Heyecanlı ve renkli bir seçim öncesi yaşadık. Pazar akşamı, seçimlerde oy kullandıktan sonra vatandaşlık görevi olarak sandık başında seçim sonuçlarının değerlendirmesini izleyip hemen TV başında erken başlayan sonuçları izlemeye geçtik. Anadolu Ajansı çok hızlı bir şekilde seçmen sayısı ve geçerli oya bakmadan sandık bazında hızla sonuçları açıklamaya başladı. Saat 21:30'da henüz YSK sonuçları internet sitesinde belirtilmeden sonuçları açıklayan AA, sonrası CB Sn. R.T. Erdoğan'ın TV'de seçimi kazandıklarını açıklaması, kutlama için milletin sokaklara dökülmesi, zaten geri kalan sonuçları anlamsız kıldı. Muhalefet liderlerinden bekle bekle bir açıklama da gelmeyince muhalefet seçmeninin sinirleri iyice gerildi. Gece geç saatte CHP sözcüsü sonuçları kabul ettiklerini ifade eden cılız bir açıklama yaptı. YSK sitesine veri girişinin durduğu, Adil Seçim internet sitesinin çöktüğü, liderlerin derin sessizliğe gömüldüğü saatler hep soru işareti olarak kalacak.

***
Bu seçimde her ne kadar iktidarını sürdürse de AK Parti'nin oy oranında önceki seçimlere göre düşüş var. Seçimin kazananı ise sürpriz şekilde MHP oldu. Kamuoyu araştırmacıları % 4-5 şans verirken, % 11'lik oylarının nereden geldiği henüz anlaşılamayan bir sonuç, MHP'yi Cumhur ittifakının kilit partisi konumuna getirdi. Seçimin bir diğer kazananı da HDP oldu, aldığı oy oranı ile 3. parti konumunu pekiştirdi. Sn. Muharrem İnce'nin de hakkını teslim etmek gerekiyor. Partisinden 8 puan daha yüksek oy alarak, bu seçimin kazananları arasında sayılacak bir başarı elde etti.
***
CHP, kemik oyunu da alamadı, artık bu lideri ile daha ileri gidemeyeceği anlaşılıyor. Seçim gecesi hiç sesi çıkmayanlar arasında yer alan Sn. Kılıçdaroğlu, artık o koltuğu daha fazla işgal etmemeli, lider kimliğini ortaya koyan Sn. İnce'nin hakkını teslim etmelidir. Parti içinde ve dışındaki politikaları kendi seçmenine güven vermiyor. Daha önce Ekmek için Ekmelettin falsosundan sonra, eğer Meral hanım basiret göstermeseydi, partisinden bir aday çıkartmayıp Sn. Gül'ü ortak aday göstermekte bir beis taşımayacaktı. Kendisinin sözüyle "istifa gibi onurlu bir müessese" olduğunu hatırlatmak lazım. Burada görev CHP'lilere düşüyor.
***
Sağda bir umut olarak gösterilen Sn. Akşener, partisinin aldığından düşük bir oy alarak başarısızlar listesine yazıldı. Demek ki sağın boşluğu henüz dolmadı. Bu arada Sn. Karamollaoğlu'nun meclise girebilme başarısını söylemeden edemeyeceğim. Ama Sn. Perinçek'in CB adayı olabilmek için 100 bin oy aldığı halde, neden bu seçimde aşağılarda kaldığını sorması bende bir gülümseme yaratıyor. CHP'nin çağrısı ile adaylık için CHP seçmeninden dilekçe toplayıp, sonra CHP'yi yerden yere vurduğunu unutmuş anlaşılan.
***
AK Parti seçimi birinci tamamlasa da meclisteki sayısı salt çoğunluk sağlamıyor, MHP'nin desteğine ve kilit durumuna muhtaç görünüyor. Artık devletin yönetim şekli de fiilen değişti. Önümüzdeki günler nelere gebe, yaşayarak göreceğiz. Elde dev gibi sorunlar var. Umalım yeni yönetim şeklinin ilk başkanı Sn. Erdoğan, 81 milyonu kucaklayan bir tavır sergiler, sorunlara herkese eşit mesafede çözümler üretir. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.