İzmir'de son yıllarda hızlanan 3 stadyum projesi var. Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak Stadı.
Göztepe stadı, hukuki işlemler çabuk atlatıldığı için önümüzdeki sezona yetişecek gibi görünüyor. Projenin ilk gününden itibaren Başkan Mehmet Sepil'in kişisel çaba ve katkıları (maddi ve manevi) küçümsenmez.
Alsancak Stadı 2015 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Aslında en kolay ve en kısa zamanda yapılması gereken stadyum burasıydı. Yıllarca İzmir'in yükünü çekmiş olan bu tesis, ekonomik nedenlerden dolayı karınca hızıyla ilerledi. 15 bin kişi kapasiteli tesiste çatı montaj işlemi başladı. İki tribün ve idari binanın kaba inşaatı tamamlandı.

En mağdur Karşıyaka Stadı

Yıkımı tamamlandıktan sonra mahkeme kapılarında yavaşlatılan Karşıyaka Stadı için işler hiç de iyiye gitmedi. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından 2017 yılında temeli atılan ve 2018 Aralık ayında bitirilmesi planlanan Karşıyaka Stadı, bir adım bile kıpırdamadı.
Geçtiğimiz günlerde Yalı'daki projeyle ilgili uzun süre sonra ilk kez bir sorun çözüldü. İlçe Stadı'nın yerine yapılması planlanan, ihalesi açılan davalarla 2 kez iptal edilen yeni stadın temel aşamasında kalan inşaatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapı kayıt belgesi alınmasından sonra otopark alanı için de Tarım ve Orman Bakanlığı'yla anlaşmaya varıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Orman Bakanlığı'yla yaptığı anlaşmayla stat arazisinin bitişiğinde yer alan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün kullanımındaki yaklaşık 9 dönümlük alan, maç günleri ortak otopark olarak kullanılacak. Stat projesi bu anlaşmayla İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği'ne takılmayacak

Atatürk Stadı ilk kez konuşuldu

Aslında en baştan konuşulması gereken Atatürk Stadı'ydı. Son günlerde gündeme getiren ve seçim projesi içinde açıklayan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi adayı Nihat Zeybekci oldu.
Zeybekci'nin, '10 Numara İzmir' sloganı ile tanıttığı projeleri arasında yeni bir olimpiyat stadı da yer alıyor.
İzmir Atatürk Stadı'nın yerine dünyanın en modern olimpiyat stadının yapılacağının belirtildiği açıklamada, "Stadyum yerleşkesinde hem profesyonel hem de amatör sporcuların faydalanacağı bir sporcu Sağlık Eğitim ve Ölçme Merkezi kurulacak. Bu merkezle çocukların ve gençlerin hayatları boyunca doğru ve kaliteli spor sağlığı hizmeti alması sağlanacak" deniliyor. Projeye göre olimpiyat stadının içerisinde bulunacak yerleşkede olimpik standartlarda bir veledrom ve atletizm pisti hayata geçirilecek. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyacak bu pist, tüm atletizm branşlarının yanı sıra uluslararası spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapacak.

Bakan Suat Kılıç "Hayır" demişti

2011 yılında İzmir'e gelerek 3 tesis müjdesi veren o zamanın Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Atatürk Stadı'nın çim zemininde konuşmuş ve olimpiyat stadının yıkılması ve günün koşullarına göre yenilenmesi konusunda fikrini sormuştum. Kılıç, "Burada geçmiş yatıyor. Bu stadın yıkılması içinize siner mi" diye yanıt vererek, kesin bir dille "Hayır" demişti.
O zaman Suat Kılıç'a ne kadar katılmıyorsam, bugün de Nihat Zeybekci'ye o kadar katılıyorum.
Her anlamda ömrünü doldurmuş olan bir tesis, Atatürk Spor Kompleksi.
Altını üstünü, çevresini gezen gören, bilir. Her yerini adım adım gezen biri olarak ben iyi bilirim. 1. Lig maçlarının oynanması için "Alaşehir tımarı"ndan geçmiştir, o kadar. Mecburi olan barkod sistemi kurulmuş, maçın oynandığı ilk gün çalışmamıştır. Sadece çatısı onarılmış, hayati çıkış noktaları ve yeni kameralar eklenmiştir. 48 yılda koca stada yapılan budur.

Bu proje hiç unutulmamalı

Stad, Atatürk Spor Kompleksi'nin içindedir, sadece futbol maçlarının oynandığı tesistir ve "Olimpiyat Stadı" unvanı taşımaktadır. Çevresinde ve stadın altında tüm spor branşlarının yapıldığı salonlar mevcuttur. Ancak hepsi spor ömrünü doldurmuştur. Damı akar, koridorları akar, tuvaletlerinden yağmur suyu girer. Atletizm salon müsabakaları sırasında akan yerlere kova konduğunu görmüşümdür.
Kısa mesafe koşuların yapıldığı dönemlerde sporcular çarpmasın diye duvarlara minderler döşenmiştir. Çünkü evveli zamanda yapılmıştır.
Aslında daha çok örnek var. Olmaz öyle şey diyen, gidip gezsin. Tabii ki devletin tesisine girmenize izin verirlerse. Son olarak diyeceğim şudur.
Atatürk Spor Kompleksi'nin yıkılarak, yerine çağın şartlarına uygun bir tesisin yapılması en uygunudur. Olimpiyat Stadı unvanı korunarak. Sadece lisanslılara değil, herkese spor yapma imkanı sağlanarak. Veledromu ile.
Havuzu ile...
Stadı ile...
Atletizm pisti ile...
Rekreasyon alanları ile...
Orası bir hazine. Spor mabedi. 250 dönüm üzerinde bir yerleşke. Her türlü imkana sahip.
30 kişi çalıştırılarak, korunacak bir tesis değil. Yıkın ve yeniden bir mabet inşa edin.
Haklısınız Sayın Nihat Zeybekci...