Yalnız bizi değil tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir haberden söz edeyim:
Ukrayna ile Avrupa Birliği, Rusya'nın baskılarına rağmen ortaklık anlaşmasını eş zamanlı olarak onayladı. Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Parlamento'ya sunduğu Ortaklık Anlaşması, aynı dakikalarda Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda onaylandı. Ukrayna'da 355 milletvekilinin tamamı 'evet' oyu kullanırken, AP'deki oylamada, 535 'evet', 127 'hayır' ve 35 'çekimser' oyu çıktı.
Bu arada Ukrayna Parlamentosunun basına kapalı olarak gerçekleşen oturumunda, doğudaki ayrılıkçıların silahlarını teslim etmeleri ve rehineleri serbest bırakmaları durumunda, takip edilemeyeceği ve cezalandırılmayacağına ilişin yasa ile Luhanks ve Donetsk illerindeki bazı ilçelere özel statünün verilmesine ilişkin yasa da kabul edildi.
Herhalde bu imza töreni bizim bazı ihracatçılarımızın ve de sanayicilerimizin ellerini kavuşturmasına yol açmıştır. Çünkü AB'nin ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı birleşerek hareket etmeleri, Rusların yeni dış pazarlara açılmalarını sağladı. Bundan da en fazla bizim tarım kesimi yararlanıyor.

Türk şekeri Rusya'da

Türk şirketleri, Rusya'nın Avrupa ve ABD'ye uyguladığı kota sonrasında açığa çıkan 3.4 milyar dolarlık pazar için harekete geçti.
Bu amaçla, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Dünya Gıda Fuarı'na katılan Türk şirketleri, sadece şekerleme ürünlerinde 3.4 milyar dolarlık alım yapan Rusya pazarından pay almak için ürünlerini sergiledi. Fuarı değerlendiren İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Türk şirketlerinin Rusya pazarına ilgisinin arttığını, fuara katılan firma sayısının 26'dan 36'ya çıktığını belirterek, 'Orta Doğu'da yaşanan gerginlik, sektörün ihracatını negatif etkiledi. Bu pazarda kaybettiğimizi Rusya pazarında kapatabiliriz. Rusya'nın ABD ve Avrupa'ya uyguladığı ambargo, Türk şekerleme sektörü için fırsat olacaktır. Rusya hububatta yılda 4.5 milyar dolar, şekerleme ürünlerinde ise 3.4 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bunu değerlendirmeliyiz. Irak, Libya, Yemen gibi ülkelerde azalan ihracatımızı Rusya ile ikame edebiliriz' dedi.

Gıda enflasyonu ne olacak?

Rusya pazarının iç piyasayı etkileyeceği ve fiyatları körükleyeceği haberleri üzerine başta toptancılar olmak üzere birçok kişi açıklama üzerine açıklama yapıyor. Bu arada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gıda enflasyonunu kontrol altına alacak bir şeyler yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Babacan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında tarım ürünleriyle ilgili komite kararı aldıklarını söyledi.
Babacan, komitede ilgili diğer bakanlıkların müsteşarları ve kurum yetkililerinin de bulunacağını ifade ederek, komitenin tarım ürünleri piyasasını yakından izleyeceğini belirtti. Komitenin çok yakında Başbakanlık Genelgesi ile resmen kurulacağını bildiren Babacan, tarım ürünlerinin özel bir izlenmeye ihtiyaç duyulduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reyting kuruluşlarına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Babacan, söz konusu kuruluşların son krizde ciddi ölçüde kredibilite kaybına uğradıklarını dile getirdi.

Amerika ile ilgili

Amerikan Merkez Bankası'nın başkanı değiştiğinden bu yana dünya piyasalarında etkisi daha da fala görülmeye başladı. Bir zamanlar ikinci planda kalan FED, şimdi yine baş aktör rolünü oynuyor. FED'in sözle yönlendirme politikasını etkili bir şekilde kullanmaya başladığını belirten Erdem Başçı, 'FED, ne zamanki geleneksel bir araç olan faiz oranları dilinden konuşmaya başladı piyasa rahatladı' dedi.
Yeni Oyun sahasında geleneksel araç olan faiz oranlarının kullanılmasının kendileri için hayatı daha da kolaylaştırdığını anlatan Erdem Başçı şunları kaydetti: 'Peki hayat tamamen kolaylaştı bütün problemlerimiz bitti diyebilir miyiz? Bunu söyleyemeyiz. Çünkü, ne olursa olsun ilerde yeni bir belirsizlik ortamına girilirse bu durum bu defa yine Türkiye cari açık veren bir ülke olarak yine mercek altında olacak. Bu uyum sürecinde, cari açık daha güvenli seviyelere yol alırken, Türkiye'nin buradaki finansmanıyla ilgili kaygılarını TCMB giderecek. Bu defa işimiz daha kolay.'

2023 hedefleri hayal gibi...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, reformlar konusunda açık konuştu. Dinçer, 'Türkiye reformları bir an önce yapmazsa 2023 hedefleri hayaldir' dedi.
Capital dergisine konuşan TÜSİAD'ın yeni Başkanı Haluk Dinçer, Kuzey Irak'ta ve Ortadoğu'daki kayıpları Avrupa ile tamamlamanın zor olduğunu ifade ederek, '2023 hedefinde bugün 150 milyar dolar olan ihracatı, 500 milyar dolara çıkarmak var. Bu tabloda 2023 hedeflerini karşılamak zor olacak. Güneyimizde yaşanalar o kadar hızlı bitecek gibi görünmüyor' diye konuştu.
Dinçer, 'Bu tempoyla kişi başına düşen milli gelirde 2023 hedeflerine ulaşılır mı?' sorusuna ise 'Türkiye reformları bir an önce yapmazsa 2023 hedefleri hayaldir. Hükümetin bunun farkında olduğunu düşünüyorum. Ali Babacan ile zaman zaman konuşuyoruz' şeklinde yanıt verdi.
Haluk Dinçer, iş dünyasıyla ilgili bir numaralı sorunun 'kutuplaşma' olduğunu da söyleyerek, 'Türkiye'de muazzam bir kutuplaşma var. Bu kutuplaşma Türkiye'nin önünü tıkıyor. Gezi olayları, 17-25 Aralık, arkasından Mart ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri derken Türkiye bu kavga dövüş ortamından kurtulamadı. Kutuplaşma iyice büyüdü' dedi.

Royal Halı taçlandırıldı


Royal Halı, Dünyanın En Prestijli Ödüllerinden 'Luxury Lifestyle Awards' ile taçlandırıldı. Yenilikçi ürünleriyle sektöre yön veren Royal Halı, lüksün tanımlanmasında referans olarak gösterilen Luxury Lifestyle Awards jürisi tarafından ödüllendirilerek, dünya lüks markaları arasındaki yerini tescillemiş oldu. 2005 yılında, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Naksan Holding bünyesinde faaliyete geçirilen Royal Halı, yaptığı farklı tasarımlar ve yüksek kaliteli üretimle bir ödüle daha layık görüldü.
2009'dan bu yana verilen ve tüm dünyada bir ürünün lüks olup olmadığının göstergesi olarak kabul edilen Luxury Lifestyle Awards'ın kazananları arasında Royal Halı da yer aldı.
30 ülkede 650 satış noktası bulunan Royal Halı, bu ödülle dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini de göstermiş oldu.
Lüksün tanımını yapan Luxury Lifestyle Awards Ödül Töreni geçtiğimiz günlerde Londra'da yapıldı ve Royal Halı adına bu değerli ödülü, Royal Halı Yurt Dışı Grup Başkan Yardımcısı Emre Özkaya aldı. Royal Halı, National Brand kategorisinde ödül alarak, hem ürünlerinin sektöre yön verdiğini, hem de Türkiye'nin lüks marka üretebildiğini bir kez daha kanıtlamış oldu.


DİP EKSPRES

Zeybekci yine İzmir'de


Denizlili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve beraberindeki heyet bugün saat 12.00'de İzmir Ticaret Borsası'nı ziyaret edecek. Zeybekci; 12:00 - 12 : 30  arasında,  İTB Pamuk Salonu Ziyaret ederek, Korbey seansına katılacak. Daha sonra ise; (12:30 - 12 : 50)  İTB Üzüm Salonu Ziyareti ve Salon işlemlerine katılacak.