'Clostridium tetani' adlı bakteri beyin ve omuriliğe etki eder. Çene kilitlenmesi, ense sertliği, yutma güçlüğü ve karın kaslarında sertleşme, kasılma, ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış bu bakterinin marifetleridir. Sıklıkla kas kasılmaları ve spazmlar oluşur ve dakikalarca devam eder, haftalarca sürer. Solunum yollarının spazmı, solunumu zorlaştırır. Kas kasılmaları o kadar kuvvetli olur ki, kasılma esnasında kemikler bile kırılır. Ve ölüm oranı oldukça yüksektir, hastaların %30'u hayatını kaybeder!

Yani tetanosun şakası yok. Aşısı şart! Türkiye'de tetanos aşısı (DTaP (difteri-tetanos-boğmaca kombinasyonu) ve Td (difteri-tetanos kombinasyonu)) şeklinde kombine aşılar içinde ya da tek tetanos toksoid aşısı bulunur. DTaP 6 yaşından sonra uygulanamaz. Diğerleri ise her yaşta uygulanabilir. Üç doz tetanos aşısı olan ve son 10 yıl içinde güçlendirme dozu yaptıranlar tetanozdan korunur. DBT aşısı bizdeki aşı programına göre 2, 4, 6, 15-18. Aylarda, ilköğretim 1. Sınıfta ve 8. sınıfta uygulanır. Bundan sonra 10 yılda bir dT aşısı şeklinde tekrarlamak gerekir. Yine son Td dozundan 10 yıldan uzun bir süre geçmişse, gebelikte 2-3. Trimesterde tetanos aşısı yapılır.

İşte geçen sene tetanos ve difteri içeren Td aşıları 8. sınıf öğrencilerine uygulanamadı. Ama yapılması lazım. 1998 doğumluların aşısı eksik. Bunlardan biri de benim yeğenim Deniz. SBS sınavını geçip liseye girme hakkı kazandı. Geçen hafta  yeğenim "Halacım, artık kayıt olurken aşı karnemizi görmek istiyorlar " dedi. Aile hekimine başvurarak eksik aşısını tamamladı ve liseye kayıt oldu.

Aşı işi ciddi. Eksik aşılarını ihmal etmeyen çocukların.