Ankara'nın taşına bak, gözlerimin yaşına bak... Hatırlayanınız var mı bu marşı? Bugün yazımı hazırlıyorum, yazıyorum içim içime sığmayarak. Cumhuriyetimizin 95.nci yılını kutluyoruz. Bu konuda destanlar yazılmış bir süreçten sonra köşemde böyle şanlı bir tarih ve kutlama için günlerce yazabilirim de bir yazı çok zor. Ara sıra kullandım, 1993'te Venedik'te ISPN Akademisi'nde "Kültürler arasında bir köprü Anadolu"yu anlatırken verdiğim her bilgide, her slaytta hissettiğim büyük hayranlıkla Venedik'ten Türkiye'ye âşık döndüm. Geçen ay Sagalasos'da "Tarih Türklerle Başlar" konferansımdan sonra da bu aşk karasevdaya dönüştü. Bugün bu duygularla 95 yaşının Cumhuriyetimin bana ne ifade ettiğini anlıyorsunuz değil mi? Hele okumanın bilgi edinmenin, dinlemenin neler kazandırdığını keşfettiğimden bu yana, ki bunu da Haber Ekspres'te yazmaya, Aydın Bilgin ve sevgili kardeşim Hanzade Özbaş'ın bu konuda bana güvenlerine, yol açmalarına borçluyum.  

***
Bu yılda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çok daha büyük coşku ve kalabalıklarla kutlandı. Gün pırıl pırıl olsa da gündemin parçalı bulutlu olması ana gündemin parlaklığını kaybettirmedi. Çünkü bizim kutlamalarımızın adresi Ankara idi. Anıtkabir, Birinci Meclis T.B.M.M. Yılmaz Özdil'in köşesinde yazdığı gibi Ankara'nın başkent seçimi Atatürk'ün bilinçli bir seçimidir ve hepimizin kalbinin attığı şehir " Ankara"dır. Bu asla değişmeyecek.
***
Sagalassos'taki konferansımda tarih yazının icadı ile başladıysa, rahmetli Kazım Mirşan'ın tezleri ve rahmetli Servet Somuncuoğlu'nun bu tezleri resimlerle belgelemeleri üzerinden yola çıkarak yazıyı 16.000 yıl önce Türklerin bulduğunu anlatmıştım. Prof. Fritz Neumark şöyle diyor : "Sizler farkında değilsiniz ama, Avrupalılar şu gerçeğin farkındadırlar: Tarihten Türkler çıkarılırsa ortada tarih kalmaz". Atatürk Anadolu'nun 7000 yıllık Türk vatanı olduğunun farkındaydı.1930'da şöyle demişti: "Bu memleket tarihte Türk'tü, o halde Türk'tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır." Dünyanın en köklü milletlerinden olan Türkler gerek devlet yönetme biçimleri gerek de sosyal ve kültürel anlamda dünya tarihine yön verecek büyük atılımlar içerisinde olmuştur. Kültürün maddi unsurlarından olan yapı taşları Türk kültür ve medeniyetinin tarihsel serüvenlerini günümüze taşımışlardır. Köklü Türk tarihinde dünyaya yön veren pek çok lider bulmak mümkündür. Bu liderleri yaptığı işlerle anıtlaştırmak için kurgan denilen Türklere özgü mezarlar mevcut olmuştur. Kurganlarda liderin hayat hikâyelerini bulmak mümkündür. Bir liderin hayatta en çok değer verdiği eşyaları, yaptığı savaşları simgeleyen yapıtları ve milletine verdiği mesajları kurganlarda bulmak mümkündür. Bu nedenle de Türklerin ölümsüz lideri Atatürk'ün anıt kabri kurgan mantığına göre inşa edilmiştir. Atatürk'ün mirasının iş bankasındaki hisseleri aracılığıyla Türk Dil ve Tarih kurumlarına bağışlanmış olmasının temelinde bizim tarihimizin araştırılması içindi.
***
Atatürk'ümüzün dediği gibi "Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır". 95'inci yaş dönümüz kutlu ve mutlu olsun. Torunlarımızın kutlayacağı 195'nci yıllarına ve ötelere "Ne mutlu Türk'üm diyene!"