Çok eski zamana gitmeye gerek yok. Daha bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'de en çok taraftarı olan üç takım ne zaman saha kapama cezası alsa, maçlarını İzmir'de oynamak isterlerdi. İki yıl önce Akhisar Belediyespor Süper Lig'e yükseldiğinde uzun süre maçlarını İzmir de mi Manisa'da mı oynama konusunda kararsız kalmıştı. Milli takımın kritik maçlarının İzmir'e verilmesi hep gündemde olmuş hatta Türkiye Kupası finallerinin İngiltere'de Wembley Stadyumu örneği gibi her yıl İzmir'de oynanması fikri bile tartışılmıştı. Ülkenin her alanda devi İstanbul'la birlikte kuşkusuz Türkiye'nin spor tesisleri yönünden en zengin kenti İzmir'di.

Bugün gelinen noktada; yüzer yıllık İzmir kulüpleri yüz yıllık tarihlerinde ilk defa iç saha maçlarını oynayabilmek için yakın il ve ilçelerin yollarına düşüyor. Altınordu maçlarını Manisa'da oynarken, Altay bugün Kahramanmaraşspor'u Manisa'nın ilçesi olan Turgutlu'da misafir edecek. Bizim iktidarımızda her evde klima, renkli televizyon sayısı arttı diye övünenler İzmir'in sporda yüz yıl geriye düşmesine seyirci kalıyor. Ortada kısır bir döngü var. Hükümete yakın kesim; İzmir'e yapılacak statlara Büyükşehir Belediyesinin engel olduğunu söylerken, yerel yöneticiler Karşıyaka ve Göztepe'de şehrin göbeğine yapılacak, önceden altyapısı hazır olmayan iki stadın çok büyük sorunlar çıkartacağını savunarak bu iki stat projesine karşı geliyor.

İzmir'in yüzyıldır ihtiyacını karşılayan, kent kültür ve tarihinin parçası olmuş Alsancak Stadı bu yıl liglerin başlamasına sadece bir hafta kala depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle spor müsabakalarına kapatıldı. Ülkedeki diğer statların dayanıklılığını tartışmak istemiyorum. İş kazalarında senede binlerce kişinin öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Peki, Alsancak Stadı ne olacak? İzmirlinin sorduğu bu soruya yetkililerin tek verdiği yanıt; Alsancak Stadı AVM olmayacak ve Alsancak Stadı spor alanı olarak kalacak. Bir yandan umutlanıyoruz evet orasının AVM olacağına dair şehir efsanesi birinci ağızlardan yalanlanıyor. Diğer taraftan stad spor müsabakalarına kapatılmışken, kaderine terk edilmiş şekilde; somut bir şey söylenmeden, somut bir adım atılmadan bekletiliyor.

Yerel gazeteciliğin en büyük misyonlarından birinin; kentin sorunlarını en yakından bilen kurumlar olarak ilgili mercilere duyurabilmek olduğuna inanıyorum. Bu anlamda İzmir'in sorunlarının altını yılmadan çizen Haber Ekspres Gazetesinin bir parçası olmaktan da büyük gurur duyuyorum. Bana hiçbir kısıtlama getirmeden özgürce yıllarca İzmir ve Altay içerikli yazılarımı paylaşabilmemi sağladıkları için mutluyum. Aslında; İzmir yerel gazetecilik anlamında çok şanslı. Ülkenin 120 yıllık en eski ve etkin yerel gazetesi İzmir'de yayınlanıyor. Geçmişte yerel İzmir takımlarına verdikleri değerlerle belki de ailemde tek Altaylı olmamasına rağmen Altay'ı bu kadar sevmemi sağlayan da bu gazete. Ama bu yerel gazete son yıllarda hükümete yakın olma kaygısı ile İzmir'in sorunlarını sürekli tek taraflı yansıtıyor. Son dönemde de stad sorununu sadece İzmir'in iki yakasına yapılacak stadlara indirgemiş durumda.

Alsancak Stadı, tarihiyle, nostaljisiyle, kentte en kolay ulaşılabilir alanlardan biri olmasıyla ve depremde toplanma alanı olması özelliği ile orada kendi halinde duruyor. Büyükşehir Belediyesi buraya AVM yaptırmam diye haykırıyor, hükümet yetkilileri orası AVM olmayacak diye kendini savunuyor. O zaman daha biz neyi bekliyoruz? Bir an önce üzerinde tartışması olmayan, iki tarafın da stad olarak yaşayacağını söylediği Alsancak Stadını yeniden yapılması için neden harekete geçmiyoruz? Neden yerel basının lokomotifi; Karşıyaka ve Göztepe statları için engellere isyan ederken; üzerinde ortak görüş bildirilen Alsancak Stadının yeniden yapılması için tek satır yazmaktan çekiniyor?

Alsancak Stadı her şeyiyle orada duruyor. İster belediye ister hükümet; burayı ben yeniden yapıyorum diye adım attığında kim olursa olsun ayakta alkışlayacağımı biliyorum. Benim gibi binlerce kişinin olduğunu da biliyorum. Peki, yetkililer size soruyorum. Karşıyaka ve Göztepe'de planlanan statlar için sürekli kavga ederken neden Alsancak Stadı için çivi çakmıyorsunuz?