1 Temmuz'dan itibaren aralarından İstanbul-Ankara otoyolunun da olduğu birçok yolda başlayacak uygulama ile sürücülerin yoldaki sürelerine bakılarak ortalama hızları belirlenecek.
Yasal hız limitlerinin üzerine çıkanlara ise 427 liraya varan miktarlarda ceza uygulanacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasından geçtiğimiz aylarda bir protokol imzalandı.
1 Temmuz'dan itibaren yürürlükte olacak protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendirilecek.
Sistem Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında eş zamanlı olarak 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren başlayacak.
Ortalama hız uygulaması, sadece radarın olduğu noktalarda uygulanabilecek.

Neyi amaçlıyor

Yeni sistemle sürücülerin otoyollarda kullandıkları araç sınıflarına tanınan hız limitleri üzerinde araç kullanmaları ve bu nedenle gerçekleşen kazaların sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek, egzoz emisyonlarının doğaya verdiği zararı en aza indirmek, aşırı hıza bağlı yüksek yakıt sarfiyatının ithalat üzerindeki yükünü hafifletmek amaçlanıyor.

Ceza ne kadar?

2017 yılında belirlenen hız sınırını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşmanın trafik cezası 210 TL, fakat yazılan radar cezası 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25'lik erken ödeme indirimiyle birlikte 157.5 TL'ye düşüyor.
Belirlenen hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşmanın trafik cezası ise 427 TL, yine aynı şekilde hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşma cezası erken ödeme indirimiyle ödenirse 320.25 TL'ye düşüyor.

Erdoğan 10 kanuna onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çoğu yabancı ülkelerle çeşitli iş birliğini içeren
10 kanunu onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Sıradan vatandaşları dolaylı yoldan da olsa ilgilendiren yasalardan birkaçı söyle:
7026 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Meteoroloji ve Meteorolojik Araştırmalar Alanlarında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun', 7027 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Alanında İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun', 7028 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun', 7031 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti İskan ve İnşaat Bakanlığı Arasındaki Müteahhitlik ve Müşavirlik Alanında Mutabakat Zaptı ile Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına Dair Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun',
7034 sayılı 'Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Hakkında Kanun'.

Doluluklar düşen fiyatlarla arttı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Mayıs ayı doluluk oranlarını açıkladı. İstanbul yüzde 15.7 yükselirken, fiyatlarda Avrupa'nın 'en ucuz destinasyonu' olmaktan kurtulamadı.
Rus turistlerin 'henüz' Antalya'yı dolduramadığı dikkat çekti.
Avrupa ortalaması ise Brüksel, Paris, Londra gibi güvenlik sorunu yaşayan şehirler de dahil yükseldi.

Avrupa yükselişte

Avrupa ortalamasına bakıldığında Mayıs ayında Avrupa'da doluluk oranları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 artışla yüzde 73.0'dan yüzde 75.6'ya, ADR yüzde 15.6 artışla 85.6 Euro'dan yüzde 98.5 Euro'ya, RevPAR yüzde 19.6 artışla 62.5 Euro'dan 74.8 Euro'ya yüseldi. 5 aylık dönemde ise Avrupa'da doluklar yüzde 65.5'ten yüzde 67.7'ye; ADR 81.3 Euro'dan 90.3 Euro'ya, RevPAR 53.2 Euro'dan 61.1 Euro'ya çıktı.
Mayıs 2017'de doluluk oranlarında en yüksek doluluk artışı yakalayan destinasyon ise artan güvenlik sorunlarına rağmen yüzde 29.4'lük artış ile geçen yıla göre büyük bir toparlanma gösteren Brüksel oldu. Mayıs ayında Brüksel'de doluluk oranları geçen yıl Mayıs ayına göre Brüksel yüzde 56.0'dan 72.4'e yükseldi. Güvenlik sorunları yaşayan diğer Avrupa şehirlerinden Londra'da doluluklar yüzde 81.5'ten yüzde 83.2'ye, Paris'te yüzde 85.2'den 87.1'ye yükseldi.
İstanbul maalesef doluluk artışına rağmen Mayıs ayında yüzde 64.4 ile 35 Avrupa kenti arasında doluluk sıralamasında en son sırada yer aldı. Mayıs 2017'de Avrupa genelindeki en yüksek doluluk oranı ise yüzde 89.4 ile Edinburgh olarak öne çıktı.

Bayramda da sofraların vazgeçilmezi

Ramazan'ın sona ermesiyle birlikte herkesi bayram telaşı sarmaya başladı. Misafirler için tatlı ve hamur işlerinin hazırlanacağı bu özel günlerde sindirim problemlerine dikkat etmek gerekiyor.
Ramazan sonrası vücudun sağlık dengesini tutabilmesi için yiyecek ve içecek seçimleri oldukça önemli.  
Birdenbire bu gıdaları sık tüketmeye başlamak vücudumuzda sindirim sistemi problemleri ve kan şekerinin hızla yükselmesiyle çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.
Bu tür rahatsızlıklardan kaçınmaya yönelik olarak uzmanlar vücut dengesinin korunabilmesi adına özellikle bayramda günde en az 2 şişe maden suyu tüketilmesini öneriyor.

Avrupa'da söz sahibi

Avrupa'da standartların oluşmasını sağlayan Avrupa Standartları Komitesi'nde iskele kalıp normlarının belirlenmesinde artık Türkiye de söz sahibi.
URTİM, Avrupa standartlarına yön veren kuruluş Avrupa Standartları Komitesi'nin Türkiye ayağı olan ve Türk Standartları Enstitüsü bünyesindeki çalışma komitesine katılarak 37 yıllık tecrübesiyle Avrupa standartlarına katkıda bulunuyor.
Her iş kolundan oluşan 700 alt komiteye sahip Avrupa Standartları Komitesi (European Committee for Standardization - CEN) Avrupa'da kullanılan bütün normları ve standartları oluşturuyor, ilgili revizyonları yapıyor ve uygulanmalarıyla alakalı bütün kararları alıyor.

İskele kalıp komitesi toplanacak

Şu anda ülkemiz ekonomisini inşaat sektörünü domine ettiği halde sektörde hala tehlikeli ve normlara uymayan iskeleler kullanıldığına vurgu yapan Sergin Urfalılar, 'Kullanılan iskele kalıp sistemlerinin hala yüzde 50'si kara kalıp diye tabir ettiğimiz; kalasın ve tahtanın bir araya çakılmasıyla oluşan kalıplarla yapılıyor. Biz bu teknik komiteler arayıcılığıyla, orada kullandığımız bilimsel teknikleri sahaya yayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda sektöre çok fazla katkımız olabileceğine inanıyoruz ve bunun için de ciddi anlamda bu işe büyük bir bütçe ayırıyoruz. Temel vizyonumuz, standartları uygulayan ülke ve firma olmaktan çıkıp standartlara yön veren, 37 yıldır biriktirdiğimiz teknik tecrübe ve bilgi birikimimizi aktif olarak kullanıma sunan firma haline gelmek.

Şifa kaynağı oluyor

Anadolu topraklarında yetişen baharatlar, dünyanın 150 ülkesinde hem insanlara şifa kaynağı oluyor hem de dünya mutfaklarında hazırlanan yemeklere tat ve lezzet katıyor. Türkiye, 2016 yılında 175 milyon dolarlık baharat ihracatı yaparken, bu ihracatın yüzde 79'unu Egeli ihracatçılar gerçekleştirildi.

Tedarikçileri fuarda buluşturacak

Bu yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutlayan Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), çeyrek yüzyılın getirdiği deneyim ile sektöre yeni bir fuar kazandıracak.
EGSD bu kapsamda 4 yıldır 'Ege Tekstil ve Konfeksiyon Tedarikçileri Buluşması' adıyla düzenlediği etkinliği, 'Tekstil ve Konfeksiyon Tedarikçileri Fuarı' adıyla fuara dönüştürecek.

En fazla yardım yapan ülke Türkiye

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Bugün milli gelirine oranla dünyada en fazla yardım yapan ülke Türkiye'dir. Miktar olarak da Amerika'dan sonra en fazla insani yardım yapan ülkedir.' dedi.
Şimşek, 'Bugün milli gelirine oranla dünyada en fazla yardım yapan ülke Türkiye'dir. Miktar olarak da Amerika'dan sonra en fazla insani yardım yapan ülkedir. Bu anlamda yine büyük bir başarı hikayesi ve insanlığa ders veren bir yaklaşım içindeyiz.'  ifadesini kullandı.
Türkiye'nin 3 milyonun üzerinde Suriye ve Irak vatandaşını barındırdığını, yarım milyon Suriye vatandaşına da Suriye içinde baktığını söyleyen Şimşek, Türkiye'nin hiçbir felaketlere karşı duyarsız kalmadığını ve hangi inançtan olursa olsun insanlara yardım elini uzattığını vurguladı.

Türkiye'ye doğrudan yatırımları arttı

AB ülkelerinin Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım tutarı, bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 1,7 milyar dolara yükseldi
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım tutarı, bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 1,7 milyar dolara yükseldi. İlk sırayı 961 milyon dolarlık yatırımla İspanya alırken, bu ülkeyi 209 milyon dolarla Belçika, 123 milyon dolarla Almanya izledi.

LPG'li araç sahiplerine müjde

LPG'li ve LPG dönüşümü yeni yapılacak araçlar için araç muayenesi öncesinde gaz sızdırmazlık ve montaj raporu almak için Makina Mühendisleri Odasına veya Türk Standardları Enstitüsüne (TSE) başvurulması gerekmeyecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigorta şirketleri 'tavan fiyat'ı uygulamıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı sigorta şirketlerinin müşterilerine tavan fiyatın üzerinde poliçe düzenlemeyi teklif ettiğini ve bu fiyatı kabul etmeyenlerin araçlarını sigortalamadıklarını belirterek, 'Oysa kanunen tavan fiyattan poliçe düzenlemek zorundalar. Esnafımız böyle teklifleri kabul etmemeli ve mutlaka cezai müeyyide uygulanabilmesi için ilgili mercilere gerekli başvuruları yapmalı.' ifadesini kullandı.

Türkiye'den konut alıyorlar

Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında artarak 116 bin oldu. İstatistiklere göre, yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.1 artarak bin 775 oldu.
Yabancıya konut satışında Suudi Arabistan vatandaşları 285 adet konut satın alarak ilk sırada yer aldı.




'Yılın motoru' unvanı

Dünyada süper spor otomobil simgesi Ferrari, 2017 Uluslararası Yılın Motoru ödüllerine üç farklı ödülle damgasını vurdu.
Ödüller kapsamında Ferrari 488 GTB/488 Spider modellerinde kullanılan 3.9 litre hacimli Twin-Turbo V8 motor '2017 Yılın Motoru' seçilirken, California T ve GTC4Lusso T modellerinde kullanılan 3.9 litre hacimli V8 motor 3-4 litre kategorisinde 'En İyi Performans Motoru' ödülünü aldı. F12tdf'de görev yapan 6.3 litre hacimli V12 ise 4 litre üstü klasmanında ödüllendirildi.