1 Aralık 2014 Dünya AIDS Günü. Bir grup EDAK üyesi eczacı, Ege Eczacılık Fakültesi'nden gönüllü öğrencilerle bugünde AIDS farkındalık etkinliği yapacak. Bu projenin başlamasına ön ayak olan ve projeyi yöneten Eczacı Engin Dünyaoğulları ile projeyi ve AIDS'ten korunma yollarını konuştuk.

Bir grup EDAK üyesi eczacı, Ege Eczacılık Fakültesi'nden gönüllü öğrencilerle 1 Aralık 2014 Dünya AIDS Günü dolayısıyla AIDS farkındalık etkinliği yapacaklar. Bu projenin başlamasına ön ayak olan ve projeyi yöneten Engin Dünyaoğulları, 'Proje ile öğrencileri cinsel yaşam konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz' dedi.

Engin Dünyaoğlu bu projeyi yöneten isim olarak diğer grup üyelerinin yaklaşık 2 yıl süreyle EDAK ve uzman doktorların birikimleriyle sağlıklı ve güvenli cinsel yaşam hakkında eğitimler almalarına yardımcı oldu. Gönüllü eczacılar, Ege Eczacılık Fakültesi öğrencileri ile 1 Aralık 2014 AIDS gününde, AIDS farkındalık etkinliği gerçekleştirecekler.


-EDAK'tan kısaca bahseder misiniz ve buradaki göreviniz nedir?

EDAK, eczacıların ortağı olduğu bir dağıtım kooperatifi. İlaç dağıtımıyla ilgili olan bir kooperatif ama ilaç dağıtımıyla sınırlı kalmayıp ortağı olan eczacıları her konuda bilinçlendirmekle de kendini görevli sayan bir kurum. Biz de bu düşünceden yola çıkarak hem eczacılarımıza hem de ulaşabildiğimiz herkese doğru ve sağlıklı bilgiler vermekle yükümlü olduğumuzu düşünüyoruz. Bu konuda eğitimler aldık. Her zaman güncel bir konu olduğundan, gençlerin bu konuda eksikliği olduğunu düşündüğümüzden cinsel yaşam ve doğum kontrol yöntemleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Önce eczacılarımıza sonra da gençlerimize anlatmaya çalışıyoruz.

-'AIDS farkındalık ve sağlıklı cinsel yaşam' çalışmalanız hakkında bizi biraz bilgilendirir misiniz?

Benim eczanem üniversite yakınında olan bir eczane. Gençlerin bu konuda bilgi açlığı olduğunu tespit ederek konuyu EDAK'a ben önermiştim. Onlar da uygun gördüler. Zaten bu konuda 1 yıldır eğitimlerimizi veriyorduk. 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nü fırsat bilip daha göz önünde bulundurmaya çalıştık. Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin de bu konuda çalışma yapma isteğini duyduğumuzda, önce öğrencileri AIDS konusunda bilgilendirdik. 15 kişilik gönüllü öğrencimiz, 7 tane de eğitimci eczacımız var. Gençler gençlerle daha iyi iletişim kurabilir diye öğrencilerle birlikte çalışmayı seçtik. Bu öğrenciler korunma yolları konusunda diğer öğrencileri bilinçlendirecekler.

-Seçilen öğrencilerin ilk tepkileri ne oldu?

Çok sevindiler. Onlar eczacılık fakültesi öğrencisi olduğu için konuya daha yakınlar. Utanma ve çekinmeleri daha az. Yine de başlarken biraz tedirgindiler. Fredy Mercury müzik alanında bir ilah biliyorsunuz. Onu da AIDS'ten kaybettiğimizi anlattık. Fredy Mercury dinleyerek girdiler sınıflarına. Böyle şeylerle AIDS konusunda ders alacak öğrencileri rahatlatmaya çalıştık.

-AIDS Farkındalık Günü ile ilgili yapacağınız çalışmalarda hedeflediğiniz sonuçlar neler?

Ulaşabildiğimiz herkesi konu hakkında aydınlatmaya çalışacağız. Bunun ikinci bir açılımı da olacak tabii. Bu konuların rahat konuşulabilmesi, sorup öğrenilmesi konusunda da bir farkındalık oluşacak. Nasıl bulaştığını bilmedikleri için çok büyük bir korku oluyor. Aslında korkmak değil, önlemini almak gerekiyor; bunu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. HIV virüsü dış ortamda yaşayabilen bir virüs değil. Hemen çok kısa sürede ölen bir virüs. Nasıl bulaştığını bilirlerse korunmaları da o kadar kolay olur.

-Ege Üniversitesi'nin tavrı nasıldı?

Üniversite olumlu bir yaklaşımda bulundu, çok da istekliler bu konuda. Üniversitelerin işlevinin sadece eğitim, öğrenci yetiştirmek olmadığının bilincindeler. Böyle bir teklifle gittiğimiz için de ayrıca bize teşekkür ettiler.

-Daha sonrası için de planlarınız var mı?

Gönüllü öğrencilerimiz, daha sonra diğer fakültelerdeki öğrenci topluluklarıyla temasa geçecekler. Talep eden her öğrenci topluluğuna doğum kontrol yöntemlerini, aile planlamasını ve sağlıklı cinsel yaşamı anlatmayı hedefliyoruz.

-Biz de size AIDS'ten korunma yollarını soralım.

AIDS'in 3 tür bulaşma yolu var. Anne sütünden, kan yoluyla ve cinsel temas yoluyla geçebilir. Bulaşma yollarını bildikten sonra önleyici önlemler alabiliriz. Cinsel ilişkide en önemli şey kondomsuz ilişkiye girmemek. Kan nakli olacaksa kan alınan kişide virüs olmadığından emin olmak gerekiyor. Gençler arasında piercing ve dövme çok yaygın. Bunların steril ortamlarda ve başkasında kullanılmamış iğnelerle yapılmasını öneriyoruz.

-Kondom kullanımının önemine değindiniz ama birçok insan eczanelerden kondom almaktan çekiniyor.

O konuda görev eczacılara düşüyor. Biz eczanelerde sağlık danışmanı olarak bulunuyoruz. Sadece satış yapma hedefli çalışmamalıyız. Kişiyi bu konuda rahatlatmalı ve önyargısız davranmalıyız. Bu tür bilgilere ihtiyacı olduğunu hissettiğimizde, hatta onun sormasını beklemeden, yardımcı olmamızı ister misiniz diye sormalıyız. Kişiyi biz aydınlatmalıyız. Birçok kişinin kondom kullanımını bilmediğini düşünüyorum. Kondomu ne zaman takıp çıkaracaksın, kondom seçerken tarihine bakacaksın, uygun koşullarda saklanıp saklanmadığını kontrol edeceksin. Birçok kişinin bilgi eksikliği var. Bu konularda küçük küçük hatırlatmalarda bulunmalıyız, hem de hiç üşenmeden. Ayrıca kondomları insanların kendilerini güvende hissedecekleri ve kolay ulaşılabilir yerlere koymalıyız.