Afrika kıtasını gözünüzün önüne getirin. Doğu - Orta Afrika'da Kenya, Sudan, Kongo, Tanzanya ile komşu olan bir ülke; Uganda. 1937'de bu ülkenin "Batı Nil" denen bölgesinde, yüksek ateşli bir kadının kanında değişik bir virus bulunur. Adını da buradan alır ve "Batı Nil Virüsü" denir. Aynı virüs 1950'lerde ise Kuzey Afrika ülkesi olan Mısır'da insanlarda, kuşlarda ve sivrisineklerde görülür. Derken Afrika kıtasından Avrupa'ya yayılan virüs, pek çok ülkede salgınlara sebep olur. 1999'da ise virüs Büyük Elma'ya yani New York'a sıçrar, 7 can alır. İşte Batı Nil Virüsü, son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri'nde tekrar hortladı ve ölümler meydana geldi.

 Mikroplar bakteri, virus, mantar gibi farklı farklı olur. Virüsler de kendi özelliklerine göre ailelere ayrılır. Arbovirüslerden Flavivirus ailesine mensup bu virüs. Aynı ailede yine afilli isimli virüslar var; Japon Ensefalit Virüsü (JEV), St. Louis Ensefalit Virüsü (SLEV), Murray Vadisi Ensefalit Virüsü (MVEV) ve Kunjin Virüsü gibi :) Batı Nil Virüsü, Culex cinsi sivrisinekle ve vahşi kuşlarla taşınır. İbulaş sivrisineklerin insanı ısırmasıyla olur. Kanlarıında yoğun virüs olan infekte kuşlardan beslenen kenelerde bulaştırıcı. İnsanları, atları ve köpekleri hasta eder. İnsanlarda aslında hafif-orta şiddette bir enfeksiyon yapar. Baş ağrısı, ateş, döküntü ve lenf bezlerinde şişme olur. Ama yaşlılarda ve bağışıklık sistemi baskılanmışlarda daha ciddi seyreder ; başağrısıyla birlikte görülen yüksek ateş, vücut kaslarında zayıflık, boynunu dik tutamama, uyuşukluk, zihinsel karışıklık, koma, kas titremeleri, konvülziyonlar ve sonuçta paraliz (felç) ardından ölüm! Ölüm oranı%3-15 arasında. Ama İhtimal 1000'de 1 bile olsa; sizi bulursa, o artık sizin için 1000'de 1000'dir, geri kalan 999 sizi hiç ilgilendirmez.

Bu yıl ABD'de 1118 Batı Nil Virüsü vakasının 42'si ölümle sonuçlandı. Amerikalı yetkililer şimdilerde virüsle mücadeleye girişti. Çünkü mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklarıyla birlikte vaka ve ölüm sayısındaki artış korkutmaya başladı. Bu kapsamda sivrisineklerin çoğalmasını önlemek amaçlı açık su birikintilerinin kurutulması gündemde. Tabii halkı da uyardılar; "uzun kollu kıyafetler ve pantolon giyin", "sinek kovucu kullanın" gibi. Ne yazık ki daha aşısı yok. Sadece geçen hafta 400 yeni olgu yani hasta tespit edilen Amerika'ya gidecekler; özellikle de Teksas, Mississippi, Loisiana, South Dakota ve Oklahoma'ya seyahat planlayanlar Niloş'a dikkat!

Bu arada bizdeki durumu merak ederseniz diye hemen konuya açıklık getireyim. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2010 eylülünde Türkiye'de 7 kişi Batı Nil Virüsünü kapmış, 3'ü hayatını kaybetmiş; sonra da görülmemiş. Umarım bundan sonra da görmeyiz.

Sağlıkla kalın.