Adaylar netleşti, seçim büroları açıldı, projeler tanıtılıyor. Ancak Balçova'da, İlçe Seçim Kurulu marifetiyle alınan karar yüzünden başka şeyler konuşuluyor.

***

CHP'nin yeniden aday gösterdiği Mehmet Ali Çalkaya, Türkiye'de yaşayan ve oyunu AK Parti'ye vermeyen herkesin her an suçlanabileceği 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçu nedeniyle adaylıktan düşürülebilir. Konuyu derinlemesine anlatmak, neler olduğunu sıralamak niyetinde değilim. Dürüstlüğüne ve temizliğine herkesin kefil olduğu Mehmet Ali Çalkaya'nın niçin yeniden belediye başkanı olması gerektiğine de değinmeyeceğim. Olaya başka bir gözle bakmaya gayret edeceğim.

***

Gelin, bir hayal kuralım. Hayalimizde Balçova, AK Parti'nin "kalesi" olsun, belediye başkanı ve yeni dönem adayı da Recep Tayyip Erdoğan olsun... İlçe Seçim Kurulu, "okuduğu şiir yüzünden" giydiği hüküm nedeniyle Erdoğan'ın aday olamayacağı yönünde görüş bildirsin. Üstüne de İlçe Seçim Kurulu'nda oy kullanma hakkı bulunan CHP, "Sayın Başkan halkın seçtiği, meşrû bir kişidir. Rakibimiz olabilir ama adaylığı engellenmesin. Yarışacağız, yeneceğiz" demesin, "Fırsat bu fırsat, hemen adaylığı düşürülsün" diye oy kullansın, bel altı vursun!

***

Hiç şüphe yok, millî iradeye yapılan bu büyük saygısızlık karşısında Erdoğan asla sessiz kalamazdı... Yaşadığı mağduriyeti, yapacağı çok sert açıklamayla dünyanın öte tarafına kadar duyururdu. Açıklamasında evvelâ İlçe Seçim Kurulu'na seslenirdi; "Ey İlçe Seçim Kurulu" diye söze başlardı, "milletin vergileriyle maaş alanların görevinin, milletin seçtiği kişilerin adaylığını engellemek olamayacağını" söylerdi. Yapılanı "kendisine yönelik bir operasyon" olarak nitelendirirdi. CHP'yi fırsatçılıkla itham ederdi. Kurul'dakilere "Siyasete bu kadar meraklıysanız cübbenizi çıkarın, sandıkta karşıma çıkın!" derdi. "Kararı tanımadığını" söyler, halka demokrasi adına nöbet tutmaları için çağrıda bulunurdu. Erdoğan, çetin mücadele verirken yol arkadaşları gözyaşları içinde açıklamalar yapardı. Bir de "Muhtar bile olamaz" manşeti atıldı mı, Erdoğan'ın önünde dağ olsa duramazdı. Ya bu karardan dönülürdü ya da yaşadığı bu mağduriyet Erdoğan'ı siyasi kariyerinde "çok daha ileri" götürürdü... Siz de bu köşede, halkın seçtiği bir başkanın eften, püften nedenlerle adaylığının engellenmesinin ne kadar çirkin olduğuna dair ifadeler okurdunuz.

***

Mehmet Ali Çalkaya'nın hepsini yapacak gücü var. Arkasında, Çalkaya ile yürümekten geri durmayacak ciddi bir kitle de var. Sadece yanında numaradan ağlayacak birileri var mıdır, emin değilim.

***

O hâlde bu soruyu Çalkaya aday olmasın diye seferber olan AK Parti'liler yanıtlasın:

Ne dersiniz? Sizce Mehmet Ali Çalkaya, Balçovalılara hizmet etmeye devam mı etsin, yoksa gücüne güç katan bir siyasi figür olmak için harekete mi geçsin?