Asgari ücret zammı konusunda gelinen son duruma göre, işçiye verilecek artı 300 TL'nin 200 TL'si asgari geçim indiriminden geleceği açıklandı.
Hükümet, asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması kararının hemen peşinden, meslek dünyasını rahatlatmak için formüller üzerinde çalışıyor. Özel sektörün, 'Yükümüz alınmazsa işten çıkarmalar artar' uyarılarının hemen peşinden masaya yatırılan alternatifler arasında öne çıkanı, asgari geçim indiriminde artış. Böylece işverenler mühim bir vergi yükünden kurtulacak.

İşveren rahatlatılmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1300 liraya yükselmesiyle işverenin artacak maliyetinin nasıl karşılanacağı hakkında muhtelif alternatifler üzerinde durmaya başladı. İşverenin, asgari ücrette artan maliyetin bir kısmının devlete yüklenmesi talebi üzerine SGK işveren payı, işsizlik fonu payı ve asgari geçim indirimi formülleri gündeme geldi.
Kalkınma Bakanlığı, TÜİK ve Hazine Müsteşarlığı, yarınki toplantıya bu olasılıklar üzerinden hazırlanıyor.

Vergi avantajı da olacak

Asgari geçim indiriminde (AGİ) yapılacak bir ayarlama ile işverenin rahatlatılması öne çıkan seçenek. Buna göre Bakanlar Kurulu kararıyla AGİ yükseltilebilecek, asgari ücretlilere 200 lira AGİ verilebilecek. Bunun işveren açısından en önemli artısı, vergi yükünün mümkün olduğunca sabit tutulması olacak. İşveren, 1300 liraya çıkacak asgari ücretin 200 lirasının AGİ ile doldurulmasıyla bu bölümün vergi yükünden kurtulmuş olacak. Bu şekilde, 1300 liralık net asgari ücretin işverene maliyetinin 1800 lira yerine 1600 liraya çekilmesi planlanıyor.

Fon üzerinde duruluyor

İşsizlik Fonu payı üzerinden ise işverenlerin talebini karşılayacak bir fon yaratılamayacağı belirtiliyor. Yüzde 2 düzeyindeki İşveren İşsizlik Sigorta Fonu ödemesinin devlet tarafından yüklenmesinin, net ücretteki 300 liralık artışı telafi etmeyeceği belirtiliyor.

SGK payında indirime direnç

Asgari ücret artışının şirket kârlarını düşürmemesi için işveren örgütlerinin asıl isteği SGK işveren payının düşürülmesi yönünde. Türk-İş'in de sıcak baktığı bu formüle hükümet olumlu yaklaşmıyor. Yüzde 15.5'lik SGK işveren payının 1 puan düşürülmesi 1 milyar lira demek. Hükümet ayrıca sosyal sigorta sistemindeki açığın bu indirimle daha da büyüyeceği endişesi taşıyor. Bu üç formül de kamu ekonomisi üzerinde yük oluşturacak.

Özel sektör ile kamu dengesi

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 1273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1000 lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun 1273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Enflasyon ne olacak?

Asgari ücretin 1300 liraya çıkması ile enflasyonun 1.5 puan artacağı dile getiriliyor. İşverenler, zam yükü devlet tarafından üstlenilmezse toplu işten çıkarma olabileceğini söylüyor. Özel sektörün rekabet gücünü korunurken kamu maliyesinde de açık vermemek isteniyor.

FED faiz artırdı

ABD Merkez Bankası, 2006'dan bu yana ilk kez faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. FED Başkanı Yellen, kademeli bir artış hızı izleyeceklerini söyledi. Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi.
Kritik toplantının sonuç bildirisine göre, FED Başkanı Janet Yellen liderliğinde bir araya gelen FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı.
FED, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti.

İşsizlik sürecek

Öte yandan, FED'in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,9 ila 5,2 aralığından yüzde 5'e revize edilirken, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,5 ila 5,0 olarak belirlendi.
Yellen, bir gazetecinin kademeli artışın tam olarak ne anlama geldiği yönündeki sorusuna ise 'Kademeli ifadesi, mekanik değil iyi zamanlanmış bir faiz artış yolu izleyeceğimiz anlamına geliyor. Eşit zaman aralıklarına yayılmış ve eşit miktarda faiz artışları yapacağımız anlamına gelmiyor' yanıtını verdi.

11 bin 173 sözleşmeli sağlık personeli

Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli şekilde yürütülebilmesi amacıyla 11 bin 173 sözleşmeli sağlık personelinin istihdamına yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 2016 yılında Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Hudut ve Sahil Sağlık Genel Müdürlüğü ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nda istihdam edilmek üzere 11 bin 173 sözleşmeli personel alınacak.
Söz konusu kurumlarda 5 bin 238'i uzman olmak üzere 11 bin 92 tabip, 69 sağlık memuru, 5 hemşire, 3 ebe ve birer diş tabibi, diyetisyen, sağlık teknikeri ve psikolog istihdamı sağlanacak.

'Şap' açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, 'Şap hastalığı ile ilgili yeni tip virüs tespit edildi. Paniklik bir durum yok. Virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve illere sevk edildi' açıklamasını yaptı.
Hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında 1 haftada hayata geçirmeyi planladığı genç girişimcilere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile çiftçilere sera desteği sağlanmasına yönelik 4 kararname ve 1 yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Planını durdurdu

ING, HSBC Türkiye'yi satın alma planını durdurdu.
Konuya yakın kaynaklara göre Hollanda'nın en büyük bankası ING Group NV, HSBC Holding Plc'nin kar etmeyen Türkiye birimini almaya yönelik planından vazgeçti.
Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) üreticisi İzmirli Katmerciler ABD'li ağır ve zırhlı araç üreticisi Oshkosh ile işbirliği olanaklarını değerlendirmek üzere gizlilik sözleşmesi imzaladı.

İşsizlik eylülde yüzde 10,3 oldu

Ağustos ayında yüzde 10,1 oranında gerçekleşerek 5 ay sonra yeniden çift haneli rakama ulaşan işsizlik, yükseliş eğilimini sürdürerek eylülde yüzde 10,3 ile 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine 2016 yılı Ocak ayından itibaren seyyanen ayda 100 lira zam yapılmasını içeren düzenleme kabul edildi.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki çalışmaların durduğu yönündeki iddialara ilişkin, 'Hayır. Şu aşamaya kadar bize ulaşmış herhangi bir şey söz konusu değil' dedi.
517 şirketin katıldığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketler çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 11,7 zam yapacak.
Rusya'da kaybedilen hazır giyim pazarının bir bölümünü Afrika ile telafi etmeye çalışacaklarını söyleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, 'Kamerun'u Afrika'ya atlama taşı yapıp ihracatımızı 1.5 milyar dolara çıkaracağız' dedi.
Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk, kısa süre önce iptal edilen ve yeniden yapılacak Milli Piyango ihalesini yakından izlediklerini belirterek, 'Yeniden açılacak ihalede de yine en güçlü ve iddialı grup olacağız' dedi.

Koç'a Autobest'ten çifte ödül

Koç Grubu, Avrupa'nın en büyük uluslararası otomotiv ödülleri arasında gösterilen AUTOBEST'te iki ödüle layık görüldü. Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, Fiat Egea yılın en iyi otomobilini belirleyen AUTOBEST 2016'nın sahibi olurken, Koç Holding Otomotiv Grubu ise COMPANYBEST 2015 (En İyi Şirket) Ödülü'nü almaya hak kazandı.

***

DİP EKSPRES

Fuar'daki fırsatlar kaçmaz


26 yıldır başarı ile sürdürülen, 'Hediyelik Eşya Günleri' Gençiz Organizasyon yönetiminde Fuar'da, yani Kültürpark Fuar Alanı 2 nolu holde sürdürülüyor.
Ziyaret saatlerinin saat 11 ile akşam 22.00 saatleri arasında olduğu fuar ilk gün büyük bir yoğunluk yaşadı.
30 Aralık'a kadar sürecek 'Hediyelik Eşya Günleri'nde, her yaşa ve her keseye uygun hediyelik bulmak mümkün.
Bu arada Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle ilk kez düzenlenecek Yeni Yıl İndirim Günleri Bostanlı'da başlıyor. İndirim günleri 21 Aralık'a kadar sürecek.