Bir Ramazan daha geldi geçti. Dün bugün herkeste bir bayram telaşı var. Bazıları çıkacağı tatil için valiz toplamakta, bazıları gelecek misafirler için temizlik yapıp tatlı hazırlamakta. Biz bu bayramda büyüklerimizi ziyaret edip büyük bir aile olmanın keyfini süreceğiz. Ve bol bol da tatlı yiyeceğiz.

Anne tarafımın hepsi şeker hastası. Öyle ki iki teyzem, bir dayım, anneannem şekerden vefat etti. Annem ve küçük dayım da hastalıkla baş etmeyi öğrendiklerinden idare ediyorlar. Bu yüzden bizim bayram ikramlarımızda mutlaka diyabetik ürünler de bulunuyor. Baklava varsa yanında şeker hastaları için hazırlananlarından da oluyor. Yahut özel pişebilen tatlandırıcılarla annem kendisi hazırlıyor tatlıları. Artık marketlerde, tatlıcılarda, dondurmacılarda şeker hastalarına yönelik ürünler bulmak kolay. Yine de bayramda özellikle şeker hastalarının dikkat etmesi gereken birkaç önemli püf noktası var.

 1.    Marketten ürün alırken diyet yapanlar için mi yoksa diyabetikliler yani şeker hastaları için mi diye bakın.
 2.    Diyabetik dondurma, baklava, reçel... saymakla bitmeyecek kadar şeker hastalarına yönelik ürün var. Ancak bunları da belli miktarda tüketmeniz lazım. Fazlası yine zararlı.
 3.    Yiyeceklerin içinde şeker olmaması onun şeker hastalarına uygun olduğu anlamına gelmez. İçeriklerini okuyun mutlaka. Karbonhidratlar da şekere dönüşür, unutmayın.
 4.    Meyveler doğal diye insanların gözüne çok masum görünürler. Bazıları da boyut olarak küçük olduğundan zararı olmaz diye düşünülür. Oysa üzümde, kayısıda, kirazda meyve şekeri (fruktoz) oldukça fazla.
 5.    Bayramda oteldeyseniz açık büfe büyük tehdit sizin için. Ne yazık ki pek çoğumuzun gözü dönüyor açık büfede. Sonra tabakta kalıyor yemekler, ziyan oluyor. Ziyan olmasın diye yediğinizde de size yazık oluyor. Tabağınıza makul miktarda alın ki şekerinizi hoplatmayın.
 6.    Ziyaretlerde ikram edilen soğuk meyve suları ve limonata yerine sadece su tercih edin.
 7.    Bayramda tadınızın kaçmaması için nefsinize hakim olun ve çok fazla yiyip içmeyin. Sınırlarınızı zorlamayın!
 8.    Tatile gidiyorsanız yanınıza şeker ilaçlarınızı, insülin iğnenizi ve buz akülerinizi almayı unutmayın.
 9.    İlaç düzeninizi bozmayın. Öğün atlamayın.
 10.    'Bana bir şey olmaz', 'Bir ufak tatlı ne yapabilir ki?', 'Bayramda yiyeyim ilaçları ikişer içer idare ederim', 'Bayram dönüşü sıkı rejime girer toparlarım' asla denilmemesi, aklınızdan bile geçirilmemesi gerekir. Şeker hastalığınız varsa bu geçici değil, kronik bir hastalıktır.

Şeker gibi tatlı bayram geçirmeniz dileğiyle.

Sağlıkla kalın.