Whitney Houston, Amy Winehouse, Jim Morrison, Janis Joplin, John Belushi... Uyuşturucu ve alkolün pençesinden kurtulamayıp genç yaşta ölen ünlülerden ilk akla gelenleri. Ne yazık ki bağımlılık (alkol,sigara,uyuşturucu ve uyarıcılar) sosyo ekonomik düzey ne olursa olsun karşımıza çıkan çok büyük bir sorun. Ünlü ya da ünsüz olmanız bu illet için farketmiyor.
Kişinin ruh ve beden sağlığına ya da sosyal hayatına zarar verdiğini bilmesine rağmen, belirli bir hareketi veya davranışı tekrarlaması, önleyemediği bir hal almasına bağımlılık denir. En sık bağımlılık yapan maddeler ise : sigara, alkol, uyuşturucular (eroin, kokain,...) ve uyarıcılar (extacy, amfetamin...)
Peki nasıl kurtulur insan? Herkese uygun tek bir bağımlılık tedavisi yok. Tedavi yöntemi kişinin ihtiyaçları doğrultusunda  planlanır. Bağımlılık tedavisinde alkol ve madde kullanımına karşı koyma, sorun çözme becerilerinin geliştirme  ve toplumla arasındaki ilişkilerin düzenlenme hedeflenir. İlk adım her zaman tıbbi arındırma tedavisi olur. 10-15 gün süren maddenin vücuttan çekilmesi sırasında ortaya çıkan belirtilerin ilaçla tedavi edildiği dönemdir bu. İkinci dönem olan erken iyileşmede ilaçla tedavinin yanı sıra,  psikologlarla bireysel psikoterapi ve haftalık grup terapisi yeralır. Gevşeme egzersizi, alkol madde kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanır. Son olan gelişim döneminde tekrar alkol ve maddeye başlamasını önlemek için aile eğitimi, öfke kontrolü, stresle başa çıkma yolları öğretilir.
Siz uyanık olun. Ailenizde ya da yakınınızda madde bağımlısı varsa mutlaka yardım alın ve o kişinin bağımlılık tedavisini kabullenmesini sağlayın. Eğer tedavi görmüşse belli aralıklarla idrar testi ile kontrol edin.
1920'den beri sigara, alkol ve diğer uyuşturucu alışkanlıklarla mücadele eden, bütün zararlı alışkanlıklardan halkımızın özellikle gençlerimizin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren Yeşilay'a da başvurabilirsiniz.
Bağımsızlığımızı temsil eden Türk Bayrağı'ndan alınan hilal ile huzur ve mutluluğu temsil eden yeşil renk. İyi ki varsın Yeşilay.
Sağlıkla kalın