Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Faizleri çok üst seviyelere çıkararak, bankacılığa yakışmayan, tefeci mantığı ile insanların zayıf anlarında onların zafiyetlerinden faydalanma şeklinde bir yaklaşım içinde olabildiklerini duyduk ve görüyoruz. Bunun gereği yapılır, hem de şiddetli bir şekilde yapılır' diyerek bir uyarı yaptı.

'Asgari geçim indirimi' uygulaması açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bir kişinin gelirinin ekim ayından itibaren herhangi bir şekilde bin 300 liranın altına düşmesi halinde, düşen kısım kadarlık ilave asgari geçim indirimi getireceklerini belirtti.
Ağbal ayrıca; 'Gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde de hızla uygulamaya koyacağımız yapısal reformlar; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı desteklemek suretiyle ülkemizin potansiyel büyüme oranını yukarı çekecek' dedi.

'Türk Akımı' açıklaması

Enerji Bakanı Albayrak, 'Türk Akımı, Türkiye'nin özellikle Batı Hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz' dedi.

İlk modeli belli oluyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'Önümüzdeki günlerde ilk yerli otomobille ilgili modeli açıklayacağız. Türkiye bir savaş uçağı projesi üzerine çalışıyor. Takvimle ilgili açıklamalarımız yakında olacak.' dedi.

Devlet yolu açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mahmutbey gişelerindeki sıkışıklığı gidermek için Serbest Geçiş Projesi uygulamasına geçeceklerini belirterek, 'Bu konuda çalışmalara başlandı. Sistem gelecek ay hizmete alınacak. Trafik yüzde 30 rahatlayacak.' dedi.

Projeler kenti İzmir

İzmir'de İyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen bir proje daha meyvelerini verdi. Menderes İlçesi Çatalca Mahallesinden 19 üretici, İyi tarım sertifikalarını törenle aldı. Törende konuşan Kaymakam Çağlar Partal, üretimin kutsal bir uğraş olduğunu vurgulayarak, 'Şu an fark etmiyoruz belki ama dünyada tarımsal üretim anlamında çok büyük bir değişim gerçekleşiyor. Bu değişime ayak uydurmak ve kendimizi geliştirmek zorundayız. Biz de İyi Tarım Uygulamaları sayesinde dünyanın gerisinde kalmıyoruz. Sadece üretmek değil sağlıklı üretmek esas olmalı. İyi tarım uygulamaları kazananı çok olan, kaybedeni olmayan uygulamalardır. Bu şekilde ürettiğiniz ürünleri ilerleyen zamanlarda daha iyi pazarlayabileceksiniz. Bu üretim anlayışından sakın vazgeçmeyin' dedi.
Törende konuşan İl Müdür Yardımcısı Musa Bakan ise, çevreye, hayvanlara ve insanlara zarar vermeden yapılan bir üretim anlayışını ifade eden İyi Tarım Uygulamalarının İzmir'de yaygınlaştırmaya devam edileceğini, projelerin artırılarak sürdürüleceğini söyledi.
262 dekarlık bağ alanında gerçekleştirilen proje ile sürdürülebilir tarım-sürdürülebilir çevre kavramlarına model olacak uygulamaların özendirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile başlayan projede, verilen eğitimler doğrultusunda belirli aralıklarla arazi ziyaretleri de gerçekleştirilerek teknik destek verildi.
Üretim alanlarından toprak örnekleri alınarak analiz ettirildi ve gübreleme tavsiyeleri bu doğrultuda yapıldı. Sulama kaynaklarından alınan su örnekleri de analiz edilerek sulamaya uygunluk belirlendi. Üreticilerin uygulama sırasında sağlıklarının korunması amacıyla koruyucu gözlük, eldiven, maske ve iş elbiseleri dağıtıldı. Bitki koruma ürünlerinin uygun koşullarda saklanması ile ilgili uyarılar yapıldı ve ilaç muhafazası için dolaplar dağıtıldı.

Asgari ücretliye vergi dilimi avantajı

Vergi dilimi nedeniyle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
2016 yılı Ekim ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşti.
Elektrik dağıtım şirketleri, yıllık yatırım hedefinin üzerine çıktı. Sektörün toplam yatırımı 4 milyar lirayı bulurken çağrı merkezinde çalışan sayısında 2 kat, arıza bakım-onarım elemanı sayısında ise yüzde 20 artış yakalandı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Banka, Çalışan ve Şube bilgileri raporunu yayımladı. Buna göre, bankacılık sektöründe Eylül 2016 itibariyle son bir yıllık dönemde şube sayısı 295 adet ve personel sayısı 3872 kişi azaldı.

Mutlaka taslağını isteyin

25 Ekim 2016 Tarih ve 29868 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile mükellef hakları bakımından önemli değişiklikler yapıldı.
İnceleme tutanaklarının taslakları, mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının tutanağa geçirilebilmesini sağlamak amacıyla, mükelleflerin talep etmesi durumunda iki gün önceden mükelleflerin bilgisine sunulacak.

Tereddüde yer olmamalı

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin, 'Mükellefin inceleme esnasında ileri sürdüğü ve tutanakta yer alan itiraz ve mülahazaları ile bunlara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelere raporun eleştirilen hususlar bölümünde yer verilecek. Mükellef hakkında önerilen vergi ve ceza tutarları, herhangi bir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta ve anlaşılır bir şekilde vergi inceleme raporlarının sonuç bölümünde gösterilecek.

Yazı ile bildirilecek

Yapılan vergi incelemesi sonucunda, inceleme konusu ve dönemine ilişkin eleştiriyi gerektirecek herhangi bir hususun tespit edilememesi halinde bu durum ilgili birim tarafından mükellefe yazı ile bildirilecek. İdare hukuku evrak üzerinden görülüyor.
Yargı aşamasında en önemli ispat aracı tutanaklardır. İnceleme tutanaklarının oldubittiye getirilememesi gerekiyor. Mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının inceleme tutanağına geçirilmesi mükelleflerin yasal hakkı. Uygulamada genellikle mükellef adına ifadeler önceden hazırlanarak tutanağa geçirilmiş oluyordu. Bu yönetmelik değişikliği ile tartışmalı konularda mükellefin itiraz ve beyanının tutanağa tam olarak yansıyabilmesi için; tutanak taslağının bir sureti iki gün önceden mükellefe verilecek. Böylelikle, mükellef tutanak taslağının içeriğini kontrol edebilecek ve gerekiyorsa kendi ifadesini kendi hazırlayabilecek.'

'Bu proje meyve vermez'

CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli' olarak kamuoyuna ilan edilen 941 havza bazında üretilen ve desteklenecek ürünlere ait listede Kemalpaşa kirazı başta olmak üzere ülkemizde yetiştirilen meyveye neden destek verilmediğini sordu ve Balbay, 'Bu proje meyve vermez' dedi.
Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 13,7'sinde meyve üretildiğini, bu alanın 3 milyon 284 bin ha. (2015) tekabül ettiğini vurgulayan Balbay, 'Akdeniz İhracatcı Birlikleri Genel Sekreterliğinin verilerine göre 2015 yılı taze sebze, taze meyve ve narenciye ihracat rakamlarına baktığımızda toplam 3,4 milyon ton ve 2,1 milyar dolarlık ihracat yapıldığı görülmektedir.
Bu rakamların içinde 816,5 ton ve 627,3 milyon dolarlık kısmını yaş meyve oluşturmaktadır.
Yine bakanlığın Web sayfasına baktığımızda ülkemizin dünyada lideri olduğu ürünler sıralamasında; kiraz, incir, kayısı, ayva birinci sıralamada gelmektedir. Devamında vişne, kestane, kavun, karpuz, elma, ceviz, zeytin gibi ürünlerimizin yer aldığını görmekteyiz.
Bu ürünlerdeki üretim payımıza baktığımızda; kirazda % 21,5, incirde % 26,7, kayısıda % 19, ayvada % 23, vişnede % 13, zeytinde % 8,2, kestanede % 3 gibi dünya üretimi içerisinde hafife alınmayacak oranlarda üretmekteyiz' diye konuştu.
Balbay bütün bu gerçekler ortadayken meyve üreticilerine destek verilmemesinin tarımsal faaliyet yürüten çiftçilerimizi üreticilerimizi bölmek yok saymak anlamına geleceğini ve iktidarın bunu yapmaması gerektiğini ifade etti.

****
DİP EKSPRES

Büyük balığın peşinde


Aralarında Oğuz - Deniz Özkardeş, Bülent - Levent Akgerman, Levent Piriştina, Erhan Görücüoğlu, Alp Kırşan, Can Kestelli gibi deniz tutkunlarının yer aldığı Alaçatı Big Fish Turnuvası'nda kayıtları başladı. Kayıtların ardından tüm katılımcılara turnuvayla ilgili koşulların, yarışma kurallarının ve yarışma alanlarının tanıtılacağı 'Skippers Meeting / Yarışçılar Buluşması' ile turnuva start almış olacak.
Etkinlik Alaçatı ve Sığacık açıklarında, Yunanistan ve Türkiye karasularına altışar mil mesafedeki uluslararası sularda 400 milkarelik bir alanda gerçekleştirilecek.

İki gün sürecek

Ana sponsoru Columbia PFG olan, Çeşme Belediyesi desteği ile Port Alaçatı Marina ev sahipliğinde gerçekleştirilen Alaçatı Big Fish Turnuvası, milli olimpiyat sörfçüleri İlknur ve Ertuğrul İçingir çiftinin başını çektiği profesyonel bir ekip tarafından organize edildi.
2007 yılındaki ilk turnuvada en büyük balığı yakalayan Patmos'lu Hristodulos Lamitsis'in Eirini (İrini diye okunur) teknesinin de aralarında olduğu 66 tekne Cumartesi günü 'Rastgelsin Kahvaltısı'nın ardından sabah saat 07:00'de denize açılacak.
15:30'da oltaların sudan çıkarılması ve 17:00'de balıkların tartıya teslim edilmesi ritüeli Pazar günü de tekrarlanacak.
Pazar günü saat 19:00'da hakem kararlarının açıklanmasının ardından gerçekleştirilecek ödül töreni ile turnuva sona erecek.