İnsanoğlunun doğasında mutluluğu aramak var. Bu ortak amaca götüren kesin bir formül ise mevcut değil. Ne kadar paranız olursa olsun mutsuz olabildiğiniz gibi, ne kadar başarı kazanırsanız kazanın kendinizi değersiz hissedebilirsiniz. Çöplükte yiyecek arayan çocuğun gülüşü, mutluluğun resmi olabilirken, gün boyu işten kaytaran biri, günü lay lom içerisinde geçirirken gayet huzurlu ve eğleniyor görünebilir. Yapılan çalışmalarda ise mutluluğun kesin formülü sunulamasa da, mutluluğun en çok evlilik hayatındaki doyum ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Mutlu evlilikler mutlu insan olmak için en büyük temel. Mutsuz evlilikler ise depresyon kaynağı adeta.

Evlilik tercihleri de aslında bir anlamda hayatımızdaki mutluluğu belirliyor. Bir hekim olarak takip ettiğim bir hastamın tutumu bana bu yazıyı yazdırma dürtüsünü uyandırdı. Uzun yıllar mutsuzluk ve yaşamdan uzaklaşma yakınmaları olan danışanım yıllardır eşiyle bir evlilik hayatını paylaşmıyor. Eşi sıklıkla geceleri arkadaşları ile içmeye giderken, ona yalnızlık ve mutsuzluk kalıyor. Eşi eve geldiğinde ise ona hakaret ediyor, aşağılıyor. Bu adamın olumlu yönü evinin maddi ihtiyaçlarını ihmal etmemesi. Danışanım güzel bir evde günlerini genelde yalnızlıkla ve mutsuz geçiriyor. Ama bu hastamın en büyük sıkıntısı damadı. Fakir bir aileden gelen damat ile kızı lisede birbirlerini sevmeye başlıyorlar. Kızları ailenin bu evliliğe onay vermeyeceğini bildiği için eşiyle kaçarak evlenmeye karar veriyor. Sağlıklı dünya tatlısı bir kızları var. Danışanım damadına öfke içerisinde. Ona göre damadı tatlı diliyle kızını kandırıp hayatını mahvetmiş. Ama yine de danışanım yiğidi öldürüp hakkını veriyor. Damadının iyi bir baba, karısına karşı iyi bir koca olduğunun hakkını veriyor. Ama ona karşı öfkesinden vazgeçmiyor.

Son görüşmemizde danışanımın iki evliliğe dışardan bakmasını rica ettim. Maddi olanakları yüksek, zengin bir koca ile mutsuz ve aşağılanmalarla süren bir evliliği mi yaşamak yoksa maddi durumu sıkıntılı olsa da eşi tarafından sevgiyle sarmalanan, çocuğuna sahip çıkan bir babanın eşi mi olmak? Birçoğunuzun ikinci ihtimalin tercih edilmesi gerektiğini söylediğinizi duyar gibiyim. Ama danışanım yaşadığı tüm hayal kırıklıklarına rağmen kızının daha varlıklı biriyle evlenmiş olsa daha mutlu olacağını iddia etmekteydi.

İnsanoğlunun doğası ile dış dünyanın zorlamaları çatıştığı sürece mutlu olma şansı yok sanırım. O yüzden de mutluluk için ne kadar sayıda insan varsa o kadar çok formül var. Önemli olan kendimiz için doğru olacak formülü ayırt edebilmek.