Altın fiyatları yılın ilk çeyreğinde son 30 yılın en büyük artışını kaydetti. Financial Times'ın haberine göre, HSBC analistleri altında bu yıl görülen yüzde 18'lik artışın 1986'dan beri en büyük yükseliş olduğunu belirtti.
Analistler tarihsel olarak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırdığı dönemlerde altının 100 işlem günü boyunca güçlü bir seyir ortaya koyduğuna dikkat çekti. 
Fed yaklaşık 10 yıl sonra 16 Aralık'ta faizi 25 baz puan artırmıştı.
Artış için 3 neden
Analistler 100 gün geçtikten sonra da altının yükselmeye devam edebileceğini dile getirdi.
HSBC artış beklentisini üç nedene dayandırdı: 
Fed'in güvercin bir tavır sergilemesi, yatırımcıların dolardan uzak durması ve dünya genelinde negatif faiz veren merkez bankalarının olması.
Uluslararası piyasalarda altının onsu 1250 doların üzerinde işlem görüyor.
Promosyon kabul edildi
SGK'nın, emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar banka promosyonu verilmesi için Bankalar Birliği ve bankalar ile yürüttüğü pazarlıklar, yoğun bir şekilde devam ediyor.
Pazarlıklar sonucunda bankalar 3 yıllığına yaklaşık 500 ila 600 lira arasındaki bir tutarı promosyon olarak vermeyi kabul ederken, SGK yetkilileri ise rakamı artırmak için çaba gösteriyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), emeklilere aylıkları karşılığında yıllık belli bir miktar banka promosyonu verilmesi için Bankalar Birliği ve bankalar ile yürüttüğü pazarlıkta, 3 yıllığına 500 ila 600 liraya yakın bir tutarın verilmesi noktasına gelindi.
3. Köprü para basacak
İstanbul'da geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle İstanbul Boğazı'nı 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tabliyelerinin tamamlanmasının ardından gözler projenin yaklaşık 116 kilometre uzunluğundaki otoyollarına çevrildi.
Şu ana kadar 48 viyadüğü tamamlanan otoyolda 16 viyadükte çalışmalar devam ediyor. Otoyolun pek çok bölümü asfaltlanarak ulaşıma hazır hale getirildi.
Proje tamamlandığında 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından işletilecek. 3. Köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak.
Ne biçim anlaşma?
3. Boğaz Köprüsü ve otoyollarını kullanan araçlar İstanbul'a giriş yapmadan transit olarak geçebilecekler. 
3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. 
3. Köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak. Köprüden geçiş ücreti ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.
Daha önce belirttiğimiz gibi, devlet adına öyle bir mukavele yapılmış ki, köprüden bir araç geçmese bile milyarlarca lira firma yöneticilerine Hazine tarafından ödenecek. Yani köprü, sahibi şirkete trilyonlar kazandıracak.
Telefonlar kulaktan düşmedi
Türkiye'de geçen yıl aboneler, 233,9 milyar dakika telefon görüşmesi yaptı, 100,7 milyar kısa mesaj attı. 2015 yılında sabit trafik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 19,2 azalarak 11,3 milyar dakika olarak gerçekleşti. Mobil işletmecilerin toplam gelirleri ise 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 23,5 artarak 23,5 milyar liraya yükseldi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, toplam trafik miktarı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 233,9 milyar dakikaya ulaşırken, bu trafiğin yüzde 95'ini mobil trafik oluşturdu.
Toplam konuşma trafiğinin dağılımına bakıldığında yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken, sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü. 2015'te sabit trafik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 19,2 azalarak 11,3 milyar dakika olarak gerçekleşti.
İlişkilerin normalleşmesini bekliyor
Rus haber ajansı RIA Novosti'de yer alan habere göre, Gazprom Yönetim Kurulu Üyesi Oleg Aksyutin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin, 'Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesini bekliyoruz. İlişkilerin normalleşmesi sonrasında iki ülke arasında hükümetler arası anlaşmanın imzalanmasıyla süreç netleşecektir' ifadesini kullandı.
Projenin, Gazprom'un Avrupa piyasasındaki konumunu güçlendireceğine işaret eden Aksyutin, 'Bu projeyle doğalgaz taşıma risklerini bertaraf ederek Rus gazına olan güveni arttırabiliriz' değerlendirmesinde bulundu.
Cari açığa çözüm arıyor
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye'deki odalar içinde ilk offset komisyonunun ATO'da kurulduğunu belirterek, 'Offset son derece önemli bir konu. Kamu alımlarında devletimizden istediğimiz bir anlaşma yaparken mutlak şekilde offset'in konulmasıdır' dedi. 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayesinde ATO Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu ve OSTİM öncülüğünde düzenlenecek Kamu Alımlarında Sanayi İşbirliği Programının Etkinleştirilmesi Konferansı'nın hazırlık çalıştayları ATO'da yapıldı.
ATO Başkanı Bezci, çalıştayda yaptığı konuşmada, yerli üretimin önemine işaret ederek, yerli üretimin teşvik edilmesi için kamu alımlarında anlaşmalara offset şartının konulması gerektiğini vurguladı. OSTİM'deki firmaların başarılarına dikkati çeken Bezci, 'OSTİM, Ankara'nın lokomotifi... OSTİM'in yapamayacağı iş yok. Uçakların yedek parçalarını yapıyorlar. Hızlı trene parçalar üretiyorlar. ATO olarak OSTİM'e çok değer veriyoruz' dedi.
4. kez bir araya geliyor
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ETÜDER'in, CNR Holding ile beraber bu yıl 4.'sünü gerçekleştireceği Ev Dışı Tüketim Fuarı (EDT EXPO), 23-26 Mart 2016 tarihleri arasında, CNR EXPO'da gerçekleştirilecek.
Fuarda profesyonel mutfak şefleri ve gastronomi bölümü öğrencilerinin takımlar halinde katılacağı GastrobosphorusPatisserie, LocalChef ve Üniversiteli Şefler Yarışıyor adlı üç ayrı yarışma gerçekleştirilecek. 
4. kez düzenlenen Gastrobosphorus Pastacılık Yarışması'nda katılımcılar Anadolu coğrafyasındaki lokal ürünleri uluslararası pastacılık sektöründe kullanılan malzemelerle harmanlayarak pasta, pralin çikolata, çikolata heykel ve unlu mamuller alanlarında yarışacak. 
Coğrafi işaretli ürünleri desteklemek ve Türk ürünlerini dünya pazarlarına açmak için düzenlenen LocalChef yarışmasında profesyonel mutfak şefleri, başlangıç, ana yemek ve tatlı kategorilerinde yarışacak.
Şirket sayısında büyük artış
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şubat ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. 
Buna göre, şubatta kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,56 artarak 6 bin 300 oldu. 
Kapanan şirket sayısı ise yüzde 21,9 azaldı ve 781 olarak gerçekleşti.
Rönesans İnşaat, Rusya'daki Sheremetyevo Havalimanı inşaatı ihalesini kazandıklarına dair çıkan haberleri doğrulamadı. 
Şirket tarafından yapılan açıklamada, ihalenin henüz sonuçlanmadığı belirtildi.
Meriç Uluşahin'in istifasıyla boşalan ABank Genel Müdürlük koltuğuna vekâleten Müge Öner oturdu. Öner, bankada Mali Kontrol ve Planlamadan sorumlu Baş Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenmişti.
Büyük yatırım yapıldı
Geçen yıl, 4,5G yetkilendirmelerinin de etkisiyle mobil yatırımlar bakımından yaklaşık 14,7 milyar lira ile en fazla yatırım yapılan yıl oldu. 4,5G ihale bedellerinin de etkisiyle Turkcell'in yatırımları yüzde 398, Vodafone'nun yatırımları yüzde 308,6 ve Avea'nın yatırımları yüzde 425,8 arttı.
Türk Telekom ve Nokia, 4.5G baz istasyonlarına 'Made in Turkey' damgası vuracak bir iş birliğine imza attı. 
Nokia, Türkiye'de ilk kez baz istasyonlarının ana beyni olarak kabul edilen ve sinyal üreten 'baseband' ekipmanı üretecek.
Banka satın alacak 
Finans faaliyetlerini güçlendirmek isteyen Altınbaş Holding Türkiye'de banka arayışında .
Vakkas Altınbaş, Türkiye'de finans faaliyetlerini güçlendirmek istediklerini, bir banka arayışı içinde olduklarını belirtti 
2015'te cirosunu yüzde 15 oranında artıran Altınbaş Holding, bu yıl yatırımlarına hız vermiş durumda. 
Mücevherat, finans, enerji ve lojistik sektörlerinde 21 şirketin yanı sıra eğitimde Kemerburgaz Üniversitesi ile sosyal sorumluluk faaliyetini yürüten holding, bu yıl yatırımlarda ana faaliyet konuları olan enerji, mücevherat ve finansa ağırlık verecek. 
Bilgi Üniversitesi'ni anlatacak
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman 28 Mart Perşembe günü ekibiyle birlikte İzmir'e gelecek. Prof. Mehmet Durman, başta, özellikle İzmir ve Egeli öğrencilerin İstanbul'daki tercihi olan Bilgi Üniversitesi'nin hedefleri ve vizyonu olmak üzere Türkiye ve dünyada yükseköğretim sistemi hakkında görüşlerini paylaşacak.
***

DİP EKSPRES
Doğaltaş sektöründe ilk sırada yer alan İtalya, bu yıl kapılarını 22. kez açacak Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na (MARBLE 2016) 63 firma ile katılacak.
İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ICE) Müdürü Aniello Musella, İtalya'da mermer ve taş teknolojileri konusunda tüm ülkeyi temsil eden ve bünyesinde 310 şirketi barındıran İtalya Mermer Makineleri Üreticileri Konfederasyonu Başkanı Flavio Marabelli ile İzmir İtalya Konsolosu Luigi Lannuzzi'nin katılımıyla düzenlenecek, sektörel değerlendirmenin yapılacağı bir toplantı düzenledi.
Toplantı; 23 Mart 2016 Çarşamba günü 13.00-14.30 saatleri arasında Fuar İzmir, ICE Standı - Hol D - Numara 150'de yapılacak.