Hemen herkes takip ettiği için enim gündemimde yoktu.
Hatta açılışından önce EBSO başta olmak üzere bir çok kuruluş ve kanaaat önderi ile aklı başında kişiler, Gaziemir'deki FUAR İzmir'in önemini vurgulayan açıklamalar yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Fuar İzmir 21. Marble Mermer Fuarı ile kapılarını açtı.
Ve bu önemli açılışta İzmir Valisi Mustafa Toprak yoktu.
Neymiş efendim, bir başka programı varmış.
Kabul edilebilecek bir mazeret değil.
Katılımcılar da Valiyi yuhlamış...
Bu da kabul edilebilecek bir olay değil.
Ancak artık ipler iyice koptu.
Bu nedenle, özellikle seçim öncesinde artık İzmir'e yeni bir vali gelmesi kaçınılmaz oldu.
Çünkü tartışmalar, yuhlamalar, karşılıklı suçlamalar İzmir'e ve bölgeye yarar değil zarar getiriyor.
Bakan mı yapılır, müsteşar mı, büyükelçi mi bilemiyorum.
Bildiğim bu sorunun, kangren olan yaranın tedavi edilmesi.
Anlayamadığım ise; AKP'li belediye başkanlarının törenden ayrılması.

Enflasyon yüzdesi!

Faizlerin belirlenmesinde enflasyonun en önemli etken olduğuna işaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, '2015 sonunda Türkiye'nin ortalama enflasyonu yüzde 5,5'ler seviyesine gelecek' dedi.
Zeybekci, ülkenin cari açığında ciddi bir iyileşme olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4'ler seviyesinde bir cari açık vereceğini, bu rakamın sürdürülebilir olacağını belirtti.
Yılsonundaki enflasyon ve cari açığın bugünden satın alınması gerektiğine işaret eden Zeybekci, 'Türkiye'nin faiz konusunda daha cesur adımlar atabileceğini öngörüyoruz. Fed'in parasal daralma ve faiz konusundaki adımları Türkiye'yi diğer ülkeler kadar etkilemeyecek. Türkiye AB'den çok daha fazla etkilenecektir. AB, parasal genişlemeye devam edeceğini, faizle ilgili de artışa gitmeyeceğini belirtti. Türkiye, AB'nin kararları ve kararlılığından pozitif etkilenecek, bu Fed kararlarını nötralize edecek' ifadelerini kullandı.
Zeybekci, faiz konusunda Merkez Bankası ile aynı doğrulara sahip olduklarını ama farklı görüşleri benimsediklerini dile getirdi.

Siyasi istikrar konusunda söylediği


Bakan Zeybekci, Türkiye'nin siyasi istikrarının stabil olduğunu söyledi.
Bu konuda herhangi bir endişe olmadığını vurgulayan Zeybekci, anketlerin de bu düşünceyi teyit ettiğini ifade etti.
Zeybekci, yakın gelecekte vatandaşların bir iktidar değişikliği öngörmediğini de dile getirdi.

O hisseler yükseliyor


Ancak aynı gün; Gülen Cemaati'ne yakın şirket hisselerinde AKP'liler arasındaki tartışmadan sonra başlayan yükseliş devam etti
Önceki gün ilk seansta İpek Doğal Eneri hisseleri yüzde 6.01 yükselişle 1.94 liradan, Koza Madencilik (KOZAA) yüzde 6.18 değer artışıyla 1.89'dan ve Koza Altın hisseleri ise yüzde 2.30 artışla 26.70 liradan kapanış yaptı
Gülen Cemaati'ne yakın olduğu kabul edilen ve Gözaltı Pazarı'nda sadece ikinci seansta işlem gören Bank Asya hisselerinin yanı sıra yine cemaate yakın olan şirketlerden Koza-İpek Grubu hisselerinde dün ikinci seansta sert yükselişler yaşamıştı.
Koza Madencilik günü yüzde 13.37 artış ve 1.78 lira ile tavandan, Koza Altın yüzde 4.40 artışla 26.10 liradan, İpek Enerji yüzde 12.26 artış ve 1.83 lira ile tavandan ve Bank Asya ise yüzde 10.16 artış ile 0.65 liradan tamamlamıştı.
Önceki gün ilk seansta da devam eden yükselişten sonra İpek-Koza Grubu hisseleri ilk seansa oranla ikinci seansta daha yatay hareket etmeye başladı. İkinci seansın ilk 1 saatinde İpek Doğal Enerji hisseleri en yüksek 2.11 lirayı, Koza Madencilik hisseleri en yüksek 2.00 lirayı ve Koza Altın hisseleri ise en yüksek 26.70 lirayı gördü.
Hisselerin ikinci seanstaki tavan fiyatları (bu seansta görebilecekleri en yüksek fiyat) ise şöyle;
İpek Doğal Enerji : 2.12 TL, Koza Madencilik: 2.06 TL, Koza Altın : 29.50 TL, Bank Asya : 0.72 TL.

Yükseliş AKP'deki kavgadan mı?

Hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki gerginlikte önemli ölçüde değer kaybeden hisselerde sert yükselişin nedenleri uzmanlar tarafından araştırıldı.
Hisselerdeki yükselişle ilgili somut bir durum olmamasına rağmen, piyasada 3 farklı nedene dayandırılıyor.
TMSF'nin Bank Asya yönetimine BDDK'nın kararı ile el koymasına neden olan, ortaklar hakkında gerekli bilgilere ulaştığı ve yönetimin devri aşamasına gelindiği,
Hükümet ile Cumhurbaşkanı arasında geçen hafta ortasından itibaren belirginleşen gerginlik ile son anketlerde iktidarın oy oranlarının düşmesinin yarattığı havanın, AKP'nin ile Gülen Cemaati'ne karşı mücadelesinde elini zayıflatacağı,
Ve, İpek-Koza Grubu'nun son dönemde yabancı ortaklıklar ile hem yurtiçi hem de yurtdışında yeni projelere başlamış olması.

Fitch'ten seçim sonrası uyarısı


Derecelendirme kuruluşu Fitch, seçim sonrasında yüksek büyüme yanlısı bir ekibin yönetime geçmesinin risk yaratabileceğini açıkladı
Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak teyit eden kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 'Seçimler sonrası ekonomi yönetiminde değişim olursa, bu ekibin ne kadar ekonomik büyüme yanlısı olacağı önemli, yüksek büyüme yanlısı bir ekip risk yaratabilir' açıklamasını yaptı.
Fitch Ratings, yaptığı açıklamada Türkiye'nin kredi notlarını ve görünümünü teyit etmesinin ardından bugün Türkiye'nin ve Türk bankalarının kredi notlarının ve görünümlerinin değerlendirileceği bir telekonferan düzenleyeceğini duyurmuştu.
Telekonferansa Fitch ülke kredi notları bölümü başkanı James McCormack, Fitch'in ülke kredi notları bölümü kıdemli direktörü Paul Rawkins ve Fitch'in bankacılık ekibi kıdemli direktörü Janine Dow katıldı.

Forum Bornova'dan destek


Forum Bornova, 28 Mart Cumartesi akşamı ışıklarını bir saat süreyle azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelede toplumsal bilince katkıda bulunmayı amaçlayan 'Dünya Saati' etkinliğine destek verecek.
Forum Bornova, ilk kez 2007 yılında gerçekleşen ve iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan 'Dünya Saati' etkinliğine her yıl olduğu gibi 2015'te de destek verecek.
Forum Bornova, etkinlik kapsamında 28 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 arasında ışıklarını 1 saat süreyle azaltacak.
WWF tarafından dünya çapında iklim değişikliğini hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla her yıl uygulanan 'Dünya Saati' etkinliğine geçtiğimiz yıl Türkiye'den 400'ün üzerinde kurum katılmıştı.
26 kentte valilikler ve belediyeler; aralarında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Dolmabahçe ve Topkapı saraylarının da bulunduğu 17 anıtsal ve tarihi yapının yanı sıra 6 cami de ışıklarını kapatarak kampanyaya katılmış ve bu sembolik uygulamanın sürdürülebilir gelecek için büyük bir fark yaratılabileceğinin altını çizmişti.

***

DİP EKSPRES

Polisan'dan lojistik merkez


Türk boya sektörünün öncü isimlerinden Polisan Boya, İzmir'de Ege Bölge Müdürlüğü ve Lojistik Merkezi açıyor. Polisan Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Polisan Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Ertuğrul Bitlis, Ahmet Faik Bitlis, Fatma Nilgün Kasrat, Fırat Yemeniciler ile Polisan CEO'su Erol Mizrahi'nin katılımıyla 26 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilecek açılış, Cumhuriyet Mahallesi, Çanakkale Asfaltı No: 80 Koyundere - Menemen / İzmir adresinde, saat 14.00'de gerçekleştirilecek.