Almanya'da pazar günü yapılan seçimler sonrası Merkel'in partisi yüzde 32 oy aldı. Bu sonuçla Merkel'in 4. kez başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor. Angela Merkel, seçim öncesi verdiği röportajda 'Türkiye'deki sorunların Almanya'ya taşınmasını istemiyoruz' demişti. Ancak Türkiye, Almanya'da seçim kampanyası boyunca siyasetçilerin dilinden düşmedi.

Almanya'da yaklaşık 700 bin Türk kökenli seçmen bulunuyor. Son günlerde hem Almanya'dan hem de Türkiye'den yapılan karşılıklı açıklamalarla, iki ülke arasındaki gerilim artmıştı. Bu gerilimin artmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ağustos ayında Almanya'daki Türk seçmenlere yönelik yaptığı, 'Türkiye düşmanı olan partilere sakın ha, oy vermeyiniz. Sakın. Türkiye dostu olanlarla beraber olun. Küçük partiymiş falan buna da bakmayın, onları büyütelim' yönündeki çağrısı da etkili olmuştu. Bu çağrının Türkiyeli seçmenler açısından olumlu sonuçları olduğunu söylemek mümkün değil.

Çünkü sonuçlar Almanya'da yaşayan Türklerin çifte vatandaşlıklarının iptal edilmesini savunan aşırı sağcı, İslam ve göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) oy oranını yükselttiğini gösteriyor. AfD'nin yüzde 13 oy alması ile birlikte Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez aşırı sağcılar meclise girmiş oldu.

Türkiye'ye yönelik sert açıklamalar yapan AfD'nin ilk çıkışlarından biri Türkiye'de 16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliği referandumu döneminde oldu. O dönem partinin yönetim kurulu üyesi olan ve ardından Alexander Gauland ile partinin eş başkanlığına seçilen Alice Weidel, referandumda 'Evet' oyu kullanan Almanyalı Türklerin, ülkelerine geri dönmelerini talep etmişti. Açıklama Almanya'da büyük tepki çekmiş ve çifte vatandaşlık tartışmalarının yeniden başlamasına yol açmıştı.

Merkez partiler seçim öncesi AfD ile koalisyona girmeyeceklerini açıklamıştı. Ancak seçim sonrası durum değişebilir. Çünkü oy oranı oldukça düşse de seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Martin Schulz, koalisyona katılmayacaklarını, muhalefet edeceklerini açıkladı. Bu gelişme merkez partilerin seçim öncesi söylediği sözleri unutmalarına neden olabilir.  

Yüzde 13 oy alan ve meclise üçüncü parti olarak giren AfD ise önümüzdeki günlerde Almanya siyasetinde -iktidarda da olsa, muhalefette de olsa- etkili bir güç olacak. AfD'nin meclise üçüncü parti olarak girmesinde Türkiye ile yaşanan gerilimin etkili olduğu da bir gerçek. Seçim sonrası oluşan tablo Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının hayatının gittikçe zorlaşacağını gösteriyor...

Sonuç olarak Bulgaristan'daki seçimlerde olduğu gibi, Almanya'da da seçimlere bir şekilde müdahil olmak orada yaşayan vatandaşlar için iyi sonuçlar vermedi. Kaybeden orada yaşayan Türk vatandaşları oldu...