4.5G internet dönemi bugün saat 00.01 itibari ile başladı. Bugünden itibaren mobilde internet hızı 10 kat artacak.
Bu arada özellikle gençler ve meraklılara bir hatırlatma yapayım:
İnternete hızlı bağlanayım derken dikkatinizi de önemli bir noktaya çekmek istiyorum:
Bu pahalı merak yüzünden; yüksek fatura ödemek kaçınılmaz olacaktır.
Vatandaşlarımızın şunu bilmesinde de fayda var, bugünden yarına her tarafta 4,5G çekecek diye düşünülmesin.
Çekim gücü hızı peyderpey artmış olacak. Yetkililere göre; 4.5G teknolojisi ile 5G'ye bir adım daha atmış olacağız.
3G'ye göre 4.5G 10 kat daha fazla hız sunuyor.
4.5G hız artışı yanında ekonominin daha fazla büyümesini, kalkınma hedeflerinin daha kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlaması bakımından önemli bir adım. Az önce belirttiğim gibi '4.5G ile internete hızlı bağlanayım!' derken faturaların kabarabileceğini unutmayın ve tedbiri sakın elinizden bırakmayın.
Sonra Türkiye'nin 900'lü hatlar çıktığı döneme dönebiliriz.

Kim kazançlı çıktı?

Devlet 4,5G ihalesinden 4,54 milyar euro, 13 milyar TL gelir elde edildi. Akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlardaki internet, kullandığımız 3G'ye göre en az 10 kat hızlanacak. Evlerdeki kullandığımız sabit internet hızı bile 4.5G ile yavaş kalacak.
Yani kat kat hızlı internet bağlantısı ceplerimizde taşıdığımız akıllı telefonlara gelecek. Yepyeni bir deneyimin kapılarını açacak 4.5G ile beraber akıllarda da birçok soru işareti var. Daha fazla fatura ödenecek mi, hangi akıllı telefon ne kadar hızlı bağlanacak, SIM kart değiştirmek gerekli mi, hangi ayarların yapılması gerekiyor ve bunun gibi birçok soru cevap bekliyor.
4.5G'nin 1 Nisan'da başlamasıyla birlikte kullanıcıların herhangi bir ek ücret ödemesi gerekmeyecek.
Eğer SIM kartınız oldukça eskiyse (3 ila 5 yıl) telefon operatörünüze başvurarak SIM kartınızın yenilenmesini talep edebilirsiniz. Aksi halde 3G hızından öteye internet hızınız ulaşmayacaktır.

Ayarını yapabilirsiniz!

4.5G'ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir.
Bu ayar ise şebeke seçimi.
Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda.
Dün geceden itibaren 4.5G'ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor. iPhone modelerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin.
Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.

Sonuç cebe dokunuyor!

4.5G'nin en heyecanlı yeri tartışmasız hızı. İletişim operatörleri yaptıkları testlerle ulaştıkları hızlarla kendilerini ispatlamaya çalıştı. 4.5G ile ne kadar hız ile internete bağlanacağımız da merak konusu. Bunun için 'Speedtest' adında popüler bir uygulama var. Ücretsiz olarak iOS ve Android işletim sistemlerine sunulan bu uygulama ile hem indirme (download) hem de yükleme (upload) hızınızı ölçebilirsiniz.
Ancak burada önemli bir uyarımız var.
4.5G yüksek hıza sahip olan bir teknoloji olduğu için yapacağınız testlerde kotanızı hızlı bir şekilde yiyecektir. Yapılan testlerde 4.5G ile yapılan her test 150 megabyte ile 300 megabyte arasında bir veri trafiği yaratıyor. Bu da kotanızın hızlı bir şekilde bitmesi anlamına geliyor. Yapacağınız testlere dikkat edin.

Emekliye 785 TL zam

2016 emekliler için zam yılı oldu. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri Ocak'ta çifte zamdan yararlandı, bir artışı da Temmuz da alacak. Böylece emekliler bu yıl 3 zam imkanı elde ederken; emekli olup halen Bağ-Kur kapsamında çalışanlar maaşlardan yapılan yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması sayesinde 2016'daki artışı 4'leyecek.
Halen Bağ-Kur kapsamında çalışan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşındaki yüzde 10'luk kesinti Nisanda bitiyor.
Emeklilerin gelirinde bu sayede 87 ile 381 lira arasında artış olacak.
İşte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden halen Bağ-Kur kapsamında çalışanların adım adım 2016 zamları:
OCAK: % 3.86 + 100 TL zam NİSAN: Yüzde 10'luk destek primi kesintisi bitiyor.
TEMMUZ: Enflasyon zammı

Akıllı yazarkasada son durum

Akıllı yazarkasanızı aldınız mı?
Bilgisayar ve internet teknolojilerinden, bireysel kullanımlardan kurumsal kullanımlara varıncaya kadar her alanda faydalanıyoruz. Devlet kurumları içinde de en çok Maliye Bakanlığı bu teknolojiye sahip çıktı. E-devlet kullanımı ile birlikte, denetimlerin artırılması, vergi kayıp ve kaçakların önlenmesi yönünde önemli atılımlar yaptı.
Maliye Bakanlığının yapmış olduğu önemli düzenlemelerden bir tanesi de 'Akıllı Yazarkasa' dediğimiz yeni nesil ödeme kaydedici cihazların (Yeni Nesil ÖKC) kullanılmaya başlaması oldu. Maliye, bu sayede online olarak dilediği zaman yazarkasaları kontrol edip ne kadar fiş kesildi, kredi kartı satışı yapıldı vb. bilgi alabilecek.
25 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel tebliği (Sıra No:426)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:466) ile Yeni Nesil ÖKC Kullanılma mecburiyeti tarihleri yeniden belirlendi.
Buna göre,
2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı:
1 milyon TL'yi aşan mükellefler için, 1/4/2016 tarihinden,
1 milyon TL'den 500 Bin TL'ye kadar olan mükellefler için, 1/7/2016 tarihinden,
500 Bin TL ile 150 Bin TL arasında olan mükellefler için, 1/10/2016 tarihinden,
150 Bin TL'den az olan mükellefler için, 1/1/2017 tarihinden, itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak. Dileyen mükellefler, yukarıda belirtilen tarihlerden önce de Yen Nesil ÖKC alarak kullanabilecek.
Kanuni sürelere uymayanlara Vergi Usul Kanununun (VUK) mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hükümlere göre ceza uygulanacak.

Düşüş yüzde 10'u aştı

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında yüzde 10.23 düşerek 1.2 milyon oldu. 2016'nın ilk iki ayında gelen turist sayısı ise yüzde 8.48'lik kayıpla 2.4 milyon olarak gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), 'Türkiye Bankacılık Sektörü' raporunu yayınladı. Buna göre Bankacılık sektörünün 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde net karı yüzde 31,7 artışla 4,56 milyar TL olarak gerçekleşti. Ankara Sanayi Odası (ASO) meclis toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Kesinlikle memurlara yeşil pasaport verilmemesi lazım, sanayicimize yeşil pasaport verilmesi lazım' diye konuştu.
Dünya ısıtma ve iklimlendirme sektörünün lider firmalarından İtalyan Ferroli, Türkiye'deki şirketi için iflas erteleme istedi. Erteleme başvurusunun temelinde, şirketin kurucusu Dante Ferolli'nin geçtiğimiz yıl vefatı sonrası yaşanan sıkıntılar yer aldı.
Türk Telekom bugün başlayacak 4.5G için ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo ile çalıştı. Ronaldo'nun rol aldığı reklamlar bugün yayınlanacak.

Motorinde 8 kuruş indirim

Akaryakıt dağıtım şirketlerince motorinin litresinde ortalama 8 kuruşluk indirime gidildi. Akaryakıt dağıtım şirketleri, dün gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litresine ortalama 8 kuruş indirim yaptı. Ankara'da litresi ortalama 3,61 lira olan motorinin fiyatı 3,53 liraya düştü.Motorinin fiyatı İstanbul'da ortalama 3,56 liradan 3,48 liraya, İzmir'de ise ortalama 3,58 liradan 3,50 liraya indi.

Başarı hikayesi için

İzmir'in girişimci kadınları, Torbalı Ticaret Odası'nın düzenlediği 'Girişimci Kadınlar, Umutlu Yarınlar' konulu seminerde bir araya geldi. Torbalı'da ikamet eden kadın girişimciler ve firma çalışanlarının yönelik olarak düzenlenen toplantıda TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli konuşmacı olarak yer aldı. Kestelli, 'Türkiye kadınlarını iş hayatının içine hak ettiği ölçüde yerleştirmeden bir başarı hikayesi yazamaz' dedi.

Hande Gün Ertan atandı

Pladis Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgesinden sorumlu Kurumsal İletişim Genel Müdürlüğü'ne Hande Gün Ertan atandı. 10 yıldır Yıldız Holding bünyesinde çalışan Ertan, Godiva Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisans derecesini tamamlayan Ertan, çalışma hayatına 1995 yılında I.M.A.G.E Halkla İlişkiler Ajansı'nda başladı. Ardından ToyotaSa Pazarlama İletişimi ve Turkcell Kurumsal İletişim departmanlarında görev alan Ertan, 2006 yılında Yıldız Holding Ailesi'ne katıldı.
2006 – 2011 arasında Kurumsal İletişim Müdürü, 2011 - 2014 arasında ise Kurumsal İletişim ve Sosyal Sorumluluk Direktörü olarak görev yapan Ertan; 2014 yılından bu yana Godiva Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Beklentilerin üzerinde büyüdü

Türkiye ekonomisi iki genel seçimin yapıldığı 2015 yılında siyasi belirsizlikler, jeopolitik riskler ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen iç talebin katkısı ile dördüncü çeyrekte yüzde 5.7, yılın tamamında ise yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) değeri 2015 yılında cari fiyatlarla 25,130 TL, dolar bazında ise 9,261 dolar oldu. Kişi başı GSYH 2014 yılında 22,732 TL, dolar bazında ise 10,395 dolar olmuştu. Dolar bazındaki gerileme TL'deki değer kaybından kaynaklandığı belirtiliyor.

Motor satışlarına darbe vurdu

Trafik sigortasındaki prim artışları, 2006-2015'te sayısı yüzde 61 oranında artış gösteren motorsiklet satışını düşürdü.
Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Öztürk, '2016 yılının ilk ayında motosiklet pazarını yüzde 27 daralttı' dedi

***

DİP EKSPRES

Tarım gazetecileri Türkiye'ye geliyor


Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) temsilcileri Nisan ayında Türkiye'ye geliyor. Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin (TAGYAD) daveti üzerine bu yıl Basın Turu'nu Türkiye'de düzenlemeye karar veren IFAJ, 6-10 Nisan 2016 tarihlerinde İzmir'de tarım ve gıda sektörü temsilcileri ile bir araya gelecek. TAGYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural, 'Dünya tarım medyasını temsil eden kuruluş olarak Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) her yıl bir ülkede Dünya Kongresi, bir başka ülkede de Basın Turu düzenliyor. Geçtiğimiz yıl Dünya Kongresi'ni Yeni Zelanda'da gerçekleştiren IFAJ, Basın Turu'nu da Güney Afrika'ya düzenlemişti.
Halihazırda şahsen yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm TAGYAD ise 2015'te Yeni Zelanda'da yapılan Dünya Kongresi sırasında IFAJ'a resmen üye olmuştu. Daha sonra Derneğimiz adına yaptığım öneri kabul gördü ve IFAJ yönetimi 2016 Yılı Basın Turu'nun Türkiye'de düzenlenmesi kararını aldı. IFAJ yönetiminin, organizasyonu hangi bölgede gerçekleştirebileceğimizi sorması üzerine, ben İzmir cevabını verdim. Çünkü İzmir her yönden Türkiye tarım ve gıda sektörünü temsil edebilecek özelliklere sahip bulunuyor. Gerek üretim çeşitliliği ve tarımsal sanayinin performansı gerekse gıda sektörü açısından İzmir ili uluslararası uzman tarım gazetecilerinin ilgisini çekebilecek bir bölge özelliğini taşıyor' dedi.