Genelde siyasi tartışmalara, kısacası polemiğe girmiyor, olayları olduğu gibi veriyorum. Ama artık Konak Tünelleri'nin uzun süre gündemden düşeceği yok gibi...   
Bakanlık İzmir'in girişlerine büyük panolar şeklinde tünellerin İzmir trafiğini rahatlatacağını belirten afişler astı.   
Buna karşılık Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise halkın yanında olup düzenlediği forumlarla sorunun önemine değiniyor.   
Sanıyorum yarın İzmir'de miting yapacak olan Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan da konuşmasında buna değinecek.
'İstemezükçülerden' söz edecek...   
   
Taksici esnafı   
   
Ama şimdi konuya İzmirli taksiciler de katıldı.   
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bayramda çalışan taksici esnafını ziyaret etti.   
Başkan Pekdaş, hem bayramlarını kutladı, hem de dertlerini dinledi.   
CHP İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu'nun da eşlik ettiği bayramlaşma ziyaretlerine Güzelyalı'dan başlan Pekdaş, sırayla taksi duraklarını gezdi. Uğradığı her durağa eli boş gitmeyen Pekdaş, bayramını kutladığı taksicilere çikolata ikram etti.   
Bunlar normal gelişme...   
Ancak dikkatimi çeken nokta şu: Konak-Yeşildere Tünelleri gerekçe gösterilerek doğup büyüdükleri evlerinden koparılmak istenen Damlacık halkına sahip çıkan ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'nce yapımı devam eden tünel inşaatının durdurulması için mücadele veren Başkan Pekdaş'a teşekkür eden taksiciler, tünelin İzmir trafiğine fayda değil zarar getireceğini söylediler.
Damlacık konusundaki kararlılığını bir kez altını çizen Başkan Pekdaş ise, Baro Başkanı olduğu dönemde de konuyu gündeme getirdiğini ancak yetkisi olmadığı için o dönem bir şey yapamadığını ancak Belediye Başkanı seçildikten sonra yaptığı ilk işlerden birisinin Damlacık'a sahip çıkmak olduğunu vurguladı. Acele kamulaştırma kararıyla yok edilmek istenen tarihi semti ranta kurban vermeyeceklerini dile getiren Pekdaş; 'Onlar yıksınlar biz yeniden kurarız. Orada turizm amaçlı kooperatif kuracağız. Belediye olarak biz de ortak olacağız. Orda yaşayan yurttaşlarımızla birlikte bu kooperatifi işletir, işimizi yaparız. Kamuda güvence olarak işin içinde olur. Sonuna kadar uğraşacağım. Damlacık İzmir'i İzmir yapan bir değer. Kalkıp oraya rezidans dikmelerine engel olacağım' diye konuştu.   
Son durum bu...   
Yani olay sadece Başbakan Erdoğan'ı ya da eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ı değil taksici esnafına kadar hepimizi ilgilendiriyor.   
   
İki yeni uydu   
   
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan söz ettik ya, şimdi bu konuya girelim:    Türkiye, iletişim, istihbarat, keşif, gözlem konusunda uzaya uydu fırlatmada yeni atağa geçiyor. Bu yıl içerisinde Türksat 4B uydusu uzaya fırlatılırken 5A ve 6A'nın da yapımı için de hazırlıklara başlandı. Türkiye'nin 5'inci uydusu olan Türksat 4A, bu yılın başında Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatılmıştı.    
Bu sene içerisinde ise Türksat 4B uydusu uzaya gönderilecek. Türkiye bununla da yetinmeyip, milli imkanlarla Türksat 5A ve 6A uydularının yapımını da başlatacak. Türkiye'nin uzaya fırlatacağı uydular Ankara Kazan'da kurulan Uydu Montaj Entegrasyon Test Merkezinde (UMET) yapılacak.    
Uydu yapımında yüzde 25 oranında yerli malzeme kullanılacak. Bunun için görevli Türk mühendisler Fransa ve Japonya'da eğitim alırken TAİ'de de 40-50 kişilik bir ekip, uydu yapımında önemli katkılar sağlayacak.   
   
Bankacılar 'Türkçe' konuşacak!   
   
Bir zamanlar 'Vatandaş Türkçe konuş!' diye bir çalışma başlatılmıştı.   
Son zamanlarda ise eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, 'Türkçe isimler' üzerinde durmuş, esnafın yabancı dili tercih etmemesini istemişti.Şimdi de; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) faizsiz bankacılıkta kullanılan terimlerin Türkçeleştirilmesi gerektiğini açıkladı.    
BDDK tarafından hazırlanan raporda, faizsiz bankacılık sisteminde yer alan Arapça terimler yerine Türkçe karşılık kullanılması önerildi.    
Raporda şu bilgiler yer aldı: 'Sektörün ilkelerini daha net yansıtması ve katılım bankacılığına paralellik sağlaması açısından 'tekafül' ifadesi yerine 'katılım sigortacılığı' ifadesinin kullanılması önerilmektedir.    
Halihazırda katılım bankacılığına uygun bireysel emeklilik sistemi ifadesi kullanılmakla birlikte, bunun yerine 'faizsiz emeklilik sistemi' ifadesinin kullanılmasının istenen büyümenin gerçekleştirilebilmesi noktasında faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Öte yandan, 'retekâfül' ifadesi yerine 'mükerrer katılım sigortası' ifadesinin kullanılmasının bütünlük açısından uygun olacağı düşünülmektedir' denildi.   
   
***   
   
DİP EKSPRES   
   
EGİAD'IN konuğu Ali Babacan   

   
Ege Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen Ege Toplantıları'nın 70.sine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katılıyor.
4  Ağustos Pazartesi günü saat 19.30 da Swiss Otel Grand Efes'te gerçekleşecek toplantıda 'Türkiye Gündemindeki Son Gelişmeler' tartışılacak.    
   
İlgi yoğun olur   

   
EGİAD Başkanı Seda Kaya, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Türkiye ekonomisinde beklenen olası gelişmeler ışığında güncel, siyasi ve ekonomi başta olmak üzere çeşitli konuların ele alınacağı toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, çok hassas dengeler altında ekonomik istikrarın korunmaya çalışıldığı bir ortamda yapılan toplantıya iş dünyasının ilgisinin çok yoğun olduğunu belirterek 'Türkiye'nin bütün gündemi ve geleceği Cumhurbaşkanlığı seçimine endekslendi. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan, ekonomide koordinasyon sorumluluğunu üstlendiği uzun yıllar boyunca sergilediği objektif yaklaşımlar ile iş dünyasının güvenini ve saygısını kazanmıştır. Bu anlamda yapacağı önemli açıklamalar merakla bekleniyor' diyor.