği ifade eden Eczacıbaşı, 'Enflasyon konusunu çok önemsiyor, çok ciddi sorunlara yol açabileceğini düşünüyorum. Hiçbir şekilde ihmal edilebilir tarafı olmadığını düşünüyorum. Yüksek oranlara fırladığı zaman tekrar kontrol altına alınması son derece güç oluyor. Bizler yüzde 50'nin üzerinde enflasyonu on yıllar boyunca yaşadık ve işlerimizi idare etmeye çalıştık. Konu uzaktan bakıldığı gibi basit değil.
Yatırım yapmak, önünüz görmek, hesap kitap yapmak imkansızlaşıyor. Sermayeniz sürekli eriyor.
İşletme sermayenizi tekrar yerine koymak son derece güç oluyor. Ekonomi çok şey kaybederken toplumda dengelerde fena halde bozuluyor.'