Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, prim borcu olan yaklaşık 1.5 milyon BAĞ-KUR'lu esnafın yıl sonuna kadar sağlık hizmeti alabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, prim borcu olan yaklaşık 1.5 milyon BAĞ-KUR'lu esnafın yıl sonuna kadar sağlık hizmeti alabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını, sonbaharda hazırlayacakları yasayla emeklilik ve sağlık primini ayıracaklarını söyledi.
Çözüm için yasal düzenleme yapılacağını belirten Müezzinoğlu, yasa TBMM'den geçinceye kadar mağduriyetleri ortadan kaldırmak için önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu kararı çıkartarak prim borcu olan BAĞ-KUR'lu esnafın yıl sonuna kadar sağlık hizmeti almasını sağlayacaklarını söyledi.
Kıdem tazminatı konusunda önceki gün işçi ve işveren temsilcilerinin geniş katılımıyla Üçlü Danışma Kurulu toplantısı yapan Müezzinoğlu, toplantının ardından soruları yanıtladı.


Kıdem tazminatı açıklaması


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İşte Bakan Müezzinoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:
Çalışanın alınterini hak olarak başa koyalım.
İkincisi güvence.
Güvencenin de yine nasıl şekilleneceğini tartışalım.
Üçüncüsü şeffaf olmalı.
Çalışan hakkının nerede biriktiğini, hangi gün ne kadar olduğunu bilmeli. Dördüncüsü de sürdürülebilirlik.
Bakan Müezzinoğlu, 'Paydaşlara 13 Temmuz'a kadar 4 konu başlığında süre verdik. 13 Temmuz'dan sonra kararı Başbakan'a götüreceğiz' dedi.
 

Jet Fadıl Hac'da yakalanmıştı


Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut tahliye edilmelerinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık Fadıl Akgündüz, Mahkeme Başkanı'nın 'Projenin tamamlanabilmesi için bir girişimin var mı?' sorusu üzerine, 'Prosedür yerine gelmiş olsa da kalan kısmı için bir yatırım miktarı gerekiyor' diye cevap verdi.


Ödemeyen 10 katını ödeyecek!


PTT AŞ tarafından 2016'da Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) gişelerinden cezalı geçişler konusunda 1 milyon 352 bin 264 tebligat düzenlenerek araç sahiplerine gönderildiği bildirildi.
Araç sahipleri, idari para cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemesi halinde geçiş ücreti hariç 10 kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim hakkından yararlanabilecek' açıklamasında bulundu.
PTT AŞ'den yapılan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) sorumluluğunda olan ücretli otoyollardan geçiş ücreti ödemeden geçiş yapan ve 15 günlük yasal süre içinde HGS ürünü almayan ya da bakiyesini yeterli seviyeye getirmeyen araç sahiplerine giriş-çıkış yaptıkları iki istasyon arasındaki ücrete göre Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun gereğince cezai işlem uygulandığı anımsatılarak, geçen yıl HGS gişelerinden cezalı geçişler konusunda 1 milyon 352 bin 264 tebligat düzenlenerek araç sahiplerine gönderildiği ifade edildi.


Ekonomi başdanışmanı oldu


Yiğit Bulut ve Cemil Ertem'den sonra Yenişafak Gazetesi yazarı Doç. Dr. Hatice Karahan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı oldu.
Yeni Şafak'ın ekonomi yazarlarından ve TVNET'te yayınlanan Makroskop programının yorumcusu Doç. Dr. Hatice Karahan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı oldu.
Yiğit Bulut ve Cemil Ertem ile birlikte Cumhurbaşkanı'nın ekonomi takımında yer alan Karahan Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdi.
TİM, MÜSİAD, İSO ve DEİK gibi iş dünyasının çeşitli kuruluşlarına ekonomi danışmanlığı yapan Karahan, 2015 yılından bu yana İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü'nün kurucu başkanlığını yapmakta.
 
Bayram öncesinde flaş karar!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Kurban Bayramı hazırlıkları kapsamında 'Dişi düve kesimine yasak getirdik, kurbanlık olarak kesimine izin verilmeyecek' dedi.
Türkiye'de şu ana dek çok fazla örneği olmayan ve benzerine az rastlanan çip tasarımı çalışmaları için TÜBİTAK'tan proje desteği alan iNNOVAT, CDT Bilgi Teknolojileri'nin desteğiyle Mentor Graphics'in devre tasarım ve doğrulama konularında en gelişmiş ürünlerini kullanmayı tercih etti.
iNNOVAT Teknoloji Genel Müdürü Hakan Doğan, daha az yer kaplayan, daha az güç tüketen ve daha az soğutma ihtiyacı olan entegre devre elemanı temelli bir çözüm için gerçekleştirilen çalışmaların süreciyle ilgili 'Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda proje tanımlama evresinden sonra projenin fizibilitesi ve yapılabilirliğinin incelenmesi gerekir. Bu genelde 2-3 aylık bir evredir ve eş zamanlı olarak ürün isterleri de çıkarılır. Bu ilk evreden sonra gerekli tasarım faaliyetlerinin başlamasıyla bilgisayar destekli tasarım ve doğrulama çözümlerine ihtiyaç duyulur' dedi.


Kanserle mücadele için mor pirinç geliştirdiler


Molecular Plant adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; Çin'deki araştırmacılar, antioksidanlar açısından zengin, kanser ve diğer hastalıkların riskini azaltma potansiyeline sahip, genetiği değiştirilmiş mor pirinç üretimini başarıyla gerçekleştirdiler.
Yeni pirincin sağlık üzerindeki faydaları, yüksek saflıkta antosiyaninlerden, birtakım meyve ve sebzelerin mor, kırmızı veya mavi renklerini de veren antioksidan artırıcı pigmentlerden kaynaklanıyor.

Ev alıp satmaya yeni düzenleme geliyor

Hükümet, gayrimenkul sektörü ve internetten kiralama, satışlara ilişkin iki önemli adım atıyor.
Alım-satımda ortaya çıkan abartılı fiyatlara yeni düzenlemeler geliyor, değerleme sorunu ise çözüme kavuşuyor.
Belediyelerdeki rayiç bedel yerine güncel verilerin yer aldığı arsa-konut değerleri sisteme girilerek her ilçe, ilin konut değerleri uluslararası kriterlere göre yeniden belirlenecek.
Elektronik ortamda gayrimenkul alım, satım, kiralama işlemlerine de çifte denetim geliyor.
Maliye yaklaşık 200 kişilik ekiple sektördeki alım-satımlarını takip edecek. İnternetten konut satan siteler resen vergi mükellefi yapılacak.

Binlerce araç yakalandı

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte yürürlüğe giren araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hesaplanan, hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanmasına olanak tanıyan yeni denetim sistemi 1 Temmuz Cumartesi tarihinde yürürlüğe girdi.
1-2 Temmuz tarihleri arasında otoyollardaki gişelerden 1 milyona yakın araç geçti. Bu araçlardan 5 bini hız limitini aştı. Yeni sistem kapsamında hız limitini aşan araçlara cezai işlem uygulanacak.

Alaçatı Zeytinyağı Buluşması'na katılacak

Butik zeytinyağı üreticilere ölmez ağaca saygı için Alaçatı'da buluşuyor. Katılmak isteyen butik zeytinyağı firmaları içinse son başvuru tarihi 7 Temmuz.
21-22 Temmuz tarihleri arasında Köstem Otel'de gerçekleştirilecek Alaçatı Zeytinyağı Buluşması'na Zeytindostu Derneği de katılacak. Zeytinyağı buluşması belirtilen tarihlerde 18:00-21:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Alaçatı Zeytinyağı Buluşması'nda stant açmak isteyen butik firmaların 7 Temmuz Cuma'ya dek başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildi.
Tüm zeytindostlarının davet edildiği etkinliğe Zeytindostu Derneği bir stantla katılacak.
Hediyelik eşyalar ve ödüllü fotoğrafların satışa sunulacağı stant iki gün boyunca ziyaret edilebilecek.


DİP EKSPRES

 SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeyecek


Kısa adı SMA olan Spinal Musküler Atrofi hastalığının tedavisinde kullanılan 'SPİNRAZA 12 mg/5ml 1 vial' isimli ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alındı.
Etken maddesi 'Nusinersen Sodium' olan ilacın SGK tarafından karşılanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, söz konusu ilaç SGK tarafından ödeme listesine alınarak hasta katılım payından muaf tutuldu.

Orkide soğanı toplayan kişiye 42 bin TL ceza kesildi

Bitlis'in Ahlat İlçesi'ne bağlı Alakır Köyü'nde uluslararası yasalarla korunan ve toplanması yasak olan yabani orkide çiçeğininin soğanını kaçak olarak toplayan kişiye 42 bin TL para cezası kesildi.
Ahlat ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Alakır Köyü'nde devre görevi yapan Jandarma ekipleri, yasalarla korunan ve toplanması yasaklanan yabani orkide çiçeğinin soğanını kaçak olarak topladığını fark edince S.C.'yi gözaltına aldı.
Ovakışla Jandarma Komutanlığına getirilen köylü S.C.'ye, yapılan işlemlerin ardından 2872 sayılı Çevre Kanununa muhalefetten 42 bin TL ceza kesildi.
Soğanlar da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.