6 Mayıs Hıdırellez'dir. Hıdırellez'e ilişkin pek çok inanç inanış var. Genel olarak Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olduğuna o yüzden her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılır. 5 Mayıs gecesinden itibaren kış mevsiminin bitip, Hızır günleri olarak bilinen yaz mevsiminin başlamasının sevincidir kutlanan.
İlk çağlardan bu yana özellikle Anadolu'da, Mezopotamya'da, Balkanlar'da baharın gelişi, yazın gelişi gibi doğal mevsim geçişleri sevinçle karşılanır. Hıdırellez de bunlardan birisi. Bütün bunlar şunu gösteriyor; insanın yaşamı, mevsimlerden, doğal olaylardan, kısaca doğadan ayrılamaz. İnsan da doğanın bir parçasıdır, o yüzden insanın doğayla uyumlu yaşamı kurmak, çevreyi, yaşam alanlarını koruma sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk hem şimdiki kuşak için hem de gelecek kuşakların yaşamının, dünyada hayatın sürmesi için olmazsa olmaz bir ön koşuldur.
İnsanın bu sorumluluğu aynı zamanda kendi türünü ve diğer türleri de yok etmeme, öldürmemeyi de kapsaması gerekir. Gelin görün ki insanlık tarihi ve bugün yaşadıklarımız hiç de öyle değil.

6 Mayıs; 'darağacına gönderilen 3 fidan' demektir.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinden söz ediyorum, 12 Mart 1971'de muhtıra vererek parlamenter rejime müdahale eden askeri cunta ile onların sivil uzantılarının işlediği hukuk cinayetinden. 45 yıl oldu, Mahkeme kararı ve Meclis onayı ile idam edildiler ama onların isimleri milyonların yüreğinde ve zihninde yaşamaya devam ediyor. O gün verilen idam hükmünü tarih mahkemesi bozmuştur. Adalet duygusu körelmiş, vicdansız sistemin ölüme gönderdiği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı saygı ile anıyorum.

6 Mayıs; sağlıklı yaşam için 50 km'lik insan zinciri direnişinin yıldönümüdür.
6 Mayıs 1990'da İzmir Konak Meydanı'ndan Gencelli'ye kadar oluşturulan insan zinciri, Türkiye'deki en büyük çevre eylemi olarak tarihe geçti. Mücadele sonucunda Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun Aliağa'da termik santral kurulmasına olanak sağlayan kararı iptal etti.[1]
27 yıl önce Aliağa'daki ilk termik santral girişimini engelleyen bu hareket, toplumsal direnişi, yargı kararları ile Türkiye ekoloji mücadelesi tarihinin en önemli olaylarındandır. 6 Mayıs aynı zamanda bu direnişin yıldönümüdür. Aliağa'nın, Foça'nın, Menemen'in, İzmir'in kısacası bölgenin, dünyanın geleceği için benzer direnişleri sürdürmek zorundayız.

Aliağa ile ilgili çok sayıda yazı yazdım. Bugün Aliağa'da Mahkeme kararının arkasından dolanılarak hukuksuz şekilde çalışan bir termik santral var. Bu olgu, yaşamı savunma derdi olanlara bir şeyler yapma sorumluluğunu daha fazla yüklüyor.
Davalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararını yok sayan yeni ÇED izni için önemli bir dava açıldı.[2] Bu davanın kendisi hukuk devleti ve yaşamı savunma konusunda örnek gösterilecek bir olay. Kısaca özetlemek gerekirse; mahkeme kararının yok sayılması söz konusu olduğundan İzmir Barosu davacı oldu, projenin toplum sağlığı için tehdit oluşturması nedeniyle İzmir Tabip Odası davacı oldu, 'Anayasanın 56. maddesinde tanımlanan sağlıklı çevrede yaşama hakkının, doğal ve kültürel değerlerin korunması' amacıyla bilgilendirme, koruma bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması, bu değerleri bozan faaliyetlere karşı, baskı oluşturmak ve meşru vasıtalarla mücadele etmek için kurulan EGEÇEP davacı oldu. Bu üç kurumun yanı sıra, bugün yaşananlara karşı sessiz kalmama, gelecek kuşakların hakkını da savunma erdemliliğini gösteren 107 yaşam savunucusu yurttaş da davacı oldu.

Davalar devam ediyor, [3]devam edecek, en son haber petrokok yakacak olan SOCAR termik santralı ÇED davasının reddi kararını Danıştay bozdu. Ama sadece dava açmak yetmez, 27 yıl önce Konak'tan Gencelli'ye elele tutuşanlara, yenilerinin katılarak dünyanın geleceği için ellerini birleştirmesi gerekiyor.
NOT: Bugün Aliağa'da İzdemir Termik Santralı ikinci ünite ÇED olumlu kararı iptali davasının keşfi var, elele tutuşma vakti.

[1] https://yesilgazete.org/blog/2012/03/03/22-yil-once-izmir-yesile-deh-kirlilige-cus/
[2]  http://www.hurriyet.com.tr/termik-santrale-verilen-ced-izni-icin-yeni-dava-40437063
[3]  http://www.iklimadaleti.org/i/upload/aliagadaki-termik-santrallerin-dava-surecleri-hakinda-rapor.pdf