Sağlık kadar sanata ve dallarına ne kadar önem verdiğimizi biliyorsunuz.

Bu hafta değişik bir konuyu ele alıyorum.
2 Mayıs'ta kapılarını açan, Ziraat Bankası sanat koleksiyonundan eşsiz eserlerin yer aldığı, 'Işık ve Renk Dijital Sergisi'nden söz etmek istiyorum.
Kuruluş yıllarından itibaren sanat ve sanatçıya verdiği destekle ülkemiz kültürel mirasına çok önemli katkılar sağlayan, koleksiyonunda 2 bin 500'den fazla sanat eseri bulunan Ziraat Bankası, koleksiyonundan yüzlerce eseri 06 Mayıs tarihine kadar, tüm sanatseverlerle buluşturuyor. Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ali Kırbaş 'Işık ve Renk Dijital Sergisi'ni anlattı.

Önemli bir görev

Ziraat Bankası'nın, sanatın değerlerini toplumla paylaşmak ve sanatı yaşanır kılmak için Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren sanat ve sanatçıya verdiği desteği 'Sanat için, sanatın içinde' sloganıyla bütünleştirmiş bir banka olduğunu belirten Ali Kırbaş, Türk resminin gelişmesine öncülük etmiş olan sanatçıların yapıtlarını bünyesine alarak topluma tanıtmak görevini üstlendiklerini de söylüyor.

İzmir'de de istiyoruz

Bu arada Haber Ekspres olarak bir önerimizi de Ziraat Bankası yetkililerine iletmek istiyorum:
Bilindiği gibi, milli bankamız, sanata ve sanatçıya desteğini uzun yıllardır faaliyette olan İstanbul (Tünel Sanat) ve Ankara (Kuğulu Sanat) galerilerinde veriyor.
Nedense İzmir bu önemli konuda üvey evlat muamelesi görüyor.
Aynı hatta çok daha güzel ve başarılı galerileri hak eden İzmir için de aynı özeni göstermelerini, daha doğrusu açılmasını istiyoruz.
Umarım hizmet ile siyaset birbirinden ayırt edilir ve İzmir'e modern yeni bir galeri kazandırılır.
En basitinden onlarca İzmirli bağımsız sanatçının eserleri kendilerinden hiçbir ücret ve masraf talep edilmeden sergilenmiş olur.

Merak edenler için

Şimdi, 'dijital bir sergi fikri nasıl ortaya çıktı?' anlatalım...
Kültür ve sanatı toplumsal hayatın ayrılmaz bir unsuru, sosyal ve ekonomik gelişimin çok önemli bir parçası olarak gören ve koleksiyonunda 2 bin 500'den fazla sanat eseri bulunan banka, zaman zaman bu eserlerinin bazılarını farklı lokasyonlarda sergiliyordu.
Ancak güvenlik, lojistik, eser sağlığı ve zaman gibi kısıtlar nedeniyle bu çalışmaları bugüne kadar sadece belirli bir kapsamda yapabildi.
'Ülkemizin en önemli sanat birikimini, bu sınırlar olmadan daha geniş kitlelere nasıl ulaştırabiliriz, bu birikimi sanatseverlerle en kolay ve hızlı nasıl paylaşabiliriz?' diye düşünen yetkililer gelinen noktada, çok sayıda eseri, özel olarak hazırlanmış dijital bir ortamda, Türkiye'nin bu en büyük dijital sergisiyle ete ve kemiğe büründürdüler.
Sanıyorum benzer çalışmalara ve sergilere bundan böyle diğer büyük kurumlarda da görebileceğiz.

Hiçbir masraftan kaçınılmamış

Birçok ilki barındıran, 'Işık ve Renk' sergisi için 2 bin 500 metrekare alan üzerine özel olarak inşa edilen, bin 500 metrekare kapalı alana sahip dev komplekste, çoklu projeksiyon ve led yansıtma teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş dijital sergi binası ile 20 metre çapında bir kubbe yer alıyor.
Hemen tamamı dijital ekranlarla kaplı sergi alanında seçilen eserlerin 58 adedi ekranlarda yer alıyor.
Eserler, bu sergi ve ekran formasyonu için özel olarak hazırlanmış bir prodüksiyon ile ziyaretçilerle buluşuyor.
Ayrıca bankanın sanat koleksiyonunun en nadide orijinal eserlerinden bazıları da bu etkinliğe özel olarak getirilmiş.
İzmir dışından, Ankara ve İstanbul'a toplam 25 sanat eseri daha transfer edilmiş.

Teknik olarak

Sergi ana salonunda eserlerin dijital olarak sergilenebilmeleri için toplamda 600 metrekare led ekran, seçilen eserlerin dijitalleştirilmesi için 100 megapixel çözünürlükte özel fotoğraf makinaları kullanılmış.
Sergi alanımızda kurulan bir diğer bina 20 metre çapındaki 'Ziraat Kubbe.'
Bu kubbenin tavan alanında 5K çözünürlükte eser gösterimi yapılıyor.
Türkiye'de ilk defa bir sergide çoklu projeksiyon teknolojisinin kullanıldığı, tamamen dijital ekranlardan oluşturulmuş 10 metre yüksekliğindeki bu kubbe altında aynı anda 150 kişi Ziraat Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan 'İstanbul' teması ile özel olarak seçilmiş 16 adet eseri çok farklı bir kurgu ile izleyebiliyor.
Kubbenin tavanında eserlerin dijital olarak sergilenebilmeleri için toplam 400 metrekarelik dev ekranlar kullanılmış.

Son sözümüzü söylerken...

 'Işık ve Renk' sergisinin içinde dijital olarak; Hikmet Onat (1885–1977), İbrahim Safi (1898–1983), Antoine Ignace Melling (1731–1838), Hoca Ali Rıza (1864–1919) ve Cevat Erkul (1897-1981)'un yapıtları Ziraat Kubbe'de, Mehmet Güleryüz'ün Vardiya, Burhan Uygur'un Kırmızı Soyut, Utku Varlık'ın Gece Kaçışları ile Neşe Erdok ve Erol Akyavaş gibi önemli ressamlarının eserleri de 'Işık ve Renk' sergisinin galeri alanında dijital olarak yer alıyor.
Serginin orijinal müziklerini ünlü besteci ve piyanist Angelika Akbar hayata geçirdi.
Böylesine heyecan verici bir projenin küratörlüğünü ise Prof. Dr. Kıymet Giray üstlenmiş.
Her şeyin en ince noktasına kadar düşünüldüğü bu serginin İzmir'de de açılmasını, aksi halde biz İzmirlilerin de, bu milli bankamız için başka türlü düşünebileceğini de hatırlatmak istiyoruz.

HAFTANIN HABERİ

Çocuk ve teknoloji

Teknolojinin günlük yaşamın organik bir parçası olduğu günümüzde, çocukların tablet ve bilgisayar kullanımı ile ilgili kalıplaşmış yargılarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.
Çünkü geleceğin büyülü teknolojisini, bugün tabletlerinde oyun oynayan çocuklar inşa edecek.
Çocukların teknoloji kullanımına bakışımız, içinde bulunduğumuz çağdan yola çıkarak gerçekçi ve makul olmalı.
Uzmanlar, eğitim danışmanları anne babaların, çocukların teknoloji kullanımına ilişkin yargılarına dikkat çekiyor.
Belki bir gün bunları da anlatırım, tabii ki uzmanların ağzından...