Notlarıma almıştım:
Deneyimli ve bilgili gazetecilerden Serkan Aksüyek, 'Rusya doğalgazı keserse ne olur?' sorusunun yanıtını vermiş...
Hiçbir yorum yapmadan ve kısaltma yapmadan sizinle paylaşıyorum.
Çünkü gidişat pek iyi değil...
Restleşme sürüyor...
Umarım yeni hafta ile yeni güzellikleri öğreniriz.
Çünkü sorun birkaç kişinin değil hepimizin...
Bakın Serkan Aksüyek ne diyor?
'Enerji politikaları ve tedariği, görevim ve ilgim gereği yakından takip ettiğim konular. Rusya ile yaşanacak olası doğalgaz krizinin etkilerini küçümseyen aklı evvellere kısa bilgiler vereyim:
Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığı %97 seviyesinde.
Yılda tükettiğimiz yaklaşık 50 Milyar m3 doğalgazın 26 milyar m3'ünü Rusya'dan alıyoruz. İki ayrı boru hattıyla.
Bağımlılık oranımız yüzde 50'nin üstünde. Kalan tedarik Azerbaycan ve İran'dan boru hatlarıyla sağlanıyor.
Az bir miktar da sıvılaştırılmış doğalgaz olarak (LNG) Kuzey Afrika ülkelerinden alınıyor.
Rusya gazı keserse Türkiye'nin bu boşluğu doldurması kesinlikle imkansız.
İşin en aptalca tarafı da şu:
Elektrik üretiminin yaklaşık yarısı doğalgazdan sağlanıyor. Böylesine bir çarpık bağımlılık dünyanın hiçbir ülkesinde yok!
Her karış toprağından gaz fışkıran Rusya'da bile bu oran yüzde 30'larda. Doğalgaz tedariğinde Rusya kaynaklı bir kesinti olursa Türkiye'de hayat durur. Apartmandaki asansörü bile çalıştıramazsınız.
Sanayi tesisleri de susar. Doğalgazı, Petrol gibi gemilerle taşınıyor sananlar var sanırım.
Uykudan uyansınlar!
'LNG olarak alırız!' diyenlere konuyu bilenler sadece güler.
Aliağa ve Marmara Ereğli'sinin kapasitesi ihtiyacın beşte birini ancak karşılar. Ve yılda 50 Milyar m3 gaz tüketen Türkiye'nin hala doğalgaz deposu olmadığını hatırlatalım...
Televizyonda ekonomiyle ilgili 6 sene program yaptım. Abartmıyorum, Türkiye'nin Rusya ile yaşayacağı olası bir krizin nelere mal olacağını onlarca kez, rakamlarla ortaya koydum.
Hepsi arşiv kayıtlarında var. O zamanlar bizi moral bozmakla suçlayan yalakalar, şimdi kına yakabilirler. Hülasa, Putin gibi nerede ne yapacağı belli olmayan birinin iki dudağının arasındayız. Türkiye'yi özellikle 90'lı yılların sonunda bu bataklığa saplayan akılsız ya da satılmış Enerji Bakanlarını da anmak gerek.'
Satırları okudunuz...
Hepsi gerçek...
Hani 'yandaş medya ve televizyonlarda' çıkıp, 'kahramanlık' taslayanlar var ya, çoğu palavracı...
Zaten aynı adamların yüzlerini görmekten de bıktık gibi...
Bunlar ne ulama imiş?
Bilmedikleri yok...

Putin o kararları imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Türkiye'ye ekonomik yaptırım kararı geldi. Kremli'nden yapılan açıklamada, "Putin Türkiye'ye karşı özel ekonomik yaptırımları içeren emri imzaladı" denildi.
Kremlinden yapılan açıklamaya göre kararnamede şu maddeler yer aldı:
A. Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen çeşitli gıda ürünlerinin Rusya'ya girişini ön gören dış ekonomik operasyonlarının yasaklanması ve kısıtlanması.
B. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kuruluşların Rusya Federasyonu topraklarında çeşitli faaliyetleri uygulamasına yasak veya kısıtlama
C. Rusya Hükümeti tarafından belirlenen liste dışında bulunmayan iş verenlere 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alma yasağı
D. 1 Ocak 2016'dan itibaren pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz girişi durdurulacak. Bu önlemlerin Rusya Federasyonu'nda geçici oturma iznine sahip ve Rusya'ya diplomatik temsilcilik ve konsolosluk kuruluşlarına gönderilen Türk vatandaşlarını etkilemediğinin altı çizildi.

Gerilimin faturası ortak kesildi

Rusya: Türkiye ile askeri teknik alandaki projeler durduruldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye Cumhuriyeti'ne bu konu hakkında bildiri göndermesi talimatı verildi.
E. Tur operatörlerinin Rus vatandaşlarına Türkiye'ye tur paketi satışı yapmalarının yasaklanması.
F. Rus deniz limanlarında illegal gemilerin bulunmasını önlemek için deniz limanlarındaki kontrollerinde sıklaştırılması talimatı
Bu kararname bunun resmi olarak ilan edilmesinin ardından yürürlüğe giriyor ve özel ekonomik önlemler iptal edilinceye kadar devam edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 'Rusya ateşle oynamasın!' diye konuştu.

'12 taksitle alışveriş yapamayın!


Tüketiciler Derneği, eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarında taksit sayısının 12'ye çıkarılmasına ilişkin, tüketicilere, 'hesapsız alışverişten' kaçınmaları uyarısında bulundu.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), kredi kartıyla yapılan bazı harcamalarda taksit sayısını artıran kararına ilişkin, tüketicilerden, bütçelerini aşan harcamalar konusunda dikkatli olmalarını istedi.
Küçük, kredi kartıyla yapılan eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarında taksit sayısının 9'dan 12'ye çıkarılmasını ekonomi açısından olumlu bulduklarını ancak aile bütçesine hesapsız yük getirmesinden tedirginlik duyduklarını söyledi. Düzenlemenin, özellikle beyaz eşya, mobilya ve eğitim sektöründe piyasaya hareketlilik getireceğine işaret eden Küçük, 'Tüketicilerin bu esnekliği fırsat bilip hesapsız kitapsız harcama yaparak aile bütçelerinde açığa yol açmalarından endişe ediyoruz. Vatandaşlar, 12 aya bölünen harcama kalemleri fazlalaştığında ödeme güçlüğü yaşamamaları için dikkatli olmalı' diye konuştu.

O yönetmelikte büyük değişiklik

Numara taşıma işleminin gerçekleşme tarihi, verici işletmecinin numaranın taşınması talebine ilişkin cevabını gönderdiği tarihten asgari bir, azami iki gün sonrası olacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 'Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, abonenin numarasını taşıma talebi, aynı zamanda abone için, verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesini fesih talebi anlamını taşıyacak. Abonenin alıcı işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi, numaranın ilgili mevzuata uygun olacak şekilde alıcı işletmecide aktif olması ile yürürlüğe girecek ve bu tarih itibarıyla hüküm ve sonuçlarını doğurmaya başlayacak. Söz konusu abonenin verici işletmeci ile olan abonelik sözleşmesi de aynı tarih itibarı ile fesholunmuş sayılacak.
Cevap verilmeyen taşıma taleplerinin, ilgili işletmeciye gelen toplam taşıma taleplerine oranı, bir takvim yılı içerisinde yılbaşından itibaren 6'şar aylık dönemler için yapılan hesaplamada binde biri geçemeyecek. Aynı dönem için, işletmeciye gelen toplam taşıma talebi sayısının 10 binden küçük olduğu durumlarda ise cevap verilmeyen taşıma talebi sayısı 10'u geçemeyecek. Söz konusu doğrulama işlemi başvuru sahibi ile taşınması talep edilen numaranın doğrulanmasına yönelik olup, abone veya alıcı işletmeciden bunun ötesinde işlemi zorlaştırıcı nitelikte bilgi ve belge talep edilemeyecek.

Milyonlarca çalışana önemli haber!

64. Hükümet programı açıklandı. Programda kadınlar ve gençler için çok önemli düzenlemeler yer alıyor. Üç kadından yalnızca biri çalışabiliyor. Bu durumun nedeni ise çocuk bakımının kadının sorumluluğu olarak görülmesi...
Geçen dönem hayata geçirilemeyen bir düzenleme, kadın çalışanlara doğumdan sonra parttime çalışma hakkı öngörüyordu.
Kadın çalışanların birinci doğumdan sonra 2, ikinciden sonra 4 ve üçüncüden sonra 6 ay parttime çalışıp tam ücrete hak kazanmasına yönelik taslak hazırlanmıştı. Ancak işverenlerin şiddetli tepkisiyle konu rafa kalktı. Düzenleme yeni hükümet programına girdi. Kadınların doğum sonrası parttime çalışıp tam ücret alması ve çocuk okul çağına gelinceye kadar parttime çalışma hakkının sağlanması, gelecek dönemde önemli tartışma konusu olacak.

***

DİP EKSPRES

EBSO üyelerine hukuk bilgilendirmesi


Ege Bölgesi Sanayi Odası Kasım Ayı Meclis ToplaTIsı, bugün gerçekleştirilecek. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ile Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın gündemi değerlendiren konuşmalarının ardından Meclis Üyesi sanayiciler de sektörel ve ekonomik konuları dile getirecek. EBSO Meclisi'nin konuğu Av. Zeki Demir ise, şirketlerin hukuksal olarak yapılanması projesi hakkında görüşlerini sanayicilerle paylaşacak.