Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlıktan çekilmesini istedi, AKP olağanüstü kongreye gitti ve herkesin farkında olduğu gibi Binali Yıldırım'ı AKP'nin genel başkanı ve Türkiye'nin başbakanı yaptı.

Genel başkan değiştirmesi AKP'yi ilgilendirir, ancak o genel başkan aynı zamanda başbakan oluyor ise bütün Türkiye'yi ilgilendirir kuşkusuz. Binali Yıldırım'ın başbakan olması İzmir'i ve İzmirlileri daha fazla ilgilendirmiş gözüküyor. Bu ilginin nedeni 'İzmir milletvekili olmasındandır' denebilir, İzmir ile ilişkisi bir dönem belediye başkan adayı, bir dönem milletvekili olmasından ibaret olan Sayın Yıldırım'ı 'İzmirli' ilan eden afişlerin üzerinde durulmayabilir, ancak bu kentin belediye başkanının söylediği sözler geçiştirilemez.

Binali Yıldırım'ın yerel seçimlerde rakibi olan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Binali Yıldırım için daha seçilmeden "Bana sorsalar 'Kim olsun' diye, gönlümden geçen isim, Binali Bey derim" demişti. [1]

Sayın Kocaoğlu bununla da kalmadı, Binalı Yıldırım seçilir seçilmez "dileğim gerçekleşti" açıklamasını yaptı. [2]

Siyasi rakiplerin birbirlerini kutlamaları centilmenlik gereğidir, öyle de olmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile Başbakan arasındaki bu ilişki centilmenlik sınırları olan bir yakınlaşma mıdır, yoksa bunun başka anlamları mı vardır? Binali Yıldırım daha Başbakan olmadan "Başkan'ın elinden tutacağız" [3] dememiş miydi?

"Ne var bunda canım, Başbakan ile Belediye Başkanı uyum içinde çalışacaklar, bu İzmir'in yararına olur" diyebilirsiniz. Gerçekten bu uyum İzmir'in yararına mı olur? Örneğin Binali Yıldırım'ın '35 projesi'nin içinde yer alan Körfez Geçiş projesini Aziz Kocaoğlu - Binali Yıldırım el ele verip yapmaya kalkarlarsa? [4] Başkan ve Başbakan el ele verip su havzasını kirlettiği mahkeme kararıyla tespit edilen Efemçukuru Altın Madeni'nin kapasitesini artırarak çalışmasını sağlarlarsa? Kirliliğe boğulmuş Aliağa'da yeni termik santrallere, başka kirletici tesislere izin verirlerse? Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Demem o ki; başbakan ile başkanın uyumu İzmir'in o kadar da hayrına olmayabilir.

İzmir, Büyükşehir Belediyesi'nin başkanlık girişi karşısındaki Başbakanlık binasından yönetilmeye kalkışılsa seyredin siz centilmenliği. Sahi İzmir'i kim yönetecek? [5]

[1] http://www.haberekspres.com.tr/izmir/kocaoglu-gonlundeki-basbakani-acikladi-h89736.html
[2] http://www.haberturk.com/gundem/haber/1242013-aziz-kocaoglundan-binali-yildirim-yorumu-dilegim-gerceklesti
[3] http://www.yeniasir.com.tr/kenthaberleri/2016/04/21/izmirin-coplugu-yamanlara
[4] http://www.haberekspres.com.tr/korfeze-tup-gecit-ve-kopru-mu-makale,3793.html
[5] http://www.haberekspres.com.tr/izmiri-kim-yonetecek-makale,3675.html