İki bayramı bir arada kutluyoruz: Önce 30 Ağustos Zafer Bayramı'mızı, sonra da bugün idrak edeceğimiz Kurban Bayramı'mızı yürekten kutluyorum.
Bazen böyle oluyor; gününde sizinle buluşma imkânım olmadığı için, bir iki gün rötarlı da olsa önemli günlerin kutlamasını yapıyorum.
Bayramın ilk günü birçok telefon mesajı alacaksınız.
Çoğunluğu eş, dost ve akrabalardan gelecek.
Özellikle ileri yaştakiler buna pek alışkın değiller.
Son yıllarda çıkan bu 'bayram tatillerine' de...
Onlar; kurbanların kesilmesinden, kavurmaların yenilmesinden ve el öpülmesinden hoşlanırlar.
Şimdi zaman çok değişti...
Öyle ki telefonunuza gelen mesajlara bile dikkat etmeniz gerekiyor.
Çünkü siz de birçok kişi gibi dolandırılıyor olabilirsiniz.
Genelde yaşlılar ele alınsa da, birçok işadamı, girişimci ve hatta profesör, avukat, yargıcın bile bu telefon tuzaklarına düştüğünü biliyorum.
Şimdi size bunların, yani ahlaksız, sahtekar ve dolandırıcıların son marifetlerinden söz edeyim:

Hukuk bürosu bile kuruyorlar

Kurdukları sahte bir şirket üzerinden avukat ve hukuk bürosu isimleri kullanarak vatandaşlara 'Sigorta borcunuz var. İcraya veriliyorsunuz. Geri dönüş yapın' diyerek mesaj atarak dolandırıcılık yapan 2'si kadın 13 kişi yakalandı.
Şüphelilerle birlikte 600 bin kişiye ait kredi kartı ve kimlik bilgileri ele geçirildi.
Şüphelilerin bunları hacker'lardan temin ettikleri belirlendi.
Bu 'kan emiciler'in, geri dönüş yapan vatandaşların kredi kartı bilgilerini aldıkları daha sonra kartlarını klonlayarak yurt dışında harcama yaptıkları da belirlendi.
Operasyon sırasında şüphelilerin olaylarda kullandıkları cep telefonlarını çatılara attıkları bu telefonların polisler tarafından toplandığı öğrenildi.

6 adrese eş zamanlı operasyon yapıldı

Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler yaklaşık 2 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından büyük bir dolancılılık şebekesini  böylece çökertti. Önceden belirlenen 6 adrese yapılan baskınlarda 19 kişi gözaltına alındı. Yapılan tahkikat sonucu 13 kişi gözaltına alınarak Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliğinde sorguya alındı.
Polisin yaptığı tahkikatta şüphelilerin bir şirket kurarak, bazı avukat ve hukuk bürolarının isimlerini kullanarak vatandaşlara mesaj attıkları öğrenildi.
Şüphelilerin kendilerine dönüş yapan mağdurlara sözde indirimler yaptıkları ve paraları PTT şubesinde açtıkları bir hesaba yatırttıkları belirlendi.
Ayrıca arayan kişilerin kredi kart bilgilerini aldıkları mağdurların kartlarını klonladıkları ve yurt dışındaki kumarhanelerde işlem yaptıkları öğrenildi.

Attıkları telefonlar çatılardan toplandı

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri şebeke üyelerinin evlerinde yaptıkları aramada bir miktar uyuşturucu, 10 adet bilgisayar, 35 adet cep telefonu, 40 adet telefon hattı ile kredi kartı kopyalamakta kullanılan cihazlar ele geçirildi.
Bunları oturdukları evlerde bulunan çekyat yastıklarının içine sakladıkları öğrenildi.
Operasyon sırasında bazı şüphelilerin kullandıkları cep telefonlarını bina çatılarını attıkları öğrenildi.
Bunlar hepimizin belalısı olduklarından ve neredeyse hepimize bu tür mesajlar geldiği için uyarı yapma ihtiyacını duydum.
Biliyorsunuz; polis de son günlerde mesaj ile dikkatimizi çekiyor.
Örneğin geçen haftalarda binlerce kişiye şu mesaj gönderildi:
Telefonda kendisini; polis, savcı, asker olarak tanıtıp, adınız veya banka hesabınız 'FETÖ, PDY, terör örgütüne karıştı' diyerek, para ve altın isteyenlere inanmayın!
Bu kadar uyarıya rağmen, parasını, altınını hala kaptıranlar olduğunu da söyleyebilirim.
Şimdi ekonomi haberlerine bir göz atalım:

Sütü Mozart değil, bilim artırır

TETA Teknik Tarım Genel Müdür Yardımcısı Başat Tömek, hayvanlarda süt veriminin artırılması için öncelikli olarak bilimsel veriler ışığında bir sistemin kurulması gerektiğini ifade ederek, 'Hayvancılık sektöründe Mozart'a gelene kadar yapılması gereken çok şey var' dedi.
TETA Teknik Tarım Genel Müdür Yardımcısı Başat Tömek, hayvanlarda süt veriminin artırılması için öncelikli olarak bilimsel veriler ışığında bir sistemin kurulması gerektiğini ifade ederek, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı'nda Lakto markası ile ürettikleri süt sağım sistemini tanıttı.
Başat Tömek şirketlerinin Türkiye'de hayvancılık yatırımlarını bir bütün olarak projelendiren tek firma olduğnu söyleyerek, 'TETA Teknik Tarım hayvansal üretim konusunda uzman olan zooteknistler tarafından kurulmuş ve bu alanda faaliyet göstermektedir.
Şirketimiz hayvancılık alanında ve özellikle büyükbaş hayvancılıkta mühendislik, danışmanlık, projelendirme, makine ve ekipman temini hizmetlerinin yanısıra yem sanayiinde de makine ve ileri teknoloji konusunda çözümler sunmaktadır.
Türkiye'de hayvancılık yatırımlarında projeyi bir bütün olarak ele alabilen tek firma olduğumuzu da belirtmek isterim.
Yani mevcut var olan bir işletmenin ya da baştan kurulacak yeni bir işletmenin planlanması ve projelendirmesini tek başına bir bütün olarak sağlayabilmekteyiz.
Yapılan yatırımda işletmede yer alacak her türlü yapılanma, teknoloji seçimi, yem programları, teknik eleman ve yönetici eğitimi, yem bitkisi üretimi, yıllık planlama, işletmedeki her alt birim için iş paketlerinin hazırlanması, teşvik alınması gibi konuları içerecek şekilde tüm operasyonu gerçekleştirebiliyoruz.
Bunun ötesinde projelendirmesi gerçekleştirilen işletmeye sürekli bilgi aktararak danışmanlık da yapıyor ve dünyada oluşan her türlü yeniliği uygun görüldüğü taktirde projeye dahil edebiliyoruz' dedi.
İzmir'in güvenilir bir şirketi olduğu için TETA'ya biraz toleranslı davrandım

Uşak Fuarı yüzleri güldürdü

Uşak 3. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'nda bayram havası esti. Yeni teknolojiyle buluşan üretici, fuarda 40 milyon liralık iş bağlantısına imza attı.
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak'ın tarımı, sanayisi ve ticaretiyle hızla geliştiğine dikkat çekerek 'Girişimci bir ruha sahibiz bu da yaptığımız her işe yansıyor. Fuarımız da bunun en güzel örneği' dedi.
GL Platform tarafından düzenlenen Uşak 3. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'nda stant açan 146 firma, çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, genetik alanındaki son yenilikler ve yem sektöründeki gelişmeleri üreticiyle buluşturdu.

Büyüme tahminini yükseltti

Moody's uzmanları G-20 ülkelerinin ortalama büyüme oranının, bu yıl ve gelecek yıl için, %3'ün hemen üzerinde olacağını tahmin ediyorlar.
Ancak bu alanda bazı kuşkuların da varlığına işaret ediyorlar: Jeopolitik riskler, ABD korumacılığı vb.
Değerlendirme kuruluşu, yılın ilk yarısındaki olumlu verileri dikkate alarak, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 2017 yılı büyümesini -başta tahmin edilen %6,6'dan- %6,8'e çıkarttı.
Asya'daki gelişmeler olumlu olsa gerek ki, büyüme oranı tahminleri Güney Kore ve için %2,5'ten %2,8'e, Japonya'nınki %1,1'den %1,5'e yükseltildi.
Avrupa bölgesi açısından da tahminler daha olumluya dönüyor. Büyüme tahmin revizyonu Almanya, Fransa ve İtalya için de yükseltiliyor. Ancak durum ABD için farklı; 2017 ve 2018 tahminleri %0,2'şer düşürülerek %2,2 ve %2,3 olarak veriliyor.

Nasıl lider oluyor?

2017 yılı başında Çin, 2020 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 360 milyar dolar yatırım yapacağını ve 85 kömürle çalışan elektrik santrali inşa etme planından vazgeçtiğini açıkladı.
Mart ayında Çinli yetkililer, ülkenin zaten enerji verimliliği, karbon yoğunluğu ve temiz enerji kaynaklarının payı konularında resmi hedeflerin aşıldığını bildirdi. Ve geçen ay, Çin'in enerji düzenleme kurumu Ulusal Enerji Yönetimi, ülkenin kömüre bağımlılığını azaltmak için yeni tedbirler aldı.
Bunlar, Çin'in teknolojik değişime ve yenilenebilir enerjilerin düşen maliyetine dayalı küresel bir enerji dönüşümünün merkezinde olduğunun en yeni göstergeleridir.
Ancak Çin sadece yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmakla ve kömürü aşamalı olarak kullanımdan kaldırmakla yetinmiyor. Aynı zamanda, küresel enerji talebinin giderek artan bir kısmını oluşturuyor; bu da ekonomisinin hizmet ve tüketim önderliğindeki büyümeye doğru kaymasının, doğal kaynaklar sektörünün dünya çapında yeniden şekilleneceği anlamına geliyor.

Saatte 4 bin km hız yapacak tren

İzmir'in metrosunda kullandığımız vagonlar Çin malı.
Yani onlarla İzmir'in yakından bağlantısı var.
Geçenlerde; Çin Uzay Bilimleri ve Sanayisi Şirketi, saatte 4 bin kilometre hıza ulaşan "uçan tren" projesinde araştırma aşamasına geçildiğini açıkladı.
Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Liu Shiquan, bugün Hubei eyaletinin Wuhan kentinde düzenlenen 3. Çin Ticari Amaçlı Uzaycılık Forumu'nda yaptığı açıklamada, 'uçan tren"in hızının geleneksel hızlı trenlerin 10 kat üzerinde olacağını bildirdi.
Maglev teknolojisiyle seyredecek 'uçan tren', ses hızının üzerine çıkacak.
Sanıyorum geçenlerde bu konuya bizim de ağırlık vermemiz , işin takipçilerinden Konak Belediye Başkanlarından Ahmet Sarışın ile Bornova Belediye Başkanlarından Cengiz Bulut'tan geldi.
Böylece İzmir'de de diğer kentlerimizde de trafik sorunu çözümlenebilir.


DİP EKSPRES

Tapu işlemlerinde 'online' dönem


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sahiplerinin taşınmazlarını tapu müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yönetebileceği sistemi hayata geçirdi.
Yeni uygulama, hem vatandaşın işini kolaylaştıracak hem de tapu müdürlüklerinin iş yükünü azaltacak. İşlemlerini web-tapu üzerinden yapacak vatandaş, tapu dairesine gidip imza atacak.
Web tapu e-devlet üzerinden kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek. Vatandaşlar uygulamayla taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyecek. Tapu sahibi, devir işlemleri öncesinde başvurularını web tapu aracılığı ile yaparak kuruma gitmeden işlem sürecini başlatabilecek.