THY, Başkan Fikret Orman'ın isteğini kırmadı, Anadolujet uçağını sponsoru oldukları Beşiktaş renklerine boyadı.
Beşiktaş Futbol Kulübü'nün Başkanı Fikret Orman'ın 'Bütün maçlarımıza THY ile uçuşuyoruz, bir uçağa Beşiktaş adının ve armasının giydirilmesini istiyoruz' şeklindeki isteği Türk Hava Yolları yönetimini hareket geçirdi.
Orman'ın isteği üzerine Türk Hava Yolları, ulaşım sponsoru olduğu Beşiktaş Futbol Kulübü için Anadolujet'e ait bir uçağı Beşiktaş logosu ve renklerine boyadı.
TC-JGF kuyruk tescilli Boeing 737-800 tipi uçağı Beşiktaş renklerine boyanan Anadolujet uçağı Siyah Beyazlıları Napoli deplasmanına götürecek. 19 Ekim Çarşamba günü İtalya'nın Napoli kentinde oynanacak Şampiyonlar Ligi maçına, Beşiktaş kendi logosunu taşıyan uçakla gidecek.

Üç yılda yüzde 30 arttı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadın esnaf ve sanatkarlarının sayısındaki artıştan gurur duyduklarını belirterek, kadın girişimcilere hibe projeler sunmanın yanında, sıfır faizli uzun vadeli kredilerin verilmesi gerektiğini ifade etti. Palandöken, son 3 yıl içerisinde kadın esnaf sayısının yüzde 30 artışla 189 bin 337'den 248 bin 331'e çıktığını bildirdi. Kadın esnaf ve sanatkar sayısındaki artışın yeterli olmadığına işaret eden Bendevi Palandöken, kadın esnaf ve sanatkar sayısının artırılması için daha çok desteklenmeleri gerektiğinin üzerinde durdu.
Kadın esnaf ve sanatkârların sektör tercihleri bazında incelendiğinde, ilk sırada 33 bin 177 kadın esnafın bakkallık, bayilik ve büfecilik mesleğini tercih ettiği anlaşıldı.

Kaçakçılık da ele alınıyor

213 sayılı Vergi Usul Kanununun Pişmanlık ve Islah başlıklı 371. Maddesinde, 'Beyana dayanan vergilerde kaçakçılık (338, 346 ve 347nci maddelerde yazılı şekilde yapılanlar dahil) ağır kusur ve kusur mahiyetindeki kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere kanunda yazılı kayıt ve şartlarla kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları kesilmez.' hükmü yer alıyor.
Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51. Maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında pişmanlık zammıyla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerekiyor.
Vergi affı dışında sistem böyle çalışıyor.
30 Haziran 2016'dan önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlarla ya da vergiye tabi diğer olaylar için beyanname vermemiş olanların veya eksik beyanda bulunanların (tapu harcı, kira geliri, değer artışı kazancı vb.) bu Kanun kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunmaları da mümkün.

Kıdem tazminatı fonu'nda belirsizlik sürüyor

Kıdem Tazminatı Fonu'nun Türkiye'de 40 yıldır tartışıldığını, çeşitli defalar farklı yasa tasarıları hazırlandığını ama hiçbirinin kanunlaşamadığını hatırlatan Avukat Murat Akı, mevcut hükümetin gündeme getirdiği yeni tasarının da beklentileri tam olarak karşılayamadığını söyledi. Türkiye'de 1975 yılından bu yana, kıdem tazminatı ile ilgili fon tesisi için değişik tarihlerde tasarılar hazırlanmış olmasına rağmen bu güne kadar bunların hiç birinin kanunlaşamadığını hatırlatan Avukat Murat Akı, 'TİSK ile TÜRK-İŞ'in bu konu üzerinde birlikte çalışarak uzlaşmaları ve görüşlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmaları, çözüme katkı sağlanmasında yararlı olacaktır' dedi.

Memnuniyetle...

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Başbakan Yıldırım tarafından açıklanan yeni tarım ve hayvancılık politikasını çok önemli bulduklarını belirterek, 'Eğer bu adımlar, ticarette katma değer taratacak adımlarla desteklenirse Türkiye tarımda 100 milyar dolarlık büyüklüğe kısa sürede ulaşabilir' diye konuştu.
'Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta, mevcut politikalardan daha farklı bir reform gündemi olması gerektiğini uzun süredir dile getiriyorduk' diyen Kestelli, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: 'Başbakan'ın İzmir'de büyük bir kararlılıkla açıkladığı yeni üretim modelini ve teşvikleri memnuniyetle dinledik. Üretimde havza modeli, kararlılıkla uygulandığı takdirde ülkemizin üretim gücünü artıracaktır. Türkiye'nin hayvancılığın önemli hub'larından biri olması da mümkündür. Biz, verimli ve sürdürülebilir bir politikanın Türk tarım ve hayvancılığına çağ atlatacağına inanıyoruz. Bu paketin iyi uygulanması halinde beklenen faydanın 15 milyar doların üzerine çıkması olası. Esasen ülke olarak tarımsal üretim değerimizi çok kısa bir süre içinde 100 milyar doların üzerine taşıyabilmeliyiz. Bu ülkede daha istikrarlı bir gelecek için tarımın milli gelire katkısı yüzde 10'un üzerinde olmalıdır. Tarım ve hayvancılık bu ülkenin çimentosudur.'

Foça'da erken hasat

Foça Ilıpınar'da bulunan Kula Yağ fabrikasında, yılın ilk erken hasat zeytin sıkımı gerçekleştirildi.
Yaklaşık 3 dekar arazi üzerine kurulu artırılan kapasite ile günlük 100 ton soğuk sıkım yöntemli zeytinyağı fabrikası, bölgenin en yüksek kapasitesine sahip. Bölgede 8 fabrika var. Foça son yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretiminde artış gösterdi. Yeni dikilen ağaçlar ve eski ağaçların bakımlarının öneminin anlaşılması ile rekolte arttı. Foça ilçesinde, erken hasat zeytinlerin sıkılmasında elde edilen ve yöredeki çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak kabul edilen zeytinyağı, sıkma makinelerinin çeşmelerinden akmaya başladı. Foça Ilıpınar'daki İlk sıkımda, fabrikaya getirilen 8500 kilogram zeytinden, yaklaşık 1700 litre zeytinyağı elde edildi. Konu hakkında açıklama yapan fabrika sahibi Hakan Kula, sezonun uzadığını bu sene 5 ay devam edeceğini söyledi.

Hüseyin Şairoğlu bayrağı devretti

İlk kurulduğu günden bu yana yaklaşık 14 yıldır İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nin (İPOSB) başkanlık görevini yürüten Hüseyin Şairoğlu, bayrağı Yönetim Kurulu Başkanvekili Hakan Ürün'e devretti.
İPOSB'nin 14 yıllık başkanlık görevini yürüten İzmirli sanayici Hüseyin Şairoğlu, hafta içinde alınan yönetim kurulu kararıyla başkanlık görevinden ayrıldı. Sanayiden eğitime kadar yaptığı sayısız hizmetlerle Türk sanayisine büyük katkıları bulunan Hüseyin Şairoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen geceyle bölge sanayicilerine veda etti.
Torbalı Kaymakamı Aydın Memük'ün de katıldığı gecede EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ile bölgede faaliyet gösteren çok sayıda sanayici yer aldı.

Kenevir üretim alanları genişletildi

İzinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilir.
Resmi gazetede konuyla ilgili yönetmelik yayınlandı. Amaç, 'kenevire bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenmesinin sağlanması için izinli kenevir yetiştiriciliğine ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine dair yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.' olarak açıklandı. Üniversiteler, Bakanlık araştırma enstitüleri ile araştırma izni bulunan kuruluşlardan, bilimsel araştırmalar için ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenler, birinci fıkrada belirtilen tarihlere bağlı kalmaksızın, yetiştiricilik yapacakları ilin en büyük mülki idare amirliğine başvurabilecek. Kontrollerde esas amaç; izinsiz yetiştiricilik ile uyuşturucu madde üretimine mani olmanın yanı sıra, izinli kenevir üretiminde eğitim ve yayım çalışmaları ile tetrahydrocannabinol (THC) maddesi düşük kenevir çeşitleri kullanılarak uygun tekniklerle üretimin yapılmasını sağlamak.

Planlama önemli

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Ekim ayının 16 sı Dünya Gıda Günü olarak belirlendi. Her yıl farklı konular belirlenerek gıdanın önemine her yönüyle dikkat çekmek hedefleniyor. 2016 yılında iklim değişikliğine bağlı olarak gıda ve tarımın da değişmesi gerektiği konu başlığı seçildi. Artan dünya nüfusu ile birlikte artan taleplerin karşılanması öncelikli iken, iklimsel değişikliklere bağlı olarak ürünlerde oluşan değişimler ve bazı bölgelerin karşı karşıya kaldığı doğal felaketlerin doğurduğu ihtiyaçlara göre planlama yapılması gerektiği vurgulanıyor. Elbette her geçen gün gelişen değişen teknolojik olanakların yanısıra insan hayatında yavaş yavaş hissedilmekle birlikte doğal kaynakların da değişim geçirdiği gerçeği unutulmamalı. Tarım ve hayvancılık sektörü de bölgesel ve iklimsel olanaklar çerçevesinde ürünsel zenginliğe sahip bir sektör. Sektörde teknolojik gelişmelerin etkisi de yadsınamaz. Ancak doğal kaynak ve ürünün değerine yönelik uygulamaların yapılması gelecek nesillere aktarım ve sürdürülebilirlik açısından önemli. Tarım ve hayvancılığa iklim değişikliğinin etkileri ile birlikte tarım ve hayvancılık politikalarından kaynaklanan iklimsel değişikliklerin ne şekilde yönetilmesi gerektiği de ulusal hatta küresel politikalarla belirlenmeli. Hayata dair her şeyi hızla tükettiğimiz günümüzde Dünya Gıda Günü aracılığı ile sürdürülebilir yaşam için tarım, hayvancılık ve gıda üçgenini nasıl şekillendirmenin daha faydalı olacağını ele almak artık insanlık için en önemli adımlardan biri halinde geldi.

Bornova'da panel var

Dünya Gıda Günü dolayısıyla 2016 Bakliyat Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen panel bugün Bornova'da, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü B Blok Toplantı Salonu'nda yapılacak. Modaratörİsmail Uğural, panelistler ise; Prof.Dr Hakan Geren, Prof.Dr Sedef Nehir EL, Yrd.Doç.Dr.Melike Sakin Yılmazer, Dr.Eylem Tugay Karagül...
Açılışta; Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi'nin ve Gıda,Tarım Ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal dinlenecek.

DİP EKSPRES

İzmir'i gıda sektöründe ihracat merkezi yapmalıyız


Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaptığı açıklamasında, 'Günde 5 bin tona yakın süt üretilen ilimiz yine yılda yaklaşık 2 milyon ton süt ile ülkemiz süt üretiminin yüzde 10'unu tek başına karşılarken, en fazla süt üreten il unvanını da yıllardır koruyor.
Aslında üretmek bu işin ilk basamağı.
Sütün kalitesini korumak, dahası sütü üretmekle kalmayıp mamüle dönüştürüp değerlendirmek önem verilmesi gereken bir husustur.
Bu bakımdan sütün kalitesini korumaya yönelik projeler uygulayan İzmir, ürettiği sütü değerlendirme konusunda da ilk sırada yer alıyor.
Zira il genelinde üretilen yaklaşık 2 milyon ton sütün dörtte üçünün süt işleme tesislerine satıldığını dikkate aldığımızda, yüzde 75 gibi büyük bir oranının paketlenmiş süt, peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerine dönüştüğünü görüyoruz.
Dolayısıyla artık İzmir'in bundan böyle sadece Türkiye'nin süt üretim merkezi konumuyla yetinmemesi, ülkenin 'Peynircilik Merkezi' olması gerekiyor' ifadesinde bulundu.

MCBÜ Teknokent'e Yoğun İlgi

Firmaların, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne olan ilgisi giderek artıyor.
Açılışına kısa bir zaman kalan MCBÜ Teknokent'te yer almak isteyen Ar-Ge ve yenilik odaklı şirketler, hızla başvuru sürecini tamamlayarak planlamalarını yapıyor.
Bu çerçevede işletme ziyaretlerini sıklaştıran Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Enver Atik ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Modern Kalıp, Lenis Global ve Adil Kauçuk firmaları ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelere Modern Kalıp'tan Teknik Müdür Aydın Aras ile Satış ve Destek Müdürü Arif Eski, Lenis Global'den Hatice Koçalp Yılmaz ve Adil Kauçuk'tan yöneticiler katılarak, Teknokent ile ilgili bilgi aldılar.