TFF 1. Lig 2016-2017 sezonu, Denizlispor ile Bandırmaspor maçı ile başladı.
Denizlispor geçen sezon son haftalardaki aldığı galibiyetlerle lige tutunabildi. Bir bakıma bir mucizeye imza attı. Fakat sezonu birçok kulüp gibi borç ve transfer yasağı ile kapattı. Ligin başlamasına sayılı günler kalana dek bu sorunla uğraşmak zorunda kaldı. Kurtulur kurtulmaz da sil baştan bir kadro kurdu ve tam olarak hazırlanamadan, bu kadroyla sahaya çıktı.
Bandırmaspor, geçen sezon playofflardan çıkmayı başardı. Sezona rahat girdi. Zamanında transferlerini yaptı, kadrosunu erken oluşturdu.
Denizli'nin avantajı kendi sahasında oynuyor olması, Bandırmaspor'un avantajı, rakibinden daha önce kadro kurması ve daha hazır olması idi.
Sahada Denizlispor'da 9, Bandırmaspor'da ise 8 yeni oyuncu görev alıyordu. İlk yarıda gol sesi çıkmadı ama 2. yarı gol şenliği yaşandı. Denizlispor, olumsuzluklara rağmen, kazanmasını bildi, ilk maçında 3 puanı hanesine yazdırdı.
Barış Örücü'nün attığı gol ise çok klastı. Güzeldi güzel olmasına ama gol sevincinde formasını çıkarması ve sarı kartı görmesi hiç hoş değildi. Sarı kartı almak bu kadar kolay olmamalı ve kulüpler bunun önlemini almalı, ileride bir sorun çıkmadan.
Maçın seyirci sayısı da sadece 650 idi. Ülkemizde, bu koşullarda, bu sayıya sevinsek mi üzülsek mi bilemedim.

Manisa mucizesi

Geçen sezon 2. Lig'de mücadele eden Manisaspor, çok zorlu bir karşılaşmaya çıkıyordu. Rakip geçen sezonu 5. bitirmiş, playofflara kalmayı başarmıştı. Üstelik kadrosunu olduğu gibi koruyan ender kulüplerden biri idi.
Maça 1 gün kala Manisaspor deprem yaşadı. Parayı bir şekilde bulacağına inanan kulüp yöneticileri, başarılı olamamış, oyuncuların bonservislerini alamamış, bunun üzerine de teknik direktör istifa etmişti. Maça 1 gün kala böylesine bir şoku atlatmak zordur, Manisaspor da zor olanı yaptı ve güçlü rakibini yenip, 3 puan almayı başardı.
Bugünü böyle kurtardı ama ya yarın?

1 puan Göztepe'yi keser mi?

Göztepe, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor deplasmanından 1 puanla evine döndü. Peki, bu iyi mi kötü mü?
Ligin ilk maçları pek belirleyici olmaz. En az 5 hafta kadar geçmeli ki, tam karar verebilelim. Genel olarak baktığımızda, bu ligin en rahat takımı Göztepe. Hiç bir maddi sorunu yok. Geleceğe umutla bakıyor.
Rakibi ile karşılaştırdığımızda, piyasa değeri yaklaşık 2 kat daha fazla. Yaş ortalamasında da 2.1 yaş daha genç. Bu verilere baktığımızda Göztepe'den 3 puan beklerdim. Ama ilk haftalarda deplasmanda alınan 1 puan da, fena sayılmaz. Buna da şükür diyelim.

Bir istikrar abidesi, Akhisar

Akhisarspor yıllardır sürdürdüğü istikrarını, bu sezonun ilk maçında da sürdürdü ve Kayserispor deplasmanında 2-0 galip gelerek, 3 puanı cebine indirdi. Sahaya çıkan ilk on birinde sadece 2 yeni transfer vardı. Yedek kulübesinde ise sadece 1 oyuncusu bu sezon kadroya dahil olmuştu.
Aylarca Galatasaray'a gideceği söylenen başarılı golcü Rodallega, sezona 1 gol 1 asist ile başladı ve maça damgasını vurdu. Transfer söylentileri durdu durmasına ama gösterdiği bu performans yüzünden tekrar başlamasından endişelenmeye başladım doğrusu. Ne diyeyim, inşallah kuruntumdan ibaret kalır.

Altınordu alışkanlığını değiştirmedi

Geçen sezon birçok maçta geriye düşen Altınordu, umudunu yetirmeyip, son dakikalarda attığı gol ve gollerle puan almayı başarmıştı. Huylu huyundan vazgeçmiyor. Sezonun bu ilk maçında 2 kere geriye düştü, 2 kere beraberliği yakaladı. Maçı tam Giresunspor kazandı artık dedik, Altınordu yine yaptı yapacağını, son dakikalarda attı beraberlik golünü. Bu iyi tarafı idi. Kötü tarafı ise kendi sahasında oynadığı bu maçta 3 puan bekliyordum, 1 puana razı olduk.
Maçta dikkat çeken bir detay ise, Altınordu'nun yaş ortalaması, rakibinden 4.4 yaş daha az olması.

Önce vezir, sonra rezil

Advocaat, Fenerbahçe'ye gelir gelmez, ayağının tozuyla, Avrupa maçına çıktı ve 3-0 gibi farklı bir skorla kazandı. Bundan sonra her gün basın Advocaat'a methiyeler düzmeye başladı. 1 maçla kral olmuştu birden bire. Eminim ki Advocaat'ta bundan çok rahatsız olmuştur. Bir açıklama da geldi zaten ve 'elimde sihirli değnek yok' dedi.
Advocaat, Fenerbahçe'de görev yapan kişilere danıştı, onlardan bilgi aldı. Kadroyu da, taktiği de bu kişilere göre belirledi ama pastadan payı sadece ona verdiler. Sadece 1 maçta vezir olan, Başakşehir maçında rezil oldu adeta ve maçı kaybetti. Bu yenilgi teknik direktörün kötü olduğu anlamına gelmez ama bir sihirbaz olmadığı da ortada.
Türk halkı methiyelerden çok hoşlanır, gerçeklik payı olup olmadığını önemsemez. Basın da bunu kullanıp, ilgi çekmek için, halkın huyuna gider, bir hayal dünyası yaratır.

Cengiz Ünder göze girdi

Başakşehir ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta dikkat çeken oyunculardan biri bu sezon Altınordu'dan transfer edilen 19 yaşındaki Cengiz Ünder idi. Böylesine zorlu maçta, hocası onu ilk 11'de sahaya sürdü ve ne kadar güvendiğini gösterdi. Maçtan sonra da hocasını utandırmadı ve formasını başarıyla terletti.

Transfer köşesi

Göztepe: 2. Lig ekibi Hacettepe'den, 22 yaşındaki ön libero Soner Dikmen'i kiraladı. Stoper ve sağ bekte de görev yapabiliyor. 2. ve 3. Lig'de oldukça başarılı sezonlar yaşadı. 1. Lig performansına da bakılacak ve beğenildiği takdirde, bonservisi satın alınacak.

Altınordu: Denizlispor'dan 21 yaşındaki ofansif orta saha Muhammed Emel'i kadrosuna kattı. Sağ kanat ve sağ bekte de oynayabiliyor. Profesyonel hayatında sadece 11 maça çıktı ve 1 gol kaydetti. İlk 11'e girmesi zor ancak kendini geliştirebileceği bir kulübe geldi.

Manisaspor: Yeni Malatyaspor'dan, 27 yaşındaki sağ bek Kemal Cingirt'i transfer etti. Orta sahanın sağında ve sağ kanatta da oynayabiliyor. Fenerbahçe altyapısında da bulundu. Balıkesir ve Altınordu formalarını da giydi. Oynadığı takımlara oldukça katkısı oldu ve bu sezon da aynı katkıyı sağlayacaktır.

Denizlispor: Mersin İY'ndan, 25 yaşındaki orta saha orta Berkan Afşarlı'yı kadrosuna kattı. Ön libero ve ofansif orta sahada da oynayabiliyor. İki ayağını da kullanabiliyor. Altyapı eğitimini Almanya'da aldı ve Alman genç milli takımında da forma giydi. Türkiye'de çok az maça çıktı ve pek başarılı olamadı. Katkı vermesi için kendisini geliştirmesi gerekiyor.

Balıkesirspor: Boşta olan orta saha orta oyuncusu 29 yaşındaki Nizamettin Çalışkan ile sözleşme imzaladı. Orta sahanın solunda ve sol bekte de oynayabiliyor. İki ayağını da kullanabiliyor. Almanya'da yetişti ve bir dönem Manisaspor'da görev yaptı. Türkiye genç milli takımında da forma giydi. Süper Lig deneyimi oldukça fazla fakat aşırı inişli çıkışlı bir performans sergiledi. Geçen sezonu boş geçti. Bu sezon yeterince faydalı olması zor.

Bandırmaspor: Bursaspor genç takımından 19 yaşındaki orta saha orta Emirhan Aydoğan'ı kiraladı. Ofansif orta sahada da oynayabiliyor. Genç milli takımda da birçok kere görev aldı. Süper Lig'de 3, kupada 2 maça çıktı. Deneyimi az. Gelişmesi maksadıyla kiralandı ve kendini geliştirebilirse ancak kadroya girebilir.

Menemen Belediyespor: Aydınspor 1923'ten, 30 yaşındaki stoper Gökhan Sinanoğlu'nu transfer etti. Sağ bek ve ön liberoda da oynayabiliyor. Altınordu, Torbalıspor ve Bucaspor'da da forma giydi. 1. Lig tecrübesi var. Oldukça başarılı olduğu sezonlar var. Geçen sezonu 2 farklı kulüpte geçirdi ve yeterince forma şansı bulamadı. Başarılı olması oyuncunun ne kadar istekli olacağına bağlı.

Altay: 3. Lig ekibi Batman Petrol'den, 26 yaşındaki kaleci Süleyman Kasap'ı kadrosuna kattı. Kadroya girmekte dönem dönem zorlandı. Geçen sezon 28 maçta 31 gol yedi. Üst seviyelere oynatacak bir oyuncu değil maalesef.

Aydınspor 1923: 3. Lig ekibi Adana Demirspor'dan 29 yaşındaki stoper Saffet Yazar'ı transfer etti. Karşıyaka altyapısında yetişti, Altay ve Nazilli formalarını da giydi. Türkiye A2'de görev aldı. Kariyeri boyunca inişli çıkışlı bir performans sergiledi. Geçen sezon takımına fazla katkı veremedi. Bu sezon çok çalışacağını ve katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Nazilli Belediyespor: Karşıyaka'dan 26 yaşındaki kaleci Ersin Aydın'ı kadrosuna kattı. Darıca Gençlerbirliği'nde oldukça başarılı 2 sezon geçirdikten sonra Karşıyaka'ya transfer oldu. Yeterince forma şansı bulamadı ve performansında düşüş oldu. Kendini bir an evvel toparlaması lazım.