İspanya'da başkent Madrid'in ardından en çok turist alan ikinci kent olan Barcelona'da şehir merkezinde yeni bir otel açılmasına yasak getirildi.
Barcelona Belediye Meclisi, 'Turistik Konaklama İçin Özel Şehirleşme Planı' adı altında kabul ettiği bir kararla, son yıllarda hızla ve kontrolsüzce büyüdüğü belirtilen turistik yapılanmanın önüne geçebilmek için bazı önlemler aldı.
Barcelona'yı dört ayrı bölgeye ayrılan plan gereğince, birinci bölge olarak gösterilen kent merkezinde yeni bir otel veya turistik konaklama yeri açılması yasaklanırken, burada mevcut olan otellerin de kapasitelerini daha büyütemeyecekleri açıklandı.
Plana göre, kent merkezine yakın olan ikinci bölgede sadece bir otelin kapatılması halinde yerine yeni bir otelin açılması hakkı tanındı.
Planda, kentin dışı sayılabilecek üçüncü ve dördüncü bölgelerde ise otel ve turistik konaklama yerlerinin açılabilmesi için daha esnek koşullara yer verildi.

Tasarım ön planda

23. Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda tasarım ön plana çıkıyor. Uluslararası Taş Kongresi'nin teması 'Taş ve Sanatsal Üretim', konsepti ise 'Afrodisias.'
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek Uluslararası Taş Kongresi'nde tasarımın da yer alacağı ve ön plana çıkarılacağını belirten İZFAŞ yetkilileri, mimar ve jeoloji mühendislerinin katkılarının önemli olduğunu dile getirdi.
Kongrede, uzmanlar; taş üretimi, işlenmesi, mimari ve sanatsal üretimde kullanımına ilişkin bilgilendirmede bulunacak.
Kongre kapsamında düzenlenen 'Genç Yaratıcı Fikirler Platformu' ile sektörde profesyonel olarak yer almayan; tasarım, peyzaj, endüstriyel tasarım ve mimari alanlarında üniversitelerin lisans ve ön lisans bölümlerinden mezun olmuş veya halen okuyan tasarımcılara fikirlerini gerçekleştirme imkanı yaratılacak.

Yetenek savaşlarında fark yaratıyor

Türkiye'de ilk kez insan kaynakları alanında hizmet veren 'iç iletişim ajansı' kuruldu.
ABD ve Avrupa ülkelerinde şirketler uzun yıllardır insan kaynakları iç iletişim ajanslarından aldıkları hizmetleri ile başarılarını pekiştirdikleri biliniyor.
Şirketler çalışanları ile kurdukları iç iletişimde, çalışanlarının zihninde şirketin amaç ve hedeflerini canlı tutmayı hedefliyor.
Böylelikle her kademedeki tüm çalışanlarının aynı kalite ve hizmet standartlarını sürdürmelerini sağlıyorlar.
İnsan kaynakları alanında uzun yıllardır başarılı çalışmalara imza atan Mehmet Onur'un kurduğu Terfi İç İletişim Ajansı, Türkiye'nin önde gelen markalarına hizmet vermeye başladı.

Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Eğitimi DEPARK'ta

Teknoloji Geliştirme Bölge Şirketleri ve Yönetici Şirketler için vergi ve muhasebe uygulamalarına ilişkin olan eğitim, mevzuatların yazım süreçlerinde yer alan Cem Arslan tarafından gerçekleştirilecek.
Eğitim tarihi 2016 yılı için son düzeltmelere imkan verecek nitelikte seçilerek 03.02.2016 Cuma günü olarak belirlendi.
Tam gün sürecek eğitimde Cem Arslan'ın aynı adı taşıyan kitabı katılımcılar ile paylaşılacak.

OTOKOÇ'un ciro hedefi 6,2 milyar TL

Dijital dönüşüm ve inovasyon projeleri ile geleceği hazırlayan Otokoç Otomotiv, 2016 yılını 5,3 milyar TL ciro ile kapattı. 2017 yılında %16 artışla 6,2 milyar TL ciro hedefliyor.
Sabancı Holding Sanayi Grubu, 2016 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre Brisa, Kordsa, Akçansa, Temsa, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar, Çimsa ve Yünsa olmak üzere 8 sanayi şirketinde 18.000 çalışanı ile 8,3 milyar TL ciro elde etti ve 780 milyon TL net kara ulaştı.
Sanayi grubu şirketlerinde 2017'de 1,5 milyar TL yatırım yapmayı planlayan Sabancı Holding, ihracata odaklanacak.


Kapasite kullanımı düştü

2017 yılı Ocak ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleşti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, '2017'yi istihdam açısından 2016'dan çok daha iyi bir noktaya getireceğiz' açıklamasında bulunurken emeklilere promosyonun mart ayında verileceğini ifade etti.
İran aleyhine açtığı tahkim davasını kazanan Türkiye doğalgazda yüzde 13.3'lük indirim sağladı.
Enerji Bakanı Berat Albayrak, İran'ın ödeyeceği 1.9 milyar doların gaz fiyatında mahsuplaşma yoluyla alınacağını söyledi.

BESİAD'ın ev sahipliğinde

Türkiye'de ilk kez Karşıyaka'da başlatılan ve 5 yıldır her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Karşıyaka protokolü buluşmalarının 2017 yılındaki ilk toplantısı İzmir Vilayetler Evi'nde yapıldı.
Bostanlı Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği'nin (BESİAD) ev sahipliğindeki yılın ilk aylık toplantısında Karşıyaka'da yapılacak çalışmalar ele alındı.
Toplantıda konuşan Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Karşıyaka'nın kendisinde özel bir yeri ve önemi olduğunu belirterek, "Karşıyaka için gece gündüz demeden çalışmak bizleri yormaz. Karşıyaka bunu fazlası ile hak ediyor" dedi.
BESİAD Başkanı Ali Akdaş ise, BESİAD olarak Karşıyakalı yöneticiler ile bir araya gelmekten mutlu olduklarını ifade etti.

İŞKUR, 'Milli Seferberlik' çalışmalarını başlattı

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü'nün ev sahipliği yaptığı yılın ilk İl İstihdam Mesleki ve Eğitim Kurulu Toplantısı'na, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' Programı damga vurdu
2017 yılı 1'inci Olağan İzmir İl İstihdam Mesleki ve Eğitim Kurulu Toplantısı (İİMEK), Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nde (İŞKUR İzmir) Vali Yardımcısı Fatih Damatlar'ın başkanlığında, ildeki kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda açılış sunumunu gerçekleştiren İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' Programı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Karekodlu çek 1 milyonu aştı

Karekodlu çek kullanılmaya başlanılmasından bu yana bu çeki kullanan hesap sahibi sayısı 100 bine yaklaştı.
Şu an çek hesabı sahiplerinin elinde ise 1 milyon 214 bin 836 adet karekodlu çek bulunuyor.
Çeke olan güvenin azalmasının ardından harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Karekodlu Çek Uygulamasını zorunlu hale getirdi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, söz konusu uygulamanın vatandaşların mağdur olmaması ve Türkiye'de ticaretin daha güvenilir bir ortamda yapılması adına hayata geçirildiğini ifade etti.
Uygulamanın 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale geldiğini hatırlatan Tüfenkci, bankaların bu tarihten sonra tüm müşterilerine çeklerini karekodlu şekilde verdiklerini belirtti.

Organik çaya rağbet

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik çayın ülkemizde giderek önem kazandığını bildirerek, '2010-2015 döneminde organik çay alanlarımız 10,2 kat artarak, 3 bin 555 dekardan 36 bin 133 dekara çıktı.
Geçiş süreci de dahil olmak üzere organik tarım metoduyla üretilen yaş çay miktarımız ise 34 bin 483 tona ulaştı.
Ülkemizdeki çayın yüzde 2,6'sını organik yetiştiricilikle üretilen çaylar oluşturdu' dedi.

***

DİP EKSPRES

Ekonomik gündem değerlenecek


Ege Bölgesi Sanayi Odası Ocak ayı olağan meclis toplantısı, 30 Ocak 2017 Pazartesi günü saat 16.00'da gerçekleştirilecek.
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Meclis Üyesi sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıda, İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de tahkim merkezinin yapısı, işleyişi, ticari anlaşmazlıkların çözümünde üstlendiği rol hakkında bilgiler verecek.