Haber Ekspres olarak dün İzmir'deki sivil toplum kuruluşlarının 200-300 kişinin kalkıştığı 'darbe girişimini' ve halkın bunu durdurduğunu yazmıştık.
Tepki açıklamaları yurdun dört bir yanından gelmeye devam ediyor. Hatta bazıları hızını alamayarak birden fazla da bildiri yayınlıyor. Bunları bakınca, uçlarının önceleri Fethullah Gülen'e dayandığını görebiliyorsunuz.
Sanıyorum; Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği gibi sıra bunlara da gelecek ama 'sözde bağlılıklarını' bildirerek kendilerini güvence altına almaya çalışıyorlar.
Bazıları da evlerine işyerlerine 'Türk Bayrakları' asarak kendilerini kamufle etmeye çalışıyor.
Ancak bir hatırlatma yapayım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yönetimleri değiştirerek, isimleri değiştirerek bizi aldatacaklarını sanmasınlar' şeklinde birkaç açıklama yapmıştı. Hatta bunlar arasında, AKP'li belediye başkanları ile yöneticiler de var.
Hatta daha önce 'Fethullah Gülen'in adına kullanarak iş becerenler, daha sonra plan ve projelerini değiştirdiler.
Biz İzmirlilerin mesajı açık ve net:
'Biz demokrasiye inanıyoruz.'

Akıllıca hazırlanmış

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin darbe girişimiyle ilgili mesajını değerlendirmemiz için genel sekreterliği göndermiş.
'Tek Çözüm Demokrasi ve Sağduyu...' diyen müteahhitlerin bildirisi şöyle:
'Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, demokrasimize karşı gerçekleştirilen darbe girişimini şiddetle kınıyoruz.
Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişime, başta vatandaşlar olmak üzere, hükümet ve muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, tüm medya, polis ve askeri ile toplumun tüm kesimlerinin hep birlikte ortak tepki vermesini büyük bir takdirle karşılıyoruz.
Türkiye'nin en kısa zamanda bu zor günlerden birlik ve beraberlik içinde, daha da güçlenerek çıkacağından hiç şüphe duymuyoruz. Tüm milletimizin refah ve huzur içerisinde yaşayacağı demokratik bir sistemin ülkemizde kalıcı olarak yerleşmesi hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Tüm vatandaşlarımızın birlik, beraberlik ve sağduyu içerisinde Cumhuriyete, demokratik değerlere sahip çıkmaya devam edeceğine güvenimiz tamdır.'

Tebrik etmek lazım...


Aslında dikkatli ve temkinli bir açıklama...
Türkiye Müteahhitler Birliği kendine yakışır şekilde, 'hükümet ve muhalefet partileri' demiş...
Tabii ki basından da söz etmiş...
Tek başına hiçbir kurum ve kuruluştan söz etmemiş...
Çünkü işleri herkesle, her kuruluşla...
Örneğin birçok belediye ile...
Büyük belediyeler sadece AKP'nin elinde değil ki...

Nalıncı keseri gibi...

Yandaş basının yayınlarından anlaşılan, 'darbe' teşebbüsüne sadece AKP'liler karşı...
Ehhh biraz da MHP'liler...
Başkalarından ses çıkmıyor?
Yani CHP'lilerden...
Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem Kemal Kılıçdarğlu'nu, hem de Dr. Devlet Bahçeli'yi arayıp, 'demokrasiye sahip çıktıkları' için teşekkür ettiğinden söz etmiyorlar. Bu arada söz etmeden geçemeyeceğim:
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Haber Ekspres'in yazarlarına da 'teşekkür mesajları' gönderdi. Daha o gün, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP İzmir milletvekilleri ve yöneticilerle yaptığı basın toplantısında harika bir açıklama yapmıştı.
Ben de bugün Edremit CHP'nin açıklamasını sizinle paylaşmak istiyorum...
Çünkü Ramazan Bayramı'nda gördük ki, Türkiye'de en fazla tercih edilen tatil yörelerinden biri de Edremit...

Ortak açıklama...

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili Genel Merkez ve tüm il ve ilçe örgütleri tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.
Edremit'te CHP İlçe Başkanı Yusuf Sel tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada şöyle denildi;
'Ülkemizde sahneye konan darbe girişimi karşısında Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk andan itibaren karşı duruşumuzu net bir şekilde ortaya koyduk. 93 yıllık tarihi boyunca darbelere hep karşı olan partimiz Darbe girişiminin başladığı andan itibaren karşı duruşunu bir kez daha sergilemiştir.
Genel Başkanımızın yaptığı açıklama ile birlikte parti yöneticilerimizin Genel Merkezde gelişmeleri takip ettiği sırada Ankara'da bulunan milletvekillerimiz süratle parlamentoya giderek darbeye karşı kararlı duruşumuzu orada da sergilemişlerdir. Yaşanan bu olay bir kez daha Demokratik Parlementer sistemin önemini ortaya koymuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbe karşıtı duruşunun yanı sıra Cumhuriyet ve Demokrasiye olan inancının başta Genel Başkanımız olmak üzere örgütlerimiz ve bütün üyelerimizle sürdürmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu anlayışla, siyasi partilerimizin kararlılıklarının yanı sıra parti farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavırla darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını çizmek gerekir.
Ulusal kurtuluş mücadelesi sırasında Polatlı'da top seslerinin mecliste yankılandığı anda meclis çalışmalarını sürdüren ve gazi meclis söylemini hakeden Büyük Millet Meclisi dün gece maalesef darbecilerin top atışlarına hedef olmuştur. Gazi Meclis dün milletvekilleriyle bir kez daha gazilik ünvanını hak etmiştir. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizle saygılar sunarız.' 

A'dan Z'ye kadar...

Son yaşananlar üzerine Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD)'in kamuoyu ile paylaştığı mesajı da sizinle paylaşayım:
'Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) olarak her türlü darbeci zihniyeti ve darbe kalkışmasını kınıyoruz.
Akşam saatlerinden itibaren yaşanmakta olan olaylara karşı Cumhuriyetimiz ve demokrasimize daima sahip çıkacağız.
Laik, demokratik cumhuriyet inancımızı ve demokrasiye olan bağlılığımızı eksiksiz bir şekilde koruduğumuzu bir kez daha bildirmek istiyoruz.
Demokrasimize sahip çıkarken canlarını feda eden güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.'

İzmir'den Amerika'ya...

Şimdi güzel bir olaydan söz edeyim:
New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin konuk sanatçı programı çerçevesinde çalışmalar yapan İstanbul doğumlu sanatçı Peter Hristoff, Türkiye'de dokuttuğu halılardan oluşan bir sergi açtı.
New York'un tanınan güzel sanatlar okulu School of Visual Art'ta (SVA) öğretim görevlisi olan Hristoff, müzenin eğitim bölümündeki stajyer lise öğrencileriyle gerçekleştirdiği proje kapsamında, Türkiye'deki bir halı atölyesinde Türk kilim desenlerini kullanarak halılar dokuttu.
Hristoff'un İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyündeki bir halı atölyesinde dokuttuğu halılar, müzenin giriş katındaki eğitim bölümü salonunda gösterilmeye başlandı. Hristoff, müzedeki halı projesiyle, yıllardır yapmayı düşündüğü hayalini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Niyetini gerçekleştirdi...

Hristoff şunları söylüyor:
'1990'lardan beri halı desenleri çiziyorum. Niyetim her zaman, bir gün Türkiye'ye gidip, halılar dokutmaktı.
2005 senesinde Ayasofya Müzesi'nden orada sergi yapmak üzere bir teklif geldi.
Ancak kendi kendime düşündüm, resimlerim Ayasofya Müzesi için hem konu olarak hem boya olarak uymaz.
Ona göre karar verdim. İlk desenlerimi alıp, Türkiye'de halı olarak dokutayım istedim. O zaman 10 tane halı dokuttum.'

Yaz aylarını Söke'de geçirdi

Bu sergiden bir yıl sonra Türkiye'de 'Meandros Projesi'den, Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Güllübahçe köyünde yaz boyunca kalıp oradaki festival için bir seri halı hazırlama teklifi alan Hristoff, bunu memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.
Hristoff daha sonra bu projeye uygun motifler çizip, ardından da o motifleri kullanarak halı kompozisyonlarından oluşan eserlerini sergilediğini belirtti.
Metropolitan'da açtığı sergideki halıların biraz farklı olduğunu ifade eden Hristoff, önceden çalıştığı atölye yerine, çalışmalarını Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyündeki Can halı atölyesinde dokutarak bu projeyi gerçekleştirdiğini bildirdi.
Türk İslam sanatları eserlerinden desenleri seçip, halı tasarımları çıkararak, onları Türkiye'de dokutan Hristoff, müzenin her sene New York'taki liselerden seçtiği 40 stajyer öğrenciyle gerçekleştirdiğini kaydetti.
Peter Hristoff halen mezun olduğu SVA'de öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Perakende satışlar beklentiyi aştı

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, perakende satışlar Haziran ayında yüzde 0.6 artarak beklentiyi aştı.
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 0.1 artış olacağı yönündeydi. Perakende satışlar, Mayıs ayında yüzde 0.5 artış kaydetmişti, yüzde 0.2'ye revize edildi.
Otomotiv dışı perakende satışlar yüzde 0.7 ile beklentileri aşarken otomobil ve benzin dışı perakende satışlar de beklentilerin üzerinde gelerek yüzde 0.3 artış kaydetti.

****

Dip ekspres

Trafik cezalarıyla ilgili önemli çağrı


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafik ve diğer idari para cezalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, 'Trafik cezalarının faizi silinsin' ifadesini kullandı.
Palandöken, yazılı açıklamasında, 2015 yılında 4 milyar 389 bin 704 lira trafik cezası kesildiğini ve bu cezaların sadece yüzde 47'si olan 2 milyar 68 milyon 278 bin lirasının tahsil edilebildiğini belirtti.
Palandöken, trafik ve diğer idari para cezalarının yeniden yapılandırılmasını, trafik cezalarına uygulanan faizin silinmesini istedi.

Tahsili zorlanıyor!

Geçen yıl tahsil edilmeyen 2 milyar 321 milyon 426 liranın faiz uygulanarak cezalandırıldığını hatırlatan Palandöken, 'Sadece 2015 yılında tahsil edilemeyen anaparanın oranı yüzde 53 olurken, geçmişe dönük son 10 yıla bakıldığında ortalama trafik cezalarından sadece devletin alacağı rakam 15-20 milyar civarında. Buna bir de gecikme zammı eklenince cezalar artık ödenemez bir noktaya geldi.
Devlet alacağını tahsil etmek, vatandaş da borcunu ödemek ister.
Ancak bunun için yeni bir adım atılarak yapılandırma şart. Yapılması gereken kesilen cezaların faizlerinin silinmesi, anaparanın da uzun vadeli taksitlendirilmesidir.' değerlendirmesinde bulundu.