90'lı yılların başıydı. Yurtdışında Awesome John ismiyle bilinen Asım Can Gündüz, Türkiye'de Tatlı Sözlü (Cin Gibi) isimli albümüyle bir anda liste başı oldu. Özellikle albümde bir şarkı vardı ki cuma günü dolar karşısında eriyen Türk Lirası yıllar sonra bu albümü ve şarkıyı aklıma getirdi. Şarkının ismini albümü bilenlerin hemen anladığını tahmin ediyorum. Bilmeyenler için ise RTÜK endişesi sebebiyle paylaşmıyorum ama herhangi bir video oynatıcı sitede Asım Can Gündüz ismini girdiğinizde ilk şarkı olarak karşınıza çıkıyor. 90'lı yıllardaki bu şarkı enflasyon yüzde 70, milli takım 10 gol yemiş sözleri ile başlıyordu. Neyseki geçen zamanda enflasyon geriledi, milli takım dünya üçüncüsü olmayı başardı ama şarkının diğer dizelerindeki sözlerin geçerliliği bugün de sürüyor.

Papaz krizi, damat beyin yeni ekonomik önlem paketleri derken bir anda dolar 6.80 seviyelerini gördü. Yazının yazıldığı anlarda ise 6.44 olan dolara düşmüş gözüyle bakıyoruz. 24 Haziran seçim sürecinde Muharrem İnce, bu gidişat sürerse dolar 7.00 olur dediğinde açıkçası ben dahil birçok kişi durumu abarttığını düşünmüştük. Ama seçimlerden 2 ay geçmemiş olmasına rağmen dolar 7.00 sınırına dayanmış durumda. Belki benim dolarla işim yok diye düşünebilirsiniz ama ülke bir anda yüzde 40 değer yitirmiş oldu. Cuma günü bir günlük kayıp ise yüzde 22 seviyelerine ulaştı. Belki 1-2 hafta içerisinde çözümler üretilecek ve doların ateşi sönecek ama önümüzdeki günlerde kredi ödeme zamanı gelmiş birçok vatandaş büyük bir zararla ödemelerini gerçekleştirecek.

Doların 7.00 olması neden bu kadar önemli? Washington Post gazetesinde yayınlanan ve dünyanın önde gelen kredilendirme kurumlarından alınan bilgilerle hazırlanan bir ekonomik makalede doların Türk Lirası karşısında 7.10 seviyesine yükselmesi durumunda Türk bankalarının tüm rezervinin biteceği iddia ediliyor. Bu bir anlamda Türkiye'nin iflası demek. Ama bu iflas sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor. Ekonomik ve sosyal olarak tüm devletlerin birbirlerine bağlı olduğunu kabul edebiliriz ve bu bir dalga oluşturabilir. Burada şunu iyi düşünmek gerekir. Avrupa banka sisteminin ve Avro Bölgesi Türk iflasını nasıl karşılar? Türkiye'deki dış yatırımda en ağırlıklı yere sahip Almanya ve Alman şirketlerinin, banka sistemlerini Türkiye'deki maceradan biraz uzak tuttukları anlaşılıyor. Şu anda AB'nin devleri içinde Türkiye'ye en az kredi veren ülke Almanya. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIZ) verilerine göre, Türkiye'ye verilen krediler arasında İspanyol bankaları 80 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. Fransız bankaları 35 milyar, İtalyan bankaları da 18 milyar dolarlık kredi dağıtmış Türkiye'ye. Alman bankaları ise tedirgin ve dikkatli: 12,7 milyar dolarlık bir kredi kaptırmışlar Türk müşterilere. Eğer bu süreç iflas ile sonuçlanacak olursa bu bankaların ve onların oluşturacağı dalgalarda diğer kurumların da boğulması kaçınılmaz olacak.

Belki Yıldız Tilbe gibi rahat olmalıyız. Onun önerisi madem ki Türk parası basabiliyoruz, neden dolar basmayalım. Benim de bir önerim var. Hazır dolar 7'ye varmışken 10 olmasını bekleyip, TL'den bir sıfır daha atalım. O zaman  1 Dolar 1 TL'ye denk gelmiş olur ki maç yeniden başlamış olur. Şaka bir yana biraz nostalji, biraz tebessüm için bu yazıyı bitirdiğinizde Asım Can Gündüz'ün en meşhur şarkısını bir kez dinlemenizi öneririm.