Seçimlerin üzerinden bir haftayı geçmesine rağmen Türkiye'nin her bölgesinde yükselen itirazlar, yeniden sayılan sandıklar ve YSK'nın verdiği kararlarla gündemimizin değişmeyeceği belli oldu. Türkiye'nin 2014 yerel seçimlerine ilişkin netleşen rakamlarla  AKP'nin oyu % 43.3 CHP'nin % 25.6 MHP'nin % 17.6 BDP'nin ise HDP ve Ahmet Türk'ün aldığı oylar birlikte hesap edildiğinde % 6.5. (Bu hesapta il genel meclisi ve belediye meclisi oranları esas alınıyor. Zira her zaman genel seçimlerle bir kıyas yapabilmek için, il genel meclisi oranlarına dayanılmıştır.)

2011 Genel Seçimlerinde:
AKP % 49.9
CHP % 25.9
MHP % 12.9
BDP'li bağımsızlar % 6.5 oranında oy almıştı.
2014 Yerel Seçimlerinde:
AKP % 43.3
CHP % 25.6
MHP % 17.6
BDP-HDP % 6.5
Demek 2011'den 2014'e geçen süre içinde seçmen nüfusu 1.5 milyon kişi artarken AKP 6.6 puan geriledi. CHP aşağı yukarı yerinde saydı. En büyük ilerleme MHP'de oyunu % 4.7 arttırdı, BDP aynı kaldı. Saadet Partisi'nde de 2011 de % 1.2 iken 2014'te % 2.7 ile oylarında iki kat artış görülüyor.
Bu sonuçlar yolsuzluklardan, hukuksuzluktan, tek adam yönetiminden rahatsız olan AKP'li seçmenin alternatif olarak MHP, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi'ne yöneldiğini gösteriyor. Muhafazakar, sağ eğilimli seçmen kendisine göz kırpan CHP'ye pek itibar etmemiş. Sadece bazı büyük şehirlerde bir istisna olduğunu söyleyebiliriz.

***

AKP'nin şehitleri ve bayrağı değersizleştiren söylem ve davranışları, milliyetçi duyguları körüklemiş sonucu MHP'nin yükselişi olmuştur. Doğu ve Güneydoğuda Kürt etnik milliyetçiliği göz önüne alındığında, etnik milliyetçi akımların bir vadede iç barışı tehlikeye düşürebileceği göz ardı edilmemelidir. Seçim sonuçlarını ilçeler temelinde değerlendiren bir haritaya baktığımızda:
1. AKP 2011 seçimlerindeki Anadolu'da üstünlüğünü 2014'de yitirmiştir. Birçok ilçe belediyesini kaybetmiştir. Yolsuzluk iddiaları, kendi seçmenince kabul edilmese de etkisi tartışılabilir.
2- 2011'de sahil kesimine sıkışmış CHP, oyu artmasa da Anadolu'da yer edinmeye başlamıştır.
3- Bu seçimin galibi oy oranını en çok arttıran MHP Anadolu'da pek çok ilçe elde etmiştir.
4- BDP ve HDP Türkiye partisi olmayıp sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu da yer bulmaktadır. Bu yörede diğer partiler pek bir varlık gösterememiştir.
5- İstanbul haricinde Trakya CHP özelliğini korumaktadır. Bazı ilçelerde MHP yükseliştedir.
6- DP ve SP gibi partiler bu seçimlerde belediye başkanlıkları kazanabilmişlerdir.

***

Türkiye'nin geleceği açısından eğitim ve okumanın değeri çok. Düşünmeyi, sorgulamayı öne çıkarmayan, ezbere dayanan eğitim sistemi, gerek görsel gerekse yazılı basınında tek yanlı taraf tutan yayınları, son dönem ortaya çıkan olumsuz gelişmelerden bilgilenmede yoksun bırakılan halkın kendisine nasıl aktarılıyorsa sorgulamadan inandığı anlaşılmaktadır. AKP ne yaptı diye sorulduğunda "Duble yol yaptı" dışında fazla bir şey bulamayan hayatında hiç uçağa binmediği halde, İstanbul'da doğayı katlederek 3. havaalanı yapılmasını alkışlayan, 850 lira asgari ücretle kömür ve gıda yardımları ile zor geçinirken "ekonomik istikrar"dan bahseden, biraz din ve cemaat temelinde parti destekleyen kesimler, aslında dışlanmamalı ve aşağılanmamalıdır. En büyük sorunlarının neden yoksullaştığını öğren(e)meme, ianeye minnet duyma ve muhafazakarlık temelinde sağda oy vereceği bir parti olmaması da cabası.

***

CHP açısından bakarsak yerini tam belirleyemeyen, partinin altı ok prensiplerinden sapması kitle partisi olabilmek için sağa-sola ödün vermesi, çizgisini bir türlü belirleyememesi, iktidar olamayacağı(!) konusunda algı oluşturulması, yerinde saymasının baş nedenleridir.
CHP'nin Atatürk ilkelerine bağlı cumhuriyetçi, özgürlükçü, bağımsızlıkçı politikalara dönmesi, gençlere kapılarını açması, oy oranını belirgin arttırabilir. Gezi olayları ile ortaya çıkan yeni gençliği kucaklayabildiği, Gezi'den çıkan mesajları algılayabildiği oranda yükselmesi beklenebilir.
İzmir'deki, seçim sonuçlarını değerlendirmeye yerim kalmadı haftaya inşallah.