Kız çocuğu olanlar bilir, tuvaletini yapınca önden arkaya doğru silinir kızların poposu. Çünkü anatomik olarak kadınların idrar yolu erkeklerden kısa, böylelikle kadınların idrar yolunun ve idrar kesesinin mikrop kapma ihtimali daha yüksek. Her 5 kadından 1 tanesinde hayatının bir döneminde sistit yani idrar kesesinin iltihabı söz konusu.

Nasıl ağzımızın içi, burun deliklerimiz, dış kulak yolumuz steril değilse; anüs, vajen de steril değil. Normal zamanda kendi florası nda bize zarar vermeyen mikroplar yaşar. Ama bu mikroplar bir yolla iç organlarımıza girerse o bölgede iltihap ve hastalık meydana getirir. Kısacası herkesin vücudunda bulunan E. Coli gibi bazı bakteriler hijyen koşulları bozulunca, hamilelik-menapoz gibi dönemlerde, şeker hastalarında idrar yolundan girer ve yukarıya mesaneye (idrar kesesine) ulaşıp "sistit"e neden olur.

Gelelim bunun balayıyla ilgisine.  Kadınlarda cinsel yaşamın başlamasıyla ve balayında uzayan ilişki süreleri ile birlikte vajinanın hemen önünde duran dış idrar yolunu tahriş olur. Cinsel ilişki sırasında bölgedeki bakteriler idrar yoluna doğru zorlanır, tahriş olan idrar kanalına kolayca yerleşirler. Aslında "Balayı Sistiti" normal sistitten farklı olarak mesaneden çok idrar kanalı hastalığıdır. Bir kaç gün içinde de kadında şikayetler baş gösterir. Karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık ve ani idrara çıkma, idrar renginin bulanıklaşması olur.

Yaz aylarında düğünler artar. Balayında da denize havuza girilmesi enfeksiyon riskini arttırır. Balayının daha ilk günlerinde sistit ve genelde ona eşlik eden vajinit ortaya çıkınca; tatil ve balayı burnundan gelir. Çünkü ardından 15 gün ilişki yasağı verir ürologlar veya kadın doğum uzmanları!

Siz de balayınızın kabusa dönüşmemesi için önleminizi alın. Kadın doğum uzmanıyla düğünden önce görüşün. Balayında yanınıza almanız gereken ilaçlar hakkında bilgi verdiği gibi önerilerde de bulunur. Bol sıvı tüketmek, hijyen (temizlik) koşullarına uymak, tuvalet sonrasında aynı çocuklardaki gibi önden arkaya doğru temizlemek, vajinal duştan kaçınmak, temizliğinden emin olmadığınız havuza girmemek önleyici olur. Baktınız ki iş işten geçmiş, sistit olmuşsunuz hemen kadın hastalıkları uzmanına görünün, başınıza daha ciddi sorunlar açılmadan!

Sağlıkla kalın.