Altın ons fiyatı, dün ABD Merkez Bankasının (Fed) kısa vadede faiz artıramayacağı beklentilerinin artması ile değer kazanarak 1,146 dolar ile 30 Ekim 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Altının ons fiyatı 1,144,10 dolar ile böylece son üç ayın zirvesine çıkmış oldu.
Altının ons fiyatındaki yükseliş eğilimine karşın dolar/TL'deki düşüşün etkisiyle yurt içinde güne yatay başlayan altının gram fiyatı ise dün 107,20 lira seviyelerinden alıcı buldu.
Analistler, yeni yıla hızlı giriş yapan altına talebin artarak devam ettiğini belirterek, dolar endeksinin haftaya düşüşle başlaması ve bu hareketini sürdürmesinin altını canlı tutan sebepler arasında bulunduğunu ifade ediyor.
Dün, çeyrek altın 177 liradan, Cumhuriyet altını ise 720 liradan satıldı.

IMF'nin tahminleri tutmayacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, IMF tahminlerini geride bırakacağını belirterek, 'Çünkü IMF, bizimle ilgili tahminlerini çoğu zaman tutturamadı. Biz hep onun üstünde çıktık. Yine tutturamayacak' dedi.
Güney Amerika'nın, Türkiye'nin ilişkilerini daha ileriye taşımayı arzu ettiği bölgelerin başında geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla bölgeye yönelik somut adımlar attıklarını söyledi.
Dünya genelinde bugün 50 milyar doların üstünde yatırımı olan Türkiye'nin, G-20 ülkeleri arasında geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasını en yüksek oranda arttıran 3. ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, IMF 2015 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye'nin 2020'ye kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 performansı sergileyecek ülkeler arasında bulunduğunu dile getirdi.
Erdoğan, bu oranın kesinlikle çok daha yüksek gerçekleşeceğine inandıklarını belirterek, 'Çünkü IMF, bizimle ilgili tahminlerini çoğun zaman tutturamadı. Biz hep onun üstünde çıktık. Yine tutturamayacak' dedi.

Nar ve lahana da yasaklanıyor

Rusya, uçak krizinin ardından Türkiye'den ithalatını yasakladığı ürün listesine yenilerini eklemeyi planlıyor.
Rus basınına göre daha önce listede yer almamış ürünler listeye dahil edilebilir. Listeye dahil olması en muhtemel ürünler ise nar ve lahana gözüküyor.
TASS ajansına konuşan Rosselkhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseenko, daha önce listede yer almayan bazı ürünlerin listeye dahil edilebileceğini söyledi.
Özellikle Türkiye'den ithal edilen lahana konusunda çok şikayetler geldiği belirtiliyordu.
Rosselkhoznadzor, yaptığı açıklamada Türkiye'den Rusya'nın Genendzhik bölgesine gelen 22,5 ton Çin lahanasında zararlı böcek tespit edildiğini duyurmuştu.
Ocak ayında da yaklaşık 20 ton nar 10 ton biber zararlı böcek içerdiği gerekçesiyle geri çevirmişti.

Rusya'nın yasakladığı ürünler

Rusya 1 Ocak tarihinden itibaren şu ürünlerin girişini yasaklamıştı: Beyaz et ürünleri (dondurulmuş), canlı karanfiller, domates (taze, dondurulmuş), soğan, yeşil soğan (taze, dondurulmuş), karnabahar ve brokoli (taze, dondurulmuş), salatalık (taze, dondurulmuş), portakal (taze, kurutulmuş), mandalina (taze, kurutulmuş), üzüm (taze), elma (taze), armut (taze), kayısı (taze), şeftali ve nektarin (taze), erik (taze), çilek (taze), tuz (mutfak tuzu ve denature tuzlar) ve sodyum klorür.

7 bin kişiyi çıkaracak

Dünyanın önde gelen petrol ve gaz şirketlerinden İngiliz BP, mali yılının 4. çeyreğinde zararının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını bildirdi.
BP, yeniden yapılanma planı çerçevesinde personel sayısında ciddi bir indirime gidecek. BP, personel ve taşeron sayısını 2016'da 4,000 civarında azaltmayı hedefliyor. 2017 yılına kadar ise petrol-doğal gaz rafineri ve ticaret operasyorlarında çalışan sayısı da 3,000 kişi azaltılacak.
BP zararın artmasına neden olarak petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşü, petrol arama ve üretim varlıklarında oluşan değer düşüklüklerini, yeniden yapılanma maliyetlerini gösterdi.
BP, 4. çeyrekte 2,2 milyar dolar zarar etti. Geçen yılın aynı döneminde ise 969 milyon dolar zarar oluşmuştu.
2015 yılının tamamında net zarar 6,5 milyar dolar ile son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, faiz ve vergi öncesi zarar ise 2014 yılındaki 8,1 milyar dolardan 5,2 milyar dolara geriledi.

Herkese 7 bin lira maaş

İsviçre'de herkese 7 bin TL (2 bin 500 İsviçre Frankı) maaş ödenmesi tartışılıyor. Bu öneri kabul edilirse hükümete maliyeti yıllık yaklaşık 600 milyar Lira (208 milyar İsviçre Frankı) olacak.
Federal hükümet Haziran ayında bu girişimi oylamayı kabul etmişti. Ancak ülkedeki bir grup entelektüel tarafından sunulan maaş önerisine ülkenin sağ ve sol kanatları pek olumlu yaklaşmıyor.
Bu önerinin arkasında yatan mantığın ise çalışmak ve gelir arasındaki bağlantıyı ortadan kaldırmak ve insanlara çalışsalar da çalışmasalar da bir geliri garantilemek olduğu belirtiliyor.
Bu girişimde ayrıca çocuklar da düşünülmüş; her çocuğa aylık yaklaşık 1,800 Lira (625 Frank) maaş bağlanması öneriliyor.
İsviçrelilerin çoğunluğu, garanti bir gelirleri olsa bile çalışmaya veya iş aramaya devam edeceklerini belirtirken sadece yüzde 2'si bu aylık maaş gelirse çalışmayacaklarını söylüyor.

Emeklilerin üçte biri 56 yaşın altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılının gelir ve yaşam koşulları araştırma sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre emeklilerin üçte biri 56 yaşın altında ve her 10 emekliden 3'ü çalışıyor.
TÜİK'in açıkladığı sonuçlara göre Türkiye'de emekli maaşı alanların sayısı 7 milyon, bunların yüzde 82,1'ini erkekler, yüzde 17,9'unu ise kadınlar oluşturuyor.
Emeklilerin yüzde 39,8'ini 56-65 yaş, yüzde 29,3'ünü 46-55 yaş grupları oluşturuyor. 66-75 yaş grubundakilerin oranı ise 9,6.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de ki emeklilerin yüzde 45,4'ü sağlık durumunu iyi olarak ifade ederken yüzde 34,2'si ise sağlık durumunu ne iyi ne kötü olarak nitelendiriyor.
Sağlık durumunu çok iyi olarak nitelendirenlerin oranı ise yüzde 2,9 olarak belirtiliyor.

Zamlar gündeme geldi

Türkiye'de veriler trafiğe çıkan araç sayısının 20 milyona yaklaştığını gösterirken, trafiğe çıkan her araç için yaptırılması gereken Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'na gelen son zamlar, Trafik Sigortası hakkında yazılı basında haber patlamasına sebep oldu.
Yapılan araştırmada yazılı basına yansıyan haberlere göre, trafik sigorta şirketlerinin yaptığı zamma araç sahiplerinin tepkisi artarken, Trafik Sigorta Acenteleri hakkında da yazılı basında 1.815 haberin sayfalara yansıdığı belirlendi.

İçlerinden 15'ine tam destek

1979 yılında eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda çalışmalar yapmak amacı ile kurulan Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, bu amaç doğrultusunda; okul, yurt, hastane gibi kalıcı eserlerin yanı sıra, bugüne kadar 20 binden fazla öğrenciye öğrenim bursu verdi, on binlerce kişiye ise ücretsiz sağlık hizmeti sundu.
Şimdi de Kadın Girişimciliği Seminerlerine 16-18 Şubat tarihleri arasında, Taksim Elite World Otel'de başlatıyor.
Üniversite mezunu ya da üniversitede okuyan ve girişimci olmak isteyen kadınları hedef alan seminerlerin sabah seanslarında girişimcilik üzerine yapılacak kısa sunumların ardından, girişimcilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının neler yaptıkları üzerine konuşulacak.
Daha sonra ise girişimcilik kredisi veren bankaların finansa erişim uzmanları, konu ile ilgili bilgilendirme yapacaklar.
Öğleden sonraki seansta ise girişimcilik adayı kadınlar, başarı örnekleri ile tanışma, onların deneyimlerini dinleme fırsatı elde edecekler. Panellerin ardından düzenlenecek atölye çalışması ile seminer kapanışı yapılacak.

Koç'un Tanı'sına 6 ödül

14 yıldır Koç Topluluğu'na bağlı olarak web, mağaza ve mobil platformlarda müşteri odaklı entegre pazarlama çözümleri ve danışmanlık hizmetleri sunan Tanı, Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği tarafından verilen Doğrudan Pazarlama Ödülleri'nde 6 farklı kategoride ödüle layık görüldü.
Tanı Genel Müdürü Engin Oytaç, 'Koç Topluluğu kapsamında vizyoner bir yaklaşımla kurulan Tanı, birlikte çalıştığı şirketlerin pazar hâkimiyetini arttıracak geniş veri tabanını yönetmesi ve sahip olduğu zengin CRM deneyimi ile ön plana çıkmaktadır.
Dünyada pazarlamanın kişiye özel deneyimlerle şekillendiği bir dönemde alanımızda Türkiye'nin öncüsü olmaktan büyük gurur duyuyoruz.' dedi. Tanı, Doğrudan Pazarlama Ödülleri'nde 10. Yıl Özel Ödülünün yanı sıra iki birincilik, iki ikincilik ve bir de üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

EMITT ödülü Başkan Saka'ya teslim edildi

Edremit, dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olan Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) 'En İyi Stant Görsel Show' ödülüne layık görüldü.
Bu yıl 21.si düzenlenen Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarında (EMİTT), Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ve Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka öncülüğünde kurulan, Edremit Ticaret Odası, Zeytin Borsası, Turizm Temsilcileri, Zeytin ve Zeytinyağı üreticilerinin yer aldığı komisyon Edremit'i temsil etti.
Oluşturulan bu güç birliği sayesinde Edremit, yapılan görsel şovlarla ve tanıtım faaliyetleriyle ziyaretçilerin gözdesi olarak 'En İyi Stand Görsel Show' ödülüne layık görüldü.
Düzenlenen ödül töreninde Edremit adına ödülü Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eyüp Satıl EMITT yetkililerinden aldı. Edremit'in tanıtılması adına önemli adımlardan biri olan EMITT Fuarı'nda alınan ödülü, Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Belediye Başkanı Kamil Saka'ya takdim ettiler.

***

DİP EKSPRES

Geleneksel ticaret ataşeleri buluşması

Yıllardır pek çok ülkenin diplomatlarıyla farklı projeler geliştiren Ankara Ticaret Odası, Ankara'nın dış ticaretini geliştirmek amacıyla başkentte elçilikleri bulunan bütün ülkelerin ticari ataşeleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Ankara Ticaret Odası'nın meclis, komite ve komisyon üyelerini üçüncü kez bir araya getiriyor.
ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür ile ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek 'Üçüncü Ticaret Ataşeleri Buluşması'na çok sayıda ülkenin ticari ataşesi ve diplomatları katılacak.
Bugün yapılacak davette, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Yöresel Kıyafetler Defilesi sergilenecek ve Züheyde Gökçek Tezhip Resim Sergisi sanatseverlerle buluşacak.