Ege Bölgesi Sanayi Odası, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen dünyanın en büyük Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı'na (Intersolar Europe) heyetle katıldı.
EBSO Enerji ve Elektrik Tesisatı Sanayi Meslek Komitesi'nin girişimleriyle Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Gündüz ile Hüseyin Vatansever'in liderliğinde Almanya'ya giden 13 kişilik heyet hem fuarı, hem güneş enerjisi sektöründe söz sahibi firmaları ve bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ekolojik köyü gezdi hem de Alman sanayicileri İzmir'de yenilenebilir enerji yatırımına çağırdı.
EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Gündüz ile Hüseyin Vatansever, Intersolar Europe Fuarı'ndaki etkinlikler kapsamında Münih Konsolosu Selçuk Eke ve Ticaret Ataşesi İsmet Salihoğlu ile bir araya geldi. 
Aynı zamanda Aliağa OSB Müteşebbis Heyet Başkanı da olan Deniz Gündüz, Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan Alman firmalarının gerek ALOSBİ gerekse İzmir'deki diğer organize sanayi bölgelerinde yer göstermeye hazır olduklarını ifade etti.
 
Yabancı şirket ortaklarının çalışma izni 
Doğrudan yabancı sermaye yatırımları (DYSY) ya da şirket ortaklıkları ile Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşı olmayan yabancı gerçek ve tüzel kişiler ülkemizde şirket kurarak ticari ve sınai faaliyetlerde bulunabilir.
Türkiye'de bağımlı ve bağımsız olarak çalışan yabancılar, 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'a tabiler. 
İlgili kanunun 4. Maddesi'nde 'Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce izin almaları gerekir.' deniliyor.
Buna göre:
Limited şirketler açısından, Türkiye'de çalışmayan ve işyerinin sadece ortağı olması durumunda olan yabancıların çalışma izni almasına gerek yok. 
Bununla birlikte şirket müdürü olması durumunda çalışma izni alması zorunludur.
Anonim şirketler açısından, yabancıların yönetim kurulu üyesi olmalarına rağmen, şirkette ortak olmak ve genel kurul kararlarını imzalamak dışında bir faaliyette bulunmaması ve bütün yetkilerini genel müdür olan bir TC vatandaşına devretmeleri durumunda çalışma izni almalarına gerek yok.
İkamet izni açısından
Yabancı uyruklu bir kişinin limited şirket ortağı olarak ya da anonim şirket ortağı/yönetim kurulu üyesi olarak Türkiye'de ikamet etmek istemesi ya da ikamet ediyor olması durumunda çalışma izni alması zorunlu.
Yabancılar, ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapar. 
Ancak, bağımsız çalışma izni için müracaat edecekler, en az 6 ay süreli ikamet tezkereleri olmak kaydı ile Türkiye'den de Bakanlığa müracaat edebilirler.
Bağımsız çalışacak yabancılara, ilgili kanunun 7. maddesine göre, Türkiye'de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları koşuluyla Bakanlıkça bağımsız çalışma izni verilebilir.
Çalışma izni bulunmayan yabancı çalıştıran işverenlere; her bir yabancı için, 8.381 TL idari para cezası veriliyor.
Temmuz'da çifte zam
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçimden hemen önce açıkladığı ve Meclis'in son gününde yapılan yasa değişikliğiyle hayata geçirilen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen artış temmuz ayında gerçekleştirilecek. 
Emeklilerin aylıkları önce enflasyon farkı oranında artırılacak. 
Bu artıştan sonra bin liranın altında kalan aylıklara 100 lira seyyanen artış yapılacak. 
Bu nedenle, 100 liralık seyyanen artıştan eksiksiz yararlanabilmek için emekli aylığının 950 liranın altında olması gerekecek. 
Bin liranın altındaki emekli aylıklarına seyyanen artış gerçekte şu an 950 liranın altında bulunan aylıklara uygulanacak. 
Emekli aylığı almakta iken esnaf olarak çalışmaya başlayanların aylıkları ise temmuz ayında üç yönden artacak.
Kimler yararlanabilecek
Yüz liralık seyyanen artış, bin liranın altındaki aylıklara yapılacak. 
Ancak burada önemli bir ayrıntı bulunuyor. 
Mevcut emekli aylıkları, önce, her 6 ayda bir olduğu gibi enflasyon oranında artırılacak. 
Bu artış yapıldıktan sonra bin liranın altında kalan aylıklara 100 lira seyyanen artış yapılacak.
Enflasyon farkı ilave edildikten sonra bin liranın üstünde olan aylıklar da bin 100 lirayı geçmeyecek tutarda ayrıca artırılacak.
950 liranın üstüne düşük zam
Peki bu ne anlama geliyor? 
Mevcut emekli aylığı 950 lira ise bu aylık önce son 6 aydaki enflasyon oranında artırılacak. 
Beş aylık dönemdeki enflasyon yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. 
Altı aylık dönem için enflasyon farkı yüzde 5,3 olarak uygulanırsa şu anki 950 liralık aylıklar enflasyon farkıyla birlikte bin liraya çıkacak. 
Bin 100 liraya tamamlanması için ayrıca 100 lira seyyanen artış yapılacak.
Emekli esnafın primi düşecek 
Emekli olduktan sonra esnaf olarak çalışmaya devam edenlerin aylıklarında temmuz ayında üçlü artış yaşanacak.
Bağ-Kur'dan, SSK'dan veya Emekli Sandığı'ndan emekli olduktan sonra esnaf olarak çalışmakta olanlar, halen emekli aylıklarının yüzde 15'i oranında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödüyorlar. 
Bin lira emekli aylığı almakta olan esnaftan her ay 150 lira SGDP kesiliyor. Temmuz ayından itibaren artık emekli esnafın ödeyeceği SGDP tutarı, emekli aylığının yüzde 10'una inecek. 
Böylece bin lira emekli aylığı alan esnaf 50 lira daha az prim ödeyecek. 
Emekli esnafın aylığında temmuzda birinci artış buradan gelecek. 
Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları 6 ayda bir enflasyon oranında artırılıyor. 
Emekli esnafın aylığında ikinci artış, ocak-haziran döneminde gerçekleşecek enflasyondan gelecek. 
Emekli esnafın aylığındaki üçüncü artış ise enflasyon oranındaki artış sonrasında 1000 liranın altında kalacak maaşlara yapılacak seyyanen zamla olacak.
Şarık Tara ilk sırada
Türkiye'nin vergi rekortmeni, 2014 yılı için 37 milyon 582 bin 415,87 lira vergi tahakkuk ettirilen Şarık Tara oldu. 
Mustafa Rahmi Koç ise 29 milyon 753 bin 89,99 lira vergi tahakkuku ile 2014 listesinde ikinci sırada yer aldı. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan ve 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'ne göre, kent içinde kalan sanayi sitelerinin, kent dışına taşınmasına yönelik destek verilecek.
Türkiye'nin özel sektör petrol üreticilerinden ve dünyanın bazı bölgelerinde petrol sahaları bulunan Pet Holding Başkanı Güntekin Köksal, ABD'nin Teksas eyaletinde petrol sahası alma aşamasında olduklarını açıkladı. 
Avusturyalı enerji şirketi OMV, Türk Akım doğalgaz boru hattı projesinde yer almak istiyor.
Zarara rağmen
BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, akaryakıt fiyatlarına müdahale, kur ve regülasyonların etkisiyle Türkiye'de şu anda zarar ettiklerini; ancak büyüme stratejilerini korudukları pazarda bu yıl 40 yeni istasyon yatırımı planladıklarını söyledi.
Turkcell, yüzde 55,04'üne sahip olduğu Euroasia Telecommunications Holding BV'nin (Euroasia) kalan yüzde 44,96 paylarının tamamının satın alınması için SCM Holdings Limited (SCM) ile hisse satış sözleşmesi imzaladı.
Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olacak ve Abdi İbrahim tarafından 100 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek 'Abdibio'nun temeli atıldı.
***
DİP EKSPRES
İşsize günde 36 lira harçlık!
İşçi maliyetlerine isyan eden, nitelikli eleman bulmakta zorlanan işverene destek için önemli bir adım daha atıldı.
Böylece; hem işverene hem işsiz gençlere fırsat kapısı açıldı. 
Türkiye İş Kurumu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi kapsamında yaşama geçirilen İşbaşı Eğitim Programı ile kursiyere aylık yaklaşık bin lira verecek.
İşverenin kalifiye eleman bulması sağlanırken, çalıştırılan sigortalıya günlük 36,5 lira ödeme yapılırken, genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primi de karşılanacak. 
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işverenin program kapsamında alacağı elemanın ücretini 6 ay ödeyeceklerini belirterek bu fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı.
Yazıcı, 'Sigorta primi teşvikine Haziran sonuna kadar başvuran işveren ilave 6 ay daha teşvikten yararlanacak' dedi.