MHP İzmir İl Başkanı Karataş, İktidar ve ana muhalefet partisi CHP'nin yöneticilerine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Seçim ve sandık güvenliğini çok önemsediklerini belirten Necat Karataş, partisine atılan her oyu 'helal oy' diye niteleyerek, her oya sahip çıkacaklarını belirtti. Karataş, 'Mahalli idareler seçiminde trafolara kediler girdi ama ona rağmen o seçimde iktidar partisinin aldığı oya bakılırsa; genel seçim olmuş olsaydı 276 vekile tekabül ederdi. İktidar partisinin 7 Haziran'da yerel seçimlerde aldığı oyu alması ve 276 vekili bulması mümkün değil' dedi.

İzmir'de partinizin yanısıra CHP ve AKP'nin de güçlü adayları var. Bu seçimin İzmir'de galibi kim olacak sizce?

İzmir'de iktidar partisinin ve CHP'nin umduğunu bulamayacağı kanaaatindeyim. HDP ile ilgili ise hiçbir yorum yapmam. İktidar partisine rey vermeyecek olan seçmenin MHP'ye oy vereceğini, yöneleneceğini düşünüyorum. CHP'ye oy vermeyenlerin de bize vereceği herkes tarafından söyleniyor. İktidar partisine oy vermeyenin CHP'ye oy vermeyeceği de ortada. Her iki partinin de ikinci partisi olarak MHP görünüyor. Dolayısıyla yöneliş MHP'ye olacaktır. CHP ve AKP yetkilileri İzmir'den çıkarmayı düşündükleri vekil sayısına bakılırsa ortada vekil kalmıyor. Hatta İzmir borçlu çıkıyor. Dolayısıyla onların söyleminin ne olacağı değil seçmen ne söyleyecek ona bakmak lazım. MHP'ye seçmenin teveccüh göstereceğini kanaatindeyim.

Ekonomik sıkıntılar artıyor

Seçim güvenliği tüm partilerin ana gündem maddesi haline geldi. Siz seçim ve oyların güvenliği için tedbir alıyor musunuz; alıyorsanız bunlar nelerdir?


Seçim günü sandık görevlisi olacak arkadaşlarımıza gerekli eğitimleri veriyoruz. Sandık sayısı kadar görevli ve yedek görevlilerimiz olacak. Bunun yanısıra müşahidler de olacak. Okul görevlileri de olacak. Sandık kurulu başkanlıklarıyla müracaatlarımız olacak. Hiçbir sandıkta eksik olmayacak. Her sandıkta bir parti görevlisi olacak. Mahalli idareler seçimlerinde kullanılan oya bakıldığında iktidar partisinin almış olduğu oya bakılırsa; yani o seçim genel seçim olmuş olsaydı 276 vekile tekabül ederdi. 30 Mart yerel seçimlerinden bugüne iktidar partisi gerek ekonomik meselelerde gerekse milli meselelerde mesafe almış, ekonomik yönden iyi bir noktaya gitmiş olsaydı mesele yoktu. Ama durum tam tersi, ekonomik sıkıntılar artarak devam etmekte, işsizlik artıyor. Ücretlilerin sıkıntıları artıyor. Asgari ücret malum. Esnaf sıkıntı içerisinde. İşadamları ve sanayiciler keza öyle. Ekonomik darboğaz daha da artacak. İktidar partisinin yerel seçimlerde aldığı oyu alması ve 276 milletveki alması mümkün değil. 7 Haziran'da gidecekler. Yolsuzluk ve hırsızlıkta nam salmış iktidarın oy hırsızlığı yapacağı açık. Bu sebepten dolayı sandık görevlilerini eğitiyoruz. MHP'ye atılan helal oyları çaldırmamaya yeminliyiz.

Hükümet ve AKP yetkilileri açıklamalarında genel seçimlerin Türkiye'nin istikrarı için önemli olduğunu belirtiyor. 'Ekonomik ve siyasi istikrar için bize oy verin' açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İstikrar devam etsin lafının altında biz olmazsak ekonomik sıkıntılar daha da artacak, kredi alanlar kredilerini alamayacaklar şeklinde korku salma var. AKP'nin istikrarı yolsuzluk ve rüşvette. Diğer taraftan da bölücü terör örgütü ve İmralı canisiyle kol kola yürümekte istikrar var. İşbaşına geldiklerinden bugüne BOP'u hayata geçirme anlamında istikrarlılar. Fakat seçmen bu istikrar söylemini artık kabul etmiyor. Esnaf ücretli işsiz. Sıkıntıda olan seçmen AKP'de istikrarın olmadığını görüyor ve biliyor. Kaldı ki çalıyorlar yapıyorlar meselesi, iktidar partisine oy veren seçmen tarafından söyleniyordu ancak artık onlar da sadece çalıyor deme noktasına geldi. Yapıyorlar meselesi bitti. Döndürüp dolaştırıp duble yollardan bahsediyorlar. Asıl çaldıkları alan da tam olarak burada. Yolsuzluğun en büyüğünün olduğu yer burası. Yapılan işin ederi ne yatırılan para ne kadar. Sayıştay denetimini beklemeden, rapolar gelmeden geçmiş bir yılı ibra eden bir meclis düşünün yolsuzluğun bariz olduğu ortaya çıkıyor.

İzmir'in sorunları 15 yıldır çözülemiyor

İzmir'in sorunlarını yerel yönetimler ve hükümet çözebiliyor mu? Çözemiyorsa öneri ve eleştirileriniz neler?

İzmir'in sorunları varsa İzmir'in sorunlarını giderme adına çalışma yapan yerel ve genel iktidara bakmak lazım. CHP 1999 yılından bugüne İzmir'i yönetiyor. Diğer taraftan 2002 yılından bu zamana mevcut iktidar partisi de merkezi hükümet olarak İzmir'e ne yaptı? İktidar yerel yönetimleri suçluyor, yerel yönetimi elinde bulunduran CHP iktidarı suçluyor ama İzmir'in sorunları 15 yıldır çözülemiyor. İzmir yalnız bırakılmış bir kent. İşsizlik oranı ülke ortalamasının yüzde 60 üzerinde. Trafikte sorun var.
Çöp depolamada sorun var. Kent yenilemede sorun var. Sosyal tesis yönünden eksiklikler var. Liman sorunu hala çözülemedi. Çifçiler üretemiyor, ürettiğini satamıyor. Hangi alana bakarsanız bakın İzmir büyük bir sıkıntı içerisinde. Demek ki mevcut yerel yönetimin kentte yaptığı çalışmalar yetersiz. Çare olamıyor. İktidar da 2011 yılına kadar İzmir'e şaşı baktı. 35 proje açıkladılar. Kaç tanesinin yapıldığına bakmak lazım. Aradan kaç yıl geçti?

Hükümet yetkililerinin İzmir için açıkladığı 35 projeyi bitiremeyecekler mi?

İzmirli hemşehrilerimiz bunu görmüyor mu? Basın bunu görmüyor mu. Birşey yapıldı da biz mi farketmiyoruz? Uzayda mı yaşıyoruz? Konak Tüneli'nden öte ortada birşey yok. Onda da sorun var. Köprülü kavşaklar bitmiş olacak denildiği halde şu an hala devam ediyor. Başbakan açılış yapacak da çıkan araçlar nereye gidecek? Oradan çıktığı zaman havadan süzülüp karşıya geçecek hali yok. Nerede bu köprülü kavşak? 35 proje dedikleri projelerin yüzde 2'si dahi yapılmamış. İzmir-İstanbul otoyolu Sabuncubeli Tüneli'ne başladılar. Müteahhit bıraktı. Tekrar ihale edecekler, tam o sırada da tünel çöktü. Hangi projeyi tam olarak bitirmişler. İzmir'in ödediği vergi ortada. 39.8 milyar vergi vermiş İzmir, 9.7 milyar hizmet ve yatırım gelmiş. Başkaca bir şey yok. İzmir dört vermiş bir almış. İzmir bunları haketmiyor.

Oyunuzu kullanmadan önce çok iyi düşünün

İzmir'den kaç milletvekili çıkarmayı hedefliyorsunuz? Bir öngörünüz var mı?

Hedefi koymadık hiçbir zaman. İzmir'de bize söylenen her iki bölgeden de MHP dörder milletvekili çıkarır. Kendimiz şu kadar çıkarırız demiyoruz. Çünkü bunu demek oy kullanacak seçmene saygısızlıktır. MHP'nin tek başına iktidarına destek verecek oy oranı ve vekili çıkaracağımızı düşünüyorum. Onun dışında şu kadar oy alırız, şu kadar milletvekili çıkarırız demek seçmenin oyuna ipotek koymaktır. Bu da kimsenin hakkı ve haddi değildir. Biz etnik ve mezhep ayrımı gözetmeksizin, bizi gereği temsil edecek vekiller kimler onlara baktık.

İzmirlilere seçim öncesi mesajlarınız neler olacak?


İzmirlilerden 7 Haziran günü oy kullanmadan önce çok iyi düşünmelerini, Türkiye'nin gerek ekonomik gerek siyasal yönden karşı karşıya bulunduğu ortamı iyi değerlendirmelerini bekliyorum. CHP'nin iktidar olduğunda ülkeyi yönetecek kadrolarının olmadığını bilmelerini, dışarıdan Kemal Derviş'i bakan yaparak hükümet kurup ülkeyi yönetemeyeceklerini iyi düşünmelerini istiyorum. Türkiye'yi yönetecek kadrolar partimizde var. Ülkeyi layıkıyla yöneteceğimizi iyi düşünmelerini istiyorum.