İlk bilgisayar virüsünün ortaya çıktığı 1982 yılından itibaren virüsler ve işletim sistemleri çok büyük değişimlere uğradı. İlk anti-virüs programının yazıldığı 1988 yılından beri anti-virüs programlarına olan ihtiyaçlarda da değişiklikler oldu. Kimi kullanıcılar kazara virüleri bilgisayarına davet ederken, kimi kullanıcıların çok hassas bilgilerini koruması gerekiyor.
 
Kötü amaçlı yazılımların ve virüslerin yarattığı riskten haberdar olan bilinçli windows kullanıcıları herhangi bir anti-virüs programı kullanmadan da bilgisayarını virüslerden koruyabilmekte. Az bilgili kullanıcılar ise her ne kadar anti-virüs yazılımları kullanıyor olsa da bilgisayarlarına virüs bulaştırabilirler. Anti-virüs yazılımları insanları kendilerinden koruyamaz.
 
İlk anti-virüs programları, amatör programcılar tarafından kendilerini kanıtlamak ve gösteriş için yazılmış ve yayılma eğilimi gösteren virüsleri engellemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Bugün artık böyle değil. Bugünün zararlı yazılımları tamamen profesyonel programcılar tarafından para kazanmak amacıyla yazılmakta. Yayılma eğiliminde olan zararlı yazılımlara ilgi artık azalmıştır. Artık kötü amaçlı yazılımların amaçları gösteriş değil tamamen gizli kalmak üzerinedir. Bu yazılımlar kredi kartı bilgileri, şifreler, mali bilgileri toplamak ile ilgileniyorlar. Ayrıca insanların değer verdikleri kişisel dosyalarını, finansal bilgilerini, aile fotoğraflarını vs geri almak için para ödeyeceklerini biliyorlar ve bitcoinin ortaya çıkması ile birlikte fidyeleri toplamak için güvenli bir yol sağlamış oldu. Artık bugünün zararlı yazılımların yayılma noktaları çoğunlukla e-postalar ve web siteleridir.
 
Anti-virüs programlarının gelişmesi ve büyümesi Windows ve tarayıcıların güvensiz olduğu dönemlerdedir. Bu durum artık değişti. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, 2002'de güvenliği şirketin en öncelikli önceliği yapmak için Güvenilir Bilgi İşlem Girişimi'ni başlattı. Microsoft'un yazılım tasarlama ve geliştirme biçimini değiştirdi ve sonuç olarak virüs bulaşma oranları belirgin bir şekilde azaldı.
 
Web tarayıcılarda özellikle Google Chrome ve Microsoft Edge güvenliğinde büyük ilerlemeler sağlandı. Google ayrıca Chrome veya Android'de buldukları her bir hata için 100.000 dolara kadar ödül veren ödül programını devreye soktu. Bu ödül programı sayesinde sadece geçen yıl 3 milyon dolardan fazla ödül parası ödenerek Chrome daha güvenli hale getirildi.
 

Güvenlik için neler yapmalıyım?

 
Öncelikle bilgisayarınızın güvenliği için sadece 3. parti yazılımları içeren stratejiyi bırakın.
 
İlk olarak windows defender ve smartscreen filtresini aktif hale getirin. Sadece bunu yaparak bile yeterince güvende olabilirsiniz. İkinci olarak windows'u standart kullanıcı ile kullanın, yönetici haklarına sahip kullanıcıları kullanmayın. (MacOs ve Linux'te standarttır.)
Üçüncü olarak windowsunuzu ve kullandığınız tüm yazılımların güncel olduğundan emin olun. Ayrıca maksimum web tarayıcı güvenliği için mutlaka chromium tabanlı (Chrome, Vivaldi, Yandex vs) web tarayıcı kullanın.
Dördüncü olarak tüm kişisel verilerinizi yedeklediğinizden emin olun. Yedeklerinizi mutlaka taşınabilir bir diske ya da bulut'a yapın. Aynı harddisk üzerine alınan yedek, yedek değildir.
Beşinci olarak anti-virüs programı kullanıyorsanız periyodik olarak tarama yapın ve programın bir şey kaçırmadığından emin olun.
Sonuç olarak windows 10 kullanıcıları yazılımlarını güncel tuttukları sürece Windows Xp'nin aksine kolay hedef olmaktan çıkmaktadırlar.