Hollandalı Avrupa Parlamentosu üyesi Judith Sargentini, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un Türkiye ile vize görüşmelerini 'tüm kriterler yerine getirilene kadar' askıya aldığını söyledi. Sargentini'ye dayandırılan haberlere göre Schulz 'Ancak tüm 72 kriter tamamlandığında tekrar sürece devam edeceğiz' diye konuştu.
Alman sol merkez koordinatörü Birgit Sippel de web sitelerinde yayınladığı yazıda 'Avrupa Parlamentosu grup liderleri bu konu hakkında çalışmayı bıraktı' diye yazdı.
Zaten 'görünen köy kılavuz istemez!' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, birkaç gün önce 'Siz bilirsiniz?' diyerek restini çekmişti AB ülkelerine...

İşten çıkarma nedeni!

Anayasa Mahkemesi (AYM) işverenlerin şirket çalışanlarının kurumsal maillerini (e-posta) kontrolüne ve mesai saatleri içinde bu hesaplarından özel amaçlı yazışma yapılmasının işten çıkarmaya delil sayılmasına vize verdi. AYM, kurumsal e-posta hesaplarının işveren tarafından incelenmesini özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği hakkının ihlali olmadığına hükmederken, işe iade davasında delil olarak kullanılmasını da hukuka uygun buldu. Mahremiyete ilişkin yazışmalar içeren kurumsal e-posta hesapları işverence incelenerek işe iade davasında delil olarak kullanılan iki çalışanın hak ihlali iddiasıyla yaptıkları bireysel başvuru reddedildi.
Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi de her ay sonu bilgisayarların incelenmesini ve görev dışında kullanımların belirlenmesini kararlaştırdı. Aynı sistem birçok kurumda yürürlüğe konuyor.

Yabancı sermaye getirilmeli

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD), İzmir'de her yıl düzenlediği üye toplantısı, önemli isimlerin katılımıyla Wyndham Otel'de yapıldı. Başkan Alper Kanca, üyelerle TAYSAD'ın yeni dönem hedeflerini paylaşarak 'Tasarım, Teknoloji, Tedarik yetkinliğiyle dünyada ilk 10' hedefi için düğmeye bastı. Toplantıya, BMC Genel Müdürü Mustafa Menkü ve TSE Belgelendirme Müdürü Sezai Kolat da katıldı. Başkan Alper Kanca, 'Bunun yanı sıra hareket alanımızın daralmaması için yeni ihraç pazarları bulmalı, iç pazarımızı geliştirmeli ve yabancı sermayeyi ülkemize çekmeliyiz. Artık 30 çalışanlı bir Ar-Ge merkezine sahip TAYSAD üyelerine de destek verilecek. Bazı danışmanlık hizmetleri alıyoruz ve bu hizmetten üyelerimiz faydalanmaya devam edecek. Böylece Ar-Ge Merkezi sayımızı ve etkinliğimizi artırarak, sadece ürün değil hizmetlerimizi de ihraç etmeye başlayacağız' ifadelerini kullandı.

İzmir'in ihtiyacını karşılayacak

Ege Üniversitesi Rektörlüğü eşgüdümünde Mühendislik ve Fen Fakülteleri tarafından ortak yürütülen Kalkınma Bakanlığı Altyapı Projesi ile kurulan Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE MATAL) hizmete giriyor.
4300 metrekare kullanım alanına sahip olan EGE MATAL bünyesinde laboratuvarlar ve 120 kişilik seminer salonu bulunduruyor. İleri araştırma düzenlerini bünyesinde barındırmaya yönelik disiplinler arası çalışma ortamını oluşturma hedefinde olan merkez aynı zamanda üniversitenin bilimsel yayın, dış destekli araştırma projeleri, patent, ticarileştirilebilir ürün sayılarını artırmak için gerekli altyapıyı oluşturmak amacıyla kuruldu. EGE MATAL'in açılışı 17 Mayıs 2016 Salı günü saat 13.30'da gerçekleştirilecek.

Norm Cıvata' ya ödül

Bağlantı elemanları üretiminde uyguladığı yenilikçi yaklaşım ve deneyimli ürün geliştirme altyapısıyla Türkiye'de lider, Avrupa'nın ilk beş üreticisi arasında yer alan Norm Grubu lokomotif şirketi Norm Cıvata; Bilim- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Projeleri yarışması kapsamında Büyük Ölçekli işletme Ar-Ge kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. İzmir Atatürk Organize Sanayi ve Salihli Organize Sanayii'de faaliyetlerini sürdüren Norm Cıvata'nın Ar-Ge stratejisi kapsamında birim üretim maliyetlerini düşürerek, verimliliklerini ve nihai ürün kalitesini artırarak süreç iyileştirme ve geliştirme kapsamında faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Norm Cıvata Ar-Ge Müdürü Umut İnce bu proje ile: 'ısıl işlem fırınlarının en etkin şekilde kullanılması, üretim kapasitesinin arttırılması, gereksiz enerji tüketiminin azaltılması ve görevli personelin iş yükü ve stresinin azaltılmasını' amaçladıklarını belirtti.

Şifresiz güvenli giriş

KOBIL'in bankacılık güvenliğindeki en son teknolojisi m-Identity ile entegre edilmiş Yapı Kredi Kurumsal İnternet ve Mobil Şubesi, Türkiye'de şu ana kadar görülmemiş bir güvenlik sunuyor. Yapı Kredi'nin kurumsal, ticari ve KOBİ müşterilerine yönelik sunduğu mobil ve internet bankacılık hizmeti, dijital veri güvenliğinde uzman şirket KOBIL tarafından geliştirilen yüksek güvenlikli m-Identity Güvenlik Teknolojisi ile entegre edilerek kullanıma sunuldu. Yapı Kredi'nin kurumsal internet veya mobil şube kanallarını kullanan müşteriler, Türkiye'de ilk kez uygulanan yenilikçi giriş teknolojisi sayesinde kurumsal internet şubesine güvenli ve eskisine oranla çok daha kolay bir şekilde giriş yaparak bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Sektör devleri ile bir araya geldi

Gözün ön segmentine yönelik spesifik bilimsel bir etkinlik olan Amerikan Cataract and Refractive Surgery (ASCRS), 6-10 Mayıs 2016 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerini'nin Louisiana Eyaleti'nde yer alan New Orleans kentinde gerçekleşti. Amerikan Katarakt ve Refraktif Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ASCRS Kongresi'nde Türkiye'den VSY Biotechnology yer aldı. VSY Biotechnology yetkilileri, kongre alanındaki standında uzmanlarla buluşarak onaylı Ar-Ge merkezinde geliştirilerek üretimi gerçekleştirilen biyoteknolojik göz içi lensleri, göz ameliyatlarında kullanılan üstün doku koruması sağlayan viskoelastikler hakkındaki teknik soruları yanıtladılar; ayrıca sağlık biyoteknolojisine ilişkin bilgi alış verişinde bulundular.

İndeks'ten 2016'ya güçlü giriş

2016'nın ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıklayan İndeks Bilgisayar, yılın ilk üç ayında yüzde 26'lık büyüme kaydetti.
27 yıldır Türk bilişim sektörü içerisinde 'geleceğin teknoloji dağıtım grubu' vizyonu ile hareket eden ve halen 150'den fazla dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapan Index Grup'un halka açık şirketleri arasında yer alan İndeks Bilgisayar A.Ş. (INDES) Net kârda da geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 artış kaydetti.

4 parsel'in temeli atılıyor

Türkiye'nin tek Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliği taşıyan Menemen Plastik İhtisas OSB'de 4 firmanın daha yatırım yapacağı parseller kura çekimiyle belli oldu. Petkim başta olmak üzere hava, deniz taşımacılığına ve raylı sistemlere, sağlık ve eğitim tesisleri ile işgücü yerleşim birimlerine çok yakın konumundan dolayı sanayicilere rahat bir çalışma ortamı sağlayacak Menemen Plastik İhtisas OSB'deki canlılık artıyor.
Elektrik, doğalgaz, haberleşme, su, özellikle bağımsız yangın suyu şebekesi ve diğer tüm altyapılarla donatılan bölgede yoğun yatırım faaliyetleri devam ederken 4 firma daha yapılan kura çekimi ile yerini belirledi. ASAKUA, Paksu Plastik, İnter Yağ, Plasmak Plastik, 2016 yılı içerisinde bölgede temellerini atacak.

Sürücüsüz araca yeşil ışık

Dünyanın en büyük filo kiralama şirketi olarak beş kıtada ve 32 ülkede rekor bir rakama ulaşarak 1.5 milyon adeti aşan araç filosunu yöneten LeasePlan, son zamanlarda otomotiv sektörünün en dikkat çeken konularından biri olan sürücüsüz araçlarla ilgili global araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Dünya çapında 17 ülkede gerçekleştirilen LeasePlan araştırması, 10 sürücüden 7'sinin (%71) sürücüsüz otomobile binmek istediğini ortaya koydu. Bu sürücülerin çoğunluğu (%57) hafif bir gerginlik hissedeceklerini kabul etmekle birlikte, bunu mutlaka deneyeceklerini belirtirken, araştırmaya katılanların %14'ü ise sürücüsüz bir araçta kendilerini tamamen rahat hissedeceklerini açıkladı. Türkiye'den çalışmaya katılan sürücülerin yüzde 59'unun ise sürücüsüz otomobiller ile ilgili 'Gergin hissederdim ama denerdim' yönünde yanıt vermesi dikkat çekiyor.

Borusan'ın hukuk zaferi

Borusan Mannesmann Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde ABD Ticaret Bakanlığı'na karşı açtığı davayı kazandı. ABD Ticaret Bakanlığı Borusan Mannesmann'a uygulama kararı aldığı % 15,89 telâfi edici vergi oranını % 2,39'a indirmek zorunda kaldı.
ABD petrol kuyu boruları pazarında yıllar içinde edindiği prestijli konumunu, 2014'te Houston'da hizmete soktuğu fabrikasıyla pekiştiren Borusan Mannesmann, yerel çelik boru üreticilerinin yoğun lobi faaliyetleri sonucunda ABD Ticaret Bakanlığı tarafından kendisine uygulanan haksız vergi oranına karşı önemli bir hukuk zaferi kazandı.
Pazarda Borusan Mannesmann'ın rakibi olan bir grup yerel şirket 2013 yılında ABD Ticaret Bakanlığı'na başvurarak şikâyette bulunmuştu. Başvuru sonucunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Petrol Kuyu Boruları ihracatçısı 9 ülkeye Anti-Damping, ayrıca Türkiye ve Hindistan'a telafi edici vergi soruşturması açılmıştı.

****

DİP EKSPRES

Dubai Port Erdoğan tarafından açılacak

Dubai Port , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Körfez Yarımca mevkiinde kurulan ve 504 bin 883 metrekare alanda inşa edilen Dubai Port Yarımca bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete girecek.
Dubai Şeyhi El Maktum'a ait DP World Yarımca Liman İşletmeleri'ne 871 milyon liralık yatırım yapıldı. Bu yatırımla liman 1.3 milyon TEU/YIL kapasiteye ulaştı. DP World Yarımca Konteyner Terminali, 1.3 milyon TEU kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük konteyner terminallerinden biri oldu. DP Yarımca Limanı'nın inşa edildiği Yarımca Porselen Fabrikası arsasını Evyap özelleştirmeden 30.5 milyon dolara almış, daha sonra 82 milyon dolara Erdemir'e satmıştı.

Dubai Şeyhi El Maktum'a ait

DP World, 6 kıtada 65'ten fazla terminal işletiyor. Konteyner elleçleme işlemleri gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturuyor.
10 ülkede devam eden 10 adet yeni veya büyüme projesi var. Çalışan sayısı 28 bin.
2012'de DP World, Amerika'dan Asya'ya uzanan portföyünde 56 milyon TEU'luk elleçleme gerçekleştirmiş.
Hindistan, Çin ve Ortadoğu'nun da dahil olduğu büyümekte olan ekonomilerdeki genişleme projeleriyle, kapasitesinin 2020 yılı itibariyle yaklaşık 100 milyon TEU'ya çıkması bekleniyor.
Şirket Dubai Şeyhi El Maktum'a ait.

Anneler Günü bilmecesi?

Ünlü Beymen mağazaları 'Anneler Günü' nedeniyle ürünlerinde indirim yaptı. Birçok kişi bundan yararlandı. Ancak hediye olduğu için, 'değişim kartlarını' da aldı. Aldı ama, iki üç gün sonra değişme gidenler, bu indirimlerden yararlanamadı. Çünkü; yetkililer 'indirimin sadece bir günlük olduğunu' ve ürünlerde 100'er lira değişim farkı aldılar. Yani, değişim de aynı gün yapılmalı imiş... Okuyucularım 'Buna aldatmaca denmez mi?' diyorlar.