Küresel Finansal Dürüstlük Örgütü'nün (GFI) raporuna göre Türkiye'den 2014'te yaklaşık 12 milyar dolar yasa dışı yollarla yurt dışına aktarıldı. Türkiye'de 10 yılda tam 125 milyar dolar aklandı.
Yolsuzluğa karşı uluslararası duyarlılığı arttırmaya yönelik çalışmalar yapan Washington merkezli Global Financial Integrity'nin (Küresel Finansal Dürüstlük Örgütü - GFI) 'Gelişen Ülkelerde Yasa Dışı Finansal Akımlar' adlı raporuna göre, 2014'te yasa dışı sermaye akımları toplamda 3,5 trilyon doları buldu.


Türkiye'nin durumu


Türkiye'den 2014'te 11 milyar 994 milyon dolar yasa dışı yollarla yurt dışına aktarıldı.
Türkiye'ye yasa dışı para girişi ise 51 milyar 972 milyon dolar oldu. Rapora göre Türkiye'den toplam ticaretin yüzde 1-3'ü kadar yasa dışı sermaye çıkışı öngörülürken, Türkiye'ye yasa dışı para akışları toplam ticaretin yüzde 6 ile 13'ü arasında tahmin edildi. Türkiye'de 2014'te en az 399 milyar 787 milyon dolarlık ticaret yapılırken, 63 milyar 966 milyon dolarlık yasa dışı para giriş çıkışı yaşandı. Ayrıca fatura edilmeyen ticaret de aynı oranda gerçekleşti. 2004-2015 arasında ise 125 milyar 462 milyon dolar Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılarak aklandı.
Aynı dönemde Türkiye'ye yasa dışı sermaye girişi 439 milyar 116 milyon dolar oldu.


Bir hak daha yaratıldı


19 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanun ile vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünün azaltılması, borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergi ihtilaflarının sonlandırılması, devam eden vergi incelemeleri için Kanun'dan yararlanılabilmesi, geçmiş yıl beyanlarının arttırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilmesi, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi, imkanları getirilmişti.
Kanuna başvuru süresi 25 Kasım 2016 tarihinde sona erdi.
Kanun hükümlerinden yararlanan vatandaşlarımıza, yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödeme imkânı verilmişti.
Ve yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme süreleri de 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdi.


Bu ayın sonuna kadar!


Ancak; İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiler doğrultusunda, 'Bazı vatandaşlarımızın, Kasım 2016 ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle Kanun'dan yararlanma hakları sona ermiş, ancak Kanun'a eklenen geçici bir madde ile kendilerine son bir şans verilmiştir. Yapılan düzenleme gereğince; yapılandırılması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecektir. Böylece, Kanun'dan yeniden yararlanma imkânına kavuşmuş olacaklardır' açıklamasını yaptı. Ayrıca Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 ayı sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabilecekler.


Çoğunluğu ilgilendiriyor


Binlerce kişiyi ilgilendirdiği için, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın açıklamasında şu önemli noktalar da bulunuyor: 6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatılmıştır. Buna göre, Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitler Haziran ayında ödenecektir. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzamış bulunmaktadır.
6736 sayılı Kanun'un getirdiği önemli şartlardan biri de taksit ödeme süresince tahakkuk eden vergilerin gününde ödenmesidir. Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak verilmiş ve bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek Kanun'dan yararlanmaya devam edeceklerdir.
6736 sayılı Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmaya devam edilmesi için Mayıs 2017 ayında yapılması gereken ödemeler büyük önem taşıyor.
Zira, 6736 sayılı Kanun'dan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan biri de ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.
 
Ziraat Katılım'ın 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Osman Arslan, 'Paylaştıkça daha fazlası ilkesi çerçevesinde oluşturduğumuz iş modeli ile faaliyetine başlayan Ziraat Katılım, 2017 yılının ilk çeyreğinde hedeflerine uygun şekilde gelişim gösterdi.
Ziraat Katılım, 2017 yılının ilk çeyreğinde reel sektörün finansmanına ağırlık vererek hızlı bir büyüme kaydetti. Aktif toplamımız, yıl sonuna göre %14 artarak 9 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Nakdi finansmanda 6,5 milyar TL'ye ulaşarak 2016 yılsonuna göre %17 oranında, gayri nakdi finansmanda ise 4,3 milyar TL'ye ulaşarak %24 oranında büyüme gerçekleştirdik ve reel sektöre toplamda 10,8 milyar TL finansman desteği sağladık' dedi.


Tüm olumsuzluklara rağmen


Uluslararası ilişkilerdeki bir takım olumsuzlukların ticari hayata yansımasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, 'Siyasi ortamda yaşanan gerginlikler ticari ilişkileri elbette etkiliyor. Türk otomotiv sektörü olarak Avrupa'da ve diğer dünya ülkelerinde iş yapış biçimimize dair olumlu algımızın korunmasına gayret ediyoruz. Dış siyasette yakında gerçekleşecek ılımlı atmosfer ile sektör olarak ciddi atılımlar gerçekleştireceğimize inanıyoruz' dedi.


TÜSİAD seçim ve hazırlığını istemiyor

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, 'İş dünyasının en büyük beklentisi, önümüzdeki 2 yılın bir seçim hazırlığı dönemi olmadan, hiçbir seçim sohbetini bile yapmadan, ekonomik potansiyelimizi artıracak reformların yapıldığı bir icraat dönemi olması' dedi.

Beş kişiden biri yoksul

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 'İstatistiklerle Aile 2016' verilerine göre Türkiye'deki bireylerin yüzde 22'si yoksulluk sınırının altında yaşarken, 'Yaşam Koşulları' araştırmasına göre Türkiye'nin yarısından fazlası ev sahibi. Sabit telefonlar ise tarihe karışmak üzere.
Hane halkı tipine göre yoksulluk oranı incelendiğinde tek ebeveynli ve en az bir çocuğu olanların yüzde 29.3'ü yoksulluk sınırının altında.
Bağımlı çocuğu olan hane halklarının yoksulluk oranı yüzde 26,7 iken bağımlı çocuğu olmayan hane halklarının yoksulluk oranı ise yüzde 7,9 olduğu açıklandı.

DİP EKSPRES

Sevgilerini parfüm yaptılar


Sonsuz sevgi sözcükleri, en içten öpücükler, yazıya dökülen en masum duygular...
Annemize olan sevgimizi kaç farklı şekilde ifade edebiliriz?
Kayı Okulları öğrencileri sevgilerini ifade etmenin en mis kokulu şeklini buldular. Anneler Günü'nde, annelerine doğadan topladıkları bitkilerden elde ettikleri parfümü hediye edecekler.
Anneler kadar çocuklar için de farklı bir heyecan Anneler Günü...
En güzel hediyeyi alma telaşı, anne sevgisini anlatan rengarenk resimler, el emeği hediyeler, bir çocuğun annesine karşı taşıdığı en saf duyguları anlatıyor.
Kayı Okulları öğrencileri, okullarının hemen yanında bulunan Ömerli Ormanı'nda doğayı keşfediyorlar, hayal güçlerini özgür bırakarak meşe palamudu, lavanta, yasemin çiçeği, papatya gibi bitkileri minik şişelerde bir araya getiriyorlar.
Anaokulundan itibaren doğa bilinci aşılanarak yetişen Kayı Okulları öğrencileri, böylece kendi elleriyle bu minik şişelerde mis kokulu parfümler hazırlıyorlar.
Kişiselleştirilmiş bir not ile hediyelerini tamamlayan öğrenciler doğayı keşfederken, annelerine de unutamayacakları bir hediye sunacaklar.  

Rapor pazartesi açıklanacak

İzmir'in tanıtımı ve kalkınması için pek çok projeye imza atan EGİAD, İzmir'in yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından neden tercih edilmesi gerektiği konusunda somut verilere dayanan, İzmir'in mukayeseli üstünlüklerini ortaya koyan ve kamuoyu başta olmak üzere, resmi kurumlar ve STK'larla paylaşılacak bir rapor hazırlıyor.
'İzmir Neden Yabancı Yatırım Almalı?' konulu panel ise 16 Mayıs 2017 Salı günü saat 16.00'da Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenecek.

GES'lerde Geçici Kabul Süreci semineri

Güneş enerjisi santrallerinin kurulumundaki geçici kabul sürecinde yaşanan sıkıntılarla ile ilgili çözüm önerilerinin yetkililerle görüşüleceği ve çatı pazarının sağlıklı büyümesi için gerekli olan düzenlemelerin kapsamlı şekilde ele almak üzere İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ile birlikte 12 Mayıs 2017 Cuma günü saat 13.30-18.00 arasında İzmir Ege Palas Otel'de 'GES'lerde Geçici Kabul Süreci ve Çatı Pazarı' adı altında geniş katılımlı bir seminer düzenleyecek.

Teos Marina'da tamamladı

2004-2007 yılları arasında Anouk adlı yelkenli teknesi ile dünya turu yapan 67 yaşındaki denizci Ekrem İnözü, 8 Eylül 2014'te Bodrum Turgutreis'ten başladığı ikinci dünya turunu İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Marina'da tamamladı.
İlk dünya turunu en hızlı tamamlayan Türk denizci olan Ekrem İnözü, kızının adını verdiği 17 metre boyundaki Anouk isimli yelkenli ile ikinci dünya turunu da 32 ayda tamamladı. 10 Mayıs akşam saatlerinde Türk sularına ulaşan İnözü, Türkiye'de karaya ilk adımını Teos Marina'da attı.

İİB ihracat şampiyonları ödüllerini aldı

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), 2005 yılından beri düzenlediği En Başarılı İhracatçılar Ödül Töreninin bu yıl 13.'sünü düzenleyerek 2016 yılının başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren 7 İhracatçı Birliğinin (İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) 2016 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre 7 ihracatçı birliğinin 17 alt sektöründe en çok ihracatı gerçekleştiren toplam 88 firma ödüllerini aldı.