Bizi gururlandıran bir konuyu ele almak istiyorum; ASELSAN'ı...
ASELSAN 6,5 milyar dolarlık sipariş aldı, bunu paylaşmak istiyorum. ASELSAN, 2017'de yurt içi ve dışından gelen talepleri karşılamak için 29 sözleşme imzaladı. Teslimatları 2023 yılına kadar yayılan siparişler, 3 farklı para biriminde yapıldı.
Savunma elektroniğine yönelik bilgi birikimini Türkiye'nin güvenlik, ulaşım, enerji, otomasyon ve sağlık teknolojilerindeki ihtiyaçlarını karşılamak için kullanan ASELSAN, 2017'de yurt içinde ve dışında bir dizi projede sorumluluk üstlendi.
Şirket, imzaladığı sözleşmeler kapsamında, elektronik teknolojileri ve sistem entegrasyonu alanında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) başta olmak üzere yurt içi ve dışındaki müşterilerine katma değeri yüksek, yenilikçi, güvenilir ürün ve çözümler sundu.
ASELSAN, bu doğrultuda 2017'de yurt içinden ve dışından gelen talepleri karşılamak üzere 29 sözleşme imzaladı. Teslimatları 2023 yılına kadar yayılan siparişler, 3 farklı para biriminde yapıldı. ASELSAN'ın aldığı siparişlerin ekonomik karşılığı 2 milyar 143 milyon 272 bin 835 lira, 528 milyon 516 bin 730 dolar, 521 milyon 133 bin 672 euro olarak dağılım gösterdi. Merkez Bankasının yıl sonundaki döviz kurları dikkate alındığında şirketin yaptığı sözleşmelerin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 6.5 milyar lirayı buldu.
ASELSAN, 2015'te 3.9 milyar lira, 2016'da 9.5 milyar lira tutarında yeni sipariş almıştı. Şirket, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ATAK Programı ve helikopter platformlarının ihtiyaçları, TSK'nın elektronik harp sistemleri ihtiyacı, M60T tanklarının modernizasyonu, füze ikaz sistemleri (MWS-TU) tedariki, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi, TSK çok bantlı sayısal müşterek telsiz tedariki, kısa menzilli/alçak irtifa bir savunma sistemi için sözleşme imzaladı. Bunları yazmamın nedeni, dostlarımız sevinsin, başta PKK olmak üzere tüm düşmanlarımız iyice düşünsün, diye...
 
Diğer firmalar da yararlanıyor

Bu arada ASELSAN yıl içinde Türkiye'de ve yurt dışında sayıları hızla artan yerli zırhlı kara araçlarını silah sistemleriyle donatmak için anlaşmalar yaptı. Şirket, BMC, Otokar ve Nurol Makine'dan SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, BMC'den ayrıca SARP-DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi siparişleri aldı. ASELSAN, Türkiye ve Avrupa Birliği Sınırlarının Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması için Mobil Gözetleme Araçları Tedariki Projesi ile ilk kez taktik tekerlekli zırhlı araç odaklı bir işte ana yüklenicilik görevini üstlendi. ASELSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile güdüm kiti, komando modernizasyonu elektro optik sistemleri tedariki; ROKETSAN ile UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi kızılötesi arayıcı başlık tedariki konularında anlaşmalar yaptı. Sanıyorum benim gibi okuyucularımız da bu bilgilendirmeden mutluluk duymuştur.

Şirketler maliyet düşürmeye yöneldi

Birçok sektöre eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Garanti Eğitim, sanayicinin en büyük sorunlarından birisi olan ara teknik eleman için kurslar düzenleyecek. Bu kurslarla bin kişiyi sanayicinin beğenisine sunacak. Dubai, Katar ve Suudi Arabistan'ı hedef pazar olarak gören firma Katar'da ofis açacak. Garanti Eğitim CEO'su Gürcan Akçay, Dijital ortamda çalışan MTM programı ile Türkiye'de ilk kez norm kadro analizi yaptıklarına dikkat çekti.
 
Maliye Bakanı açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  2015 yılında temsil ve tanıtma giderleri için merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinde toplam 251 milyon 870 bin TL ödenek öngörüldüğünü, ancak harcama tutarının 450milyon   349   bin   677   TL   olarak   gerçekleştiğini   belirterek,   yapılan   harcamalardaki   artışın   temel gerekçesinin, '2015 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde başta G-20Liderler Zirvesi, NATO Dışişleri Bakanlar toplantısı ve Çanakkale 100. Yıl Etkinlikleri olmak üzere düzenlenmiş olan zirve, toplantı ve etkinlikler' için yapılan harcamalar olduğunu aktardı.


DİP EKSPRES

Çok önemli üyelik kararı


Ekonomi Bakanlığı, ihracatçı birlikleri seçimleri ile ilgili olarak önemli bir düzenlemeye gitti. Buna göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde olduğu gibi artık ihracatçı birliklerinde de Genel Kurul'da oy kullanmak isteyen ihracatçı şirketler en az iki yıllık üye olmak ve minimum 5 bin dolar ihracat yapmak zorunda. Ayrıca Bakanlık birlik başkanlarının görev süresini de 8 yılla sınırlandırdı.