Eskişehir Büyükşehir Belediyesi özellikle Porsuk Çayı etrafında kirliliğe neden olanlara karşı tepki göstermek için 'esprili' bir yola başvurmuş. Belediye, bank üzerine oturmuş bir eşeği çekirdek yerken tasvir etmiş. Heykeltıraş olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Karikatürize edilmiş bu heykeli koyarak çevre temizliğine mizahi bir açıdan dikkat çekmek istedik' diyor. Heykel sosyal medyada da ilgi gördü.

Porsuk Çayı kıyısında bank üzerinde oturup çekirdek çitleyen eşek heykelini görünce aklıma 1. Kordon'da çimlerde oturup çitledikleri çiğdemlerin (çekirdek) kabuğunu çimlere atanlar geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Çiğdemin tadını çıkar ama kordonun keyfini kaçırma' sloganıyla halkı çekirdek kabuklarını çimlere atmaması konusunda uyarmasına rağmen, bir türlü sonuç alınamıyor. Bu günlerde sonbahar serinliği yaşansa da her yaz İzmir'in kavurucu sıcaklarından bunalanlar, denizin serinliğini hissetmek için Kordon'daki yeşil çimlere oturuyor. Alsancak Vapur İskelesi önünden, Cumhuriyet Meydanı'na kadar 53 bin metrekarelik alanda gençler, çocuklar, aileler çimlerin üzerinde içeceklerini yudumluyor ve çiğdem çitliyor. İzmir'de 'çiğdem' olarak bilinen çekirdek kabukları ise duyarsızca çimenlerin üzerine atılıyor. İşçiler sabahtan akşama kadar çimenlerin arasına giren çiğdem kabuklarını toplamaya çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi, halkı çekirdek kabuklarını çimlere atmaması konusunda uyarıcı video ve afişler hazırlamasına rağmen sonuç alamadı.

Sadece çekirdek kabuğu atılsa iyi, pet şişeler, poşetler, plastik bardaklar, sigara izmaritleri... Bazı duyarsız kişiler bütün çöplerini olduğu gibi bırakıp gidiyor.  Geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Belediyesi de çevre temizliği ile ilgili farkındalık yaratmak ve insanları bilgilendirmek amacıyla kampanya başlatmış, meydanları ve sahil şeridini sıklıkla kullanan vatandaşlara kuruyemiş atık keseleri dağıtmıştı.

Belediyelerin uyarılarına rağmen kirliliğin önüne geçilemiyor. Eskişehir'de de kirliliğe karşı ince bir mesaj verilmiş. Bu duyarsız insanlara verilen bir mesaj. Önemli olan ise mesajın yerine ulaşıp ulaşmaması. İzmir'deki sözden, mesajdan anlamayanlar için bir çiğdem (çekirdek) çitleyen eşek heykeli de Kordon'a gerek...