Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda elektrikli ev aletlerinin ÖTV'si 30 Nisan'a kadar sıfırlandı. 
Mobilyada ise yüzde 8'e düşürüldü.
Bu düzenlemelerin bütçeye 1 milyar lira maliyeti olacak.
Bakanlar Kurulu bazı ürünlerin vergi oranlarında değişikliğe gitti. 
Resmi Gazete'de yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, tüm elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların yüzde 6,7 olan ÖTV oranı 30 Nisan'a kadar sıfırlandı.
Kararla birlikte klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV 30 Nisan'a kadar kalktı. Listede televizyon yer almadı.
Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi.

Tekne ve yatta ÖTV süresiz kaldırıldı

Gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.
Aynı Bakanlar Kurulu kararıyla, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL - 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanması hüküm altına alındı.
Bu kapsamda, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, 2,000 TL üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.

ÖTV-KDV düzenlemesi bütçeyi nasıl etkileyecek?

Maliye Bakanı Ağbal, beyaz eşya ve mobilyada yapılan vergi düzenlemelerinin bütçeye 1 milyar lira yük getireceğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, son vergi düzenlemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Ağbal, beyaz eşyada yüzde 6,7 olan ÖTV'nin 3 ay süre ile alınmayacağını, mobilyada ise KDV'yi 3 aylığına yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdüklerini söyledi.
Ağbal, söz konusu düzenlemelerin bütçeye 1 milyar lira maliyeti olacağını belirtirken, bir miktar vergi kaybı yaşanacağını da aktardı.
Ağbal, 'Beyaz eşya ve mobilya sektöründe önümüzdeki dönemde firmalar da kampanyalar yürütecektir, iki sektörde de bir canlanma görülecek. Yapmış olduğumuz indirimler özellikle içinde bulunduğumuz süreçte vatandaşlarımızın alışverişlerini artıracak, ekonomiye ciddi anlamda canlılık getirecek' dedi.
İnşaat sektörüne ilişkin düzenlemelerde yaptıklarını kaydeden Ağbal, 'Konut satışında noter ön ödeme oranını sıfırladık' dedi.
Ağbal 'Geçen yılın eylül ayında başlayıp (bu yılın) mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indirimi vardı. Konut teslimlerindeki yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşürmüştük. Bu süreyi mart sonundan eylül sonuna uzatıyoruz' diye konuştu.

Kılıç'a ihracat ödülü Zeybekci'den

Dünya sofralarında sağlıklı olduğu için tercih edilen çipura ve levrek balıklarının dünyada en büyük yetiştiricisi olan Kılıç Deniz Ürünleri, Ege Bölgesi'nin 2016 yılında gerçekleştirdiği 16.6 milyar dolarlık ihracat rakamına 136 milyon doların üzerinde katkı sağladığı için Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ödüllendirildi. 
Şirket adına ödülünü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den alan Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, ülke ekonomisine döviz kazandırmanın gururunu yaşadıklarını ve elde ettikleri ihracat rakamı ile sektörde lider olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

'Ülkemizi temsil gururu yaşıyoruz'

İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen Ege İhracatçı Birlikleri '2016 İhracatın Yükselen Yıldızları" ödül töreninde aldıkları ödül ile Türkiye'yi yurtdışında gururla temsil ettiklerini açıklayan Kızıltan, Türkiye ekonomisini beslemenin en önemli yollarından birinin ihracat olduğuna işaret ederek, 'Türk ekonomisinin istihdamına, ihracatına ve büyümesine verdiğimiz katkının daha da artacağını ifade etmek istiyorum. 2016 yılı küresel piyasaların oldukça çekingen olduğu bir yıldı. Yaşanan sorunlara rağmen Kılıç Deniz Ürünleri olarak ekonomiye elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalıştık ve bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz' dedi.

Projelerinde fark yaratacak

Karşıyaka Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) sosyal sorumluluk projelerinde fark yaratmak için yönetim kurulu üye sayısını 19'a çıkaracak.
1992 yılında kurulmuş olan KASİAD olağanüstü genel kurulunda tüzük değişikliği yetkisi alarak Karşıyaka da yeni sosyal sorumluluk projelerinde fark yaratmak için 9 olan asıl yönetim kurulu üye sayısını 19'a çıkartacak.
KASİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yetkisi alan yönetim 9 olan yönetim kurulu üye sayısını 19'a çıkarmakla kalmayacak, lokalin de üyelerin daha aktif kullanmaları için düzenleme de yapacak.
KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, sosyal sorumluluk projelerinde fark yaratmak için harekete geçtiklerini belirterek şunları söyledi. "Olağan üstü genel kurul toplantımızda 9 olan yönetim kurulu üye sayısını 19'a çıkarma yetkisini aldık. 
Geçmişte üyelerine ve Karşıyaka iş adamlarının misafirlerini ağırladıkları lokalimizi tekrar hayata geçirmeye çalışacağız. 
Gecen sene 21 adet kurs döneminde 525 kursiyere girişimcilik eğitimi verdiğimiz İŞKUR, KOSGEB eğitimlerimize 2017 yılı boyunca 74 eğitim programı ile devam edeceğiz.' dedi.


DİP EKSPRES

Altın talebi 3 yılın zirvesinde


Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, 2016 yılında altın talebi yüzde 2 artarak 4.308,7 ton ile son 3 yılın en yüksek seviyesini gördü.
2016'da yatırım amaçlı altın talebi yüzde 710 artarak 2012'den bu yana görülen en yüksek seviye olan 1561,1 tona çıktı. 2015'de yatırım amaçlı altın talebi 918,7 ton olmuştu.
Geçen yıl 128,3 ton satış yapan altın destekli ETF'lerin talebi bu yıl 531,9 tona yükselirken, mücevher amaçlı altın talebi ve merkez bankalarının talebsinde düşüş bu büyümeyi dengeledi. Küçlü ve madeni para olarak altın talebi ise 1.029,2 ton seviyesinde gerçekleşti.
2016'da Hindistan'ın altın talebi 194,9 tondan 161,6 tona düşerken Çin'in talebi ise 228,1 tondan 284,6 tona yükseldi.