Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) 8 akaryakıt şirketine toplam 1 milyon 868 bin 896 lira ceza verildi.
EPDK'nın konuyla ilgili ilanı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, dağıtıcı dışı LPG ikmali yapılması, tağşiş ve hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürün bulundurulması, LPG sorumlu müdür belgesinin ibraz edilmemesi, ulusal marker seviyesi geçersiz ve ilgili teknik standartlara aykırı akaryakıt ikmal ve tağşiş edilmesi, LPG yetkili personel belgesi olmayan kişi çalıştırılması ve otogaz istasyonunda LPG tüp dolumunun yapılması gibi sebeplerle 8 akaryakıt şirketine toplam 1 milyon 868 bin 896 lira ceza verildi. EPDK ayrıca, menşei belli olmayan akaryakıt bulundurma, şahsi ihtiyaç fazlası LPG tüpü bulundurma, ilan edilen LPG fiyatının pompa fiyatının altında olması gibi gerekçelerle de 10 şirketin yazılı savunması istedi.


Arazi fiyatları 1 yıldır yerinde sayıyor


Türkiye genelinde satılık arazilerin metrekare fiyatı bir yıl içinde neredeyse hiç değişmedi. Hazırlanan 2017 Nisan Arazi Endeksi'ne göre, Türkiye genelinde satılık arazilerin metrekare fiyatı bir yıl içinde neredeyse hiç değişmedi.
Ancak büyük kentlerde durum aynı değil. İstanbul'da ise bir senede yüzde 5 değişim yaşanırken, arazilerin fiyatları metrekare başına ortalama 211 TL olarak yansıdı. Bursa, yüzde 16 oranındaki artışla arazi satın almak isteyenleri şaşırttı.
 

İzmir'deki durum!


İzmir'de arazinin metrekaresi 67 TL'den 73 TL'ye çıktı. 2017 Nisan Arazi Endeksi'ne göre, İzmir'de satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 9 oranında artışla 67 TL'den 73 TL'ye ulaştı. Konut fiyatlarında da yüzde 11 oranında artış gözlendi. Aliağa bir yılda yüzde 82 ile, son bir ayda ise yüzde 37,2 ile en fazla artışın yaşandığı ilçe oldu.
İkinci sırada yüzde 27 artışla Çeşme, üçüncü sırada ise yüzde 21,4 ile Foça yer aldı. Konut fiyatlarındaki artış oranlarına kıyasla arazi fiyatlarında daha yüksek artış yaşandı. Urla, Menderes ve Karaburun ise fiyatların azaldığı ilk üç ilçe oldu.
Bir yıllık süreçte fiyatların en çok arttığı ilçeler ise şöyle: Aliağa (%82), Torbalı (%38) ve Kemalpaşa (%21).
 

İstikrarı yok edecek!


Ülkemizin ilk maden kanunu 6309 sayılı kanun 1954 yılında, ikinci kanun 3213 sayılı kanun ise 1985 yılında yayınlandı.
1954 yılından 2004 yılına kadar geçen 50 yıllık süre içerisinde sadece bir kez değişen maden kanunu  2004-2015 yılları arasında 3 kez değişti. 18 Şubat 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3213 sayılı kanunla değişik 6592 sayılı kanunun yönetmeliği 2 yıl 3 ayı aşan bir süredir hala yayınlanamamış olmasına rağmen; TBMM'de görüşülmekte olan '2/1703 Esas Numaralı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi' ne son anda tek bir milletvekilinin imzasıyla verilen bir önerge ile 3213 sayılı Maden Kanunu dördüncü kez değiştirilmiş oldu.
 

Dikkat çekiyorlar!

 
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından geçen hafta sonunda yapılan açıklamada şu konulara dikkat çekildi: 'Maden Kanunu değişikliklerinde sadece istikrarsızlık değil aynı zamanda tutarsızlık ve politikasızlıkta bulunmaktadır.
Soma faciası sonrası gündeme taşınan 'havza madenciliği' eksik ve yetersiz olsa da 6592 sayılı yasaya girmişti.
Bu düzenlemenin üzerinden bir buçuk yıl geçmeden yürürlüğe giren  'Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören torba kanunla' kömür madenlerinde ruhsatların bölünerek ayrı ruhsata bağlanması sağlanarak havza madenciliği ortadan kaldırılmıştır.  Ruhsat güvencesini ortadan kaldıran 'Maden Bölgeleri' değişikliği orta ve uzun vadeli planlamaları ortadan kaldırarak istikrara ihtiyacı olan madencilik sektörünün geleceğini tehlikeye sokacaktır. Bu değişiklik ile 'yerli ve milli madencilik' şirketlerinin elinde bulunan ruhsat sahaları; değişiklikte belirtilen'... ruhsatlandırma işlemi ihalelik sahalar üzerinde de ihalesiz yapılabilir.' ibaresi ile hukuka aykırı yöntemlerle ellerinden alınacak, birleştirilecek yandaş ve yabancı şirketlere peşkeş çekilecektir.'
 
Yapılan bu düzenlemenin;  ülkemiz madenciliğini olumsuz yönde etkileyeceği, sorunlara çözüm getirmek yerine hem hukuki sorunlara neden olacağı, hem de gelişim yönünden ulusal madenciliğimizi olumsuz şekilde etkileyeceği de ileri sürülüyor.
Yine iddiaya göre; Yasa değişikliği incelendiğinde devletin işleyişine ve hukuka uygun olmayan ve yeni sorunlara neden olabilecek hususlara rastlanıyor. Maden Mühendisleri ileride sorun çıkmaması için şu konuların da ele alınmasını istiyor...
Söyledikleri şu: 'Anayasamıza göre herkes eşittir ve devlet tüm vatandaşlarına, kurum ve kuruluşlara eşit davranmak zorundadır. Devletin ve kurumlarının bu görevini yerine getirmesinde ki yöntemlerden biri de 'ihale' uygulaması olup bu uygulama maden kanununda da yer almaktadır. Ancak değişiklik teklifinin dördüncü fıkrasında yer alan '... Bu tür ruhsatlandırma işlemi ihalelik sahalar üzerinde de ihalesiz yapılabilir. ...' ibaresi devlet işleyişine tamamen aykırıdır.
 
Değişiklik teklifinin birinci fıkrası ise; kanun tekniğine tamamen aykırı olup muğlak biçimde kaleme alınmıştır.
'Birbirine bitişik veya yakın maden sahalarında ...' cümlesinde belirtilen yakın kelimesi önemli tartışmalara ve hukuki sorunlara neden olabilecektir.
Belirtilen hususlar gereği ETKB tarafından sürekli olarak dile getirilen yerli ve milli madenciliğin gelişimi için, madencilik sektörünün ihtiyacı olan istikrarın sağlanması için, hukukun ve adaletin sağlanması için 3213 sayılı Maden Kanunu' nun 29. Maddesine ilişkin yapılan düzenleme yaşama geçmemelidir.
 

'En İyi Banka' ödülünü kazandı


Ziraat Bankası, 16 Mayıs tarihinde MCD Gençlik Kulübü ve Dünya Gençlik Politikaları Derneği tarafından İstanbul'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Gençlik Ödülleri organizasyonunda 'En İyi Banka' ödülünü üst üste ikinci kez kazandı.
Ziraat Bankası, bu yıl 4.506.987 oyun kullanıldığı 43 kategoride, 430 aday arasında gerçekleşen oylama sonucunda bankacılık kategorisindeki on banka arasından 'En İyi Banka' seçildi.
Ziraat Bankası adına ödülü alan Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Ali Kırbaş; 'Ziraat Bankası olarak gençlerimiz için her zaman daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz' dedi.

Alfa Romeo'dan Giulietta fırsatları!

Alfa Romeo, mayıs ayında da otomobil sahibi olmak isteyen Alfa Romeo tutkunları için Giulietta'da sunduğu avantajlı kampanyaları sürdürüyor. 2016 ve 2017 model otomobillerde, 0 faizle 30 bin TL'ye kadar, 15 aya varan, eşit ödemeli vadeyle kredi imkânı sunulurken, 2017 model Giulietta'larda sunroof hediye ediliyor.
Tofaş çatısı altında temsil edilen Alfa Romeo, Giulietta modelinde sunduğu özel ödeme seçeneklerini, otomobil tutkunlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Mayıs ayı boyunca geçerli olacak kampanya kapsamında, 0 faizle 30 bin TL'ye kadar, 15 aya kadar vadeli ve eşit ödemeli kredi fırsatı, 2016 ve 2017 model Alfa Romeo Giulietta modellerine sahip olmak isteyen kullanıcılar için özel olarak sunuluyor. 2016 model otomobillerde yüzde 6 oranında nakit indirim desteği sağlanırken, kredi kullanmak isteyen müşteriler bu fırsattan da faydalanabiliyor. Ayrıca, 2017 model Alfa Romeo Giulietta'larda, sunroof opsiyonu hediye ediliyor.

Fiat ve Divarese'den 500 koleksiyonu!

İtalyan stilinin ikonik markalarından Fiat ve Divarese, geçen yıl başlattıkları  işbirliğini bu yıl da genişleterek devam ettiriyor.
'500 Collection by Divarese' tasarımları genişleyen ürün sayısı ile birlikte 6 şehirde 30 Divarese mağazasında yer almaya başladı. Müşteriler koleksiyondan yaptıkları alışveriş sonrasında çekiliş ile 1 adet Fiat 500 kazanma şansı elde edecek.
Tarzıyla öne çıkan iki ünlü İtalyan markası Fiat ve Divarese işbirliklerini güçlendirerek devam ettiriyor. 1957'de doğan ilk 500 modelinden esinlenen ikonik tarzıyla, o dönemin büyülü güzelliğini yepyeni özelliklerle buluşturan Fiat 500, Divarese'nin özel koleksiyonuna da ilham kaynağı oldu. Koleksiyon, ortak noktaları İtalyan stili şıklık olan otomobil ve ayakkabı tutkunlarını buluşturuyor. Efsanevi Fiat 500'den esinlenen Divarese'nin sürüş ayakkabıları renk çeşidini artırarak "500 Collection by Divarese" ismiyle Mayıs ayı itibarı ile mağazalardaki yerini alırken, koleksiyona ayrıca yeni ürünler de ekleniyor.
 

DİP EKSPRES
 
*- Ufak bir ipucu ile başlanıyor!

 
Her ay konusunda uzman bir konuğu misafir eden Küçük Kulüp Hayatın İçinden Söyleşileri'nin bu ayki konuğu İzmirli işadamı, EGİAD, Junior Chamber International, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Vakfı, Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarında çeşitli kademelerde görevler almış halen İzmir Kültür ve Tarih Araştırmaları Derneği'nin başkanlığını yürüten araştırmacı, yazar Bülent Şenocak oldu.
Bülent Şenocak, Levant'ın Yıldızı İzmir,  İnsanlaştırılan Tanrı, Düş Yollarda Kırıldı, Kan İftirası adlı araştırma kitapları ve romanlarını Küçük Kulüp üyeleri için anlattı.
Bülent Şenocak, 'Tarih araştırmacılığında ufak bir ipucu ile başlıyorsunuz ve tahmininizden daha derin bilgilere erişiyorsunuz ve bu bilgileri paylaşma arzum bu eserlerin doğmasına sebep oldu'  dedi.