Ankara Ticaret Odası (ATO) organizasyonunda Türkiye'nin yöresel ürünlerini dünyaya tanıtmak amacıyla, 1.'si gerçekleşen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi  geniş bir izleyici kitlesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Aydın Ticaret Borsası; Coğrafi İşaretli Ürünü Aydın Kestanesi, Aydın Kestanesinden imal edilen kestane şekeri ve kestane unu, değerlendirme süreci devam eden Aydın Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Coğrafi İşaret başvuru sürecinde olan Yamalak Kabası ve Aydın Çam Fıstığını ayrıca Aydın Ticaret Odası tarafından AB Komisyonunda tescillenmiş Aydın İnciri katılımcılara tanıttı.
Zirveye Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ülgen, Meclis Üyesi Rıza Uyar ve Basın Yayın ve Hakla İlişkiler Şefi Duygu Ödenir Tükel katılım sağladı.


Kalitenin garantisi


Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel yaptığı açıklamada; Coğrafi İşaretler ticari öneminden öte, üretim metodu ve kaliteyi garanti etmek, pazarlama aracı olmak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, geleneksel bilgi ve kültürü korumak, ürün taklitçiliği ile mücadele etmek adına titizlikle koruması gereken ürünler. Aydın Ticaret Borsası olarak, ilimizin ürünlerinin korunması, haksız rekabete uğramaması ve dünya çapında tanınması için Aydın Zeytinyağı, Aydın Kestanesi, Aydın Memecik Zeytini, için Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret başvuruları yapılmıştır.
Aralık 2010'da Türk Patent Enstitüsüne yapılan 'Aydın Kestanesi' coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescile uygun görülmüştür. 'Aydın Kestanesi' Coğrafi işaret başvuru aşamamızdan, bu güne birçok tanıtım çalışması yürütülerek, Aydın kestanesinin bilinirliği arttırılmış, her platformda ön plana taşınmıştır.


AB'ye de başvuruldu
 

'Aydın Kestanesi' için 8 Eylül 2015 tarihinde "TR-PDO-0005-01362 referans numarasıyla AB Komisyonu'na Coğrafi İşaret müracaatı yapılmıştır. Açılan sürecin sorunsuz tamamlanması halinde, Aydın Kestanesi Avrupa Birliğinde koruma altına alınacaktır. Coğrafi İşaretler önemli çalışma konularımızdan biri olmaya devam edecektir.


Emlak Bankası geri dönüyor

 
2001 yılında bankacılık yapma yetkisi sona eren ve tasfiye kapsamına alınan bir dönemin devi Emlak Bankası yeniden aktif hale getiriliyor. Bankanın ev şeklindeki eski logosunu kullanmaya devam etmesi bekleniyor.
Emlak Bankası, 3 Haziran 1926'da Atatürk'ün talimatı doğrultusunda 20 milyon TL sermaye ile kurulan bir banka.
1953 yılında ödenmesi sermayesi 300 milyon TL'ye çıkarılan banka, İzmir-Denizbostanlısı konutları projesine imza attı.
Halen tasfiye halinde olan bankanın 2016 yılı olağan genel kurul toplantısının tarihi ise 12 Mayıs olarak belirlendi.  
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Teşkilatı, çocukların internet oyunlarına yönelik yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı.
Çocukların oyunlar aracılığı ile soyulduğunu ifade eden İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, 'Bu organizasyonun hedefinde çocuklarımız var. İnternet oyunlarıyla çocuklarımızın harçlıklarına el konuluyor. 12 yaşındaki çocuklarımızın kolaylıkla sahip olabildiği banka kartları ve internet oyunları yoluyla soyuluyoruz. 10 milyona yakın çocuğun cep harçlığına göz diken bu sistem durdurulmalı' dedi.
   
Ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren yüksek teknoloji şirketi SESTEK, ABD'de 3 patentin sahibi oldu.
SESTEK'in ArGe çalışmaları kapsamında geliştirdiği Sesli Yanıt, Konuşma Analizi ve Konuşmacı Doğrulama sistemlerine ait patentler, ABD Patent ve Tescil Ofisi (United States Patent and Trademark Office) tarafından onaylandı.


Riske girdi


İhracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren yatırımcıların en önemli destekçilerinden olan Türk Eximbank'ın ihracatçılara kullandırdığı kredilerden 1.9 milyar dolar, sigortalamadan da 351 milyon dolar alacağın tahsilatı, firmaların bazı bağlantısı nedeniyle riske girdi. Verilen bu krediler için alınan teminat mektupları da Bank Asya'dan olunca Eximbank alacaklarını tahsil edemez noktaya geldi.

Erkoç, güven tazeledi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerine Aydın Erkoç yeniden seçildi. Aydın Erkoç,  Federasyon'un ülke genelindeki tüm oto galericileri derneklerini bünyesine katacağını bildirdi. Erkoç, Ankara'da hayata geçirdikleri Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi'de 2. Etap inşaatının başlayacağını da açıkladı.

İnciraltı ekonomidir, çevredir!!!

Turizmde yaşanan sıkıntılı dönem nedeniyle İnciraltı'nın planlanmasının İzmir ekonomisi için umut olacağının altını çizen İnciraltı 2. Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, 'Şehrimizde ticaretin zorlandığı, sağlık tesislerinde yer bulunamadığı, işsizliğinin yüksek olduğu bu günlerde İnciraltı'nın planlanması herkes için umut olacaktır. İnciraltı'nın planlanması 4 milyonun umudu ve beklentisidir. İzmir'in ekonomik anlamda sıçraması İnciraltı'nın planlanması ile mümkün olacaktır' diye konuştu.

Karşıyaka esnafı kan ağlıyor

Şubat-Mart 2017 dönemini kapsayacak şekilde Karşıyaka çarşı esnafının ekonomik durumunu tespit etmeye yönelik olarak 100 denek üzerinde gerçekleştirilen anket uygulamasının sonuçları basınla paylaşıldı.
Yapılan açıklamada, son dönemlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların mal ve hizmetlerin üretim ve elde ediş maliyeti üzerinde baskı oluşturduğu, buna bağlı olarak satış fiyatlarının artığı, neticesinde talep kırılganlığı yaşandığı ve makro ölçekte enflasyonun yükselmesine neden olduğu değerlendirilmesinde bulunuldu.
Mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın, satın alma gücünün desteklenmemesi durumunda orta ve uzun vadede işsizliğe etki edebileceği, işsizliği arttırabileceği vurgusu yapıldı.
Aynı şekilde esnafın, ticari faaliyetleriyle ilgili olarak finansman bulmada zorluk yaşadığı, KOSGEB tarafından Mart itibariyle ödenmeye başlanan genel destek programı dâhilindeki teşviklerle biraz olsun rahatladığı ifade edildi.

İlk iki sıradayız

Gelişmekte olan ekonomilerde tüketim alışkanlıklarını inceleyen Emerging Consumer Survey 2017 verilerinden derlediği sonuçlara göre, Türkiye'de online alışveriş yapan tüketicilerin oranındaki artışın iki katına çıkarak Hindistan ile birlikte dünyada ilk iki sırada olduğumuz ortaya çıktı.
Rapora göre, Türkiye'nin yüzde 60'a yaklaşan internet penetrasyonuyla, gelişmekte olan ülkeler arasında Rusya ve Brezilya'dan sonra üçüncü sırada yer aldığı görülürken, ülkemizde e-ticaret sektöründeki artışta ülkede internet penetrasyonunun artması ve akıllı telefonla internete erişen tüketicilerin yüzde 80 gibi bir orana ulaşmasının büyük payı olduğu belirlendi.
Türkiye'de insanların akıllı telefonlarını yüzde 50 ürün aramak, yüzde 20 oranında ise online alışveriş yapmak için kullandıkları anlaşıldı.

İzmir tanıtımı için 4 milyon lira daha

İzmir Tanıtım Vakfı'nın da başkanlığını yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kente gelen turist sayısını artırmak ve İzmir'in turizmle büyümesini sağlamak için yürütülecek tanıtım çalışmalarına 4 milyon liralık kaynak daha aktaracaklarını açıkladı. Büyükşehir, geçtiğimiz yılki 'İzmir'e Doyamazsın' kampanyası için de 3 milyon lira destek vermişti.

Sağlık için yerli malı

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde  'Rendering Yemler ve Prion Hastalıkları' semineri Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan tarafından verildi.
Rendering yönteminin bir geri dönüşüm projesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürhan, bu uygulamanın hem gıda hem de kozmetik, boya, deodorant gibi günlük yaşamda pek çok alandaki üründe kullanıldığını belirtti.
Prof. Dr. Gürhan, 'Dışarıdan kullandığımız pek çok üründe rendering var ama farkında değiliz.  Bu uygulama sağlıklı bir yaşamı desteklediği gibi birçok insan için de istihdam alanı sağlıyor. Ama bunun güvenilir ve kurallarına göre yapılabilmesi için iş gücünün eğitimli olması şart' dedi.
Benzer uyarı geçtiğimiz haftalar içinde LÖSEV yöneticileri tarafından da yapılarak, 'Sağlık için yerli malı kullanalım' denildi.

Açlık sınırına bile yaklaşamıyoruz

Çalışanların geçim imkânlarını arttırmak ve yaşam şartlarını iyileştirmek için çeşitli çalışmalar sürse de istenen sonuca henüz ulaşılmış değil. Türk-İş'in temel ihtiyaç harcamalarını hesaplayarak hazırladığı son rapora göre, açlık sınırı bin 481 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 4 bin 823 lira olarak belirlendi.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de bin 854 TL olarak gerçekleşti.

Paranın yüzde 14'ü işsizlerle

İşsizlik Fonu'nda şimdiye kadar toplanan 103 milyar TL'nin sadece 14.3 milyar TL'si işsiz kalanlara ödendi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak,  AKP'nin iç ve dış politikadaki büyük hataları dolayısıyla binlerce kişinin işini kaybettiğini, işsizlik fonundan yararlanabilenlerin sayısının da çok sınırlı kaldığına dikkat çekerek, 'İşsizlik fonu emekçi için değil,  günü kurtarmaya dönük adımlar için kullanılıyor' dedi.
 
***-
DİP EKSPRES

Çölyak hastaları için üretiyor

 
İzmir'de eğitmenliğini yaptığı otizmli ve dows sendromlu çocuklar için diyetleriyle ilgili glutensiz fakat lezzetli ürünler bulamayınca kolları sıvayan Göksen Aksel, 'Çölyak"a meydan okudu, glutensiz ürünler fabrikası kurdu. Ürettiği lezzetler ise Türkiye genelindeki 750 bin Çölyak hastasından yoğun ilgi gördü. 'Yiyememek de bir engeldir' diyerek yola çıkan Aksel, 'Artık günümüzde glutensiz gıdalar sağlıklı beslenmek isteyenlerin de tercihi oldu' dedi.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla 'Çölyak Hastalığı Yemek Yapım ve Tadım Atölyesi' adlı etkinlik düzenledi.